Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A törzsén virágzó Júdásfa - Gerendaházak Magazin

A törzsén virágzó Júdásfa - Gerendaházak Magazin

Tavasszal, még lombfakadás előtt bontja szirmait egy díszfa, mely nem a megszokott módon, a csúcshajtásain virágzik, hanem idősebb ágain és törzsén hozza bimbóit. Ez az egyedi virágzású, különleges látványú fa a Közönséges Judásfa (Cercis siliquastrum), népies nevén a krisztustövis. Nevének eredete a „júdeai fa” névből alakulhatott ki, lapos magvai pedig annak a pénznek a jelképének tartották, melyet Jézus elárulásáért kaptak.


Tavasszal, még lombfakadás előtt bontja szirmait egy díszfa, mely nem a megszokott módon, a csúcshajtásain virágzik,
 hanem idősebb ágain és törzsén hozza bimbóit. Ez az egyedi virágzású, különleges látványú fa a Közönséges Judásfa (Cercis siliquastrum), népies nevén a krisztustövis. Nevének eredete a „júdeai fa” névből alakulhatott ki, lapos magvai pedig annak a pénznek a jelképének tartották, melyet Jézus elárulásáért kaptak.

Úgynevezett törzsvirágzás figyelhető meg a Judásfán, igen vastag ágain és koros törzsén közvetlenül nyílnak lilásrózsaszín virágai, melyekből később termések képződnek. Ez a kauliflória jelenség. A méhbeporzás mellett a növény ezzel a speciális virágzásával segíti a könnyebb beporzást a rovarok pl. hangyák számára. Ez a törzsvirágzás sokszor olyan gazdag, hogy szinte magát a törzset is beboríthatja, ami nem mindennapi látványt nyújt a tavaszi kertben.

Megjelenésében nem csak törzsvirágzása figyelemre méltó. A Judásfa hazai éghajlaton könnyen nevelhető, télálló díszfa. Talajra különösebben nem igényes, a kevésbé jó minőségű, meszes talajban is fejlődik, de a nedvesebb talajokat kedveli. Közparkokban is megtalálható. Napos, meleg helyen érzi jól magát, de a félárnyékot is elviseli. Egytörzsű fává vagy többtörzsű bokorfává nő, nevelésétől függően. Koronája elterülő, kérge sötétbarna színű. Kezdetben gyorsabban, később lassabban fejlődik, idősebb korára - hosszú évek alatt - elérheti a 6-10 méteres magasságot. Hosszú életű fa. Virágai mellett a Judásfára jellemzőek vese alakú, sötétzöld levelei, melyek fonáka kékes árnyalatú. Ezek is a fa díszítőértékét adják, melyek kihajtáskor bronzos, míg ősszel sárgás színűek. Őszre fejlődnek ki barna színű lapos hüvelytermései.

Hasonló megjelenésű a Kanadai Judásfa (Cercis canadensis). Rózsaszín virágai szintén a törzsén, vastagabb ágain nyílnak tömegesen. Vese alakú levelei kerekdedek és világosabb zöldek. Napjainkban a Judásfák egyre több új változata jelenik meg, melyek tulajdonságai egyre népszerűbbé teszik a növényt. A Kanadai Judásfa egyik hazánkban még ritka fajtája a ’Rising Sun’, mely elképesztően látványos lombszínű. Frissen kihajtó levelei bronzos árnyalatúak, majd később sárgás színbe váltanak, ezt követően zöld színűek lesznek. Ez a színváltoztatás pedig egy időben jelenik meg ágain.

Nagyobb méretű, szív alakú levelei kihajtáskor bordó színűek, később bordós-zöldes színre váltanak. A Kanadai Judásfának is létezik bordós levélszínű változata a ’Forest Pansy’. Hasonló bordó levélszínű fajtája a ’Red Force’. Mint oly sok bordó levelű fajta esetében, ültetéskor érdemes arra figyelni, hogy félárnyékban a lombozat bordós színéből veszít és a levelek visszazöldülnek. A levelek intenzív bordó színe napos helyen marad meg.

Nem csak „hagyományos” koronaformájú, felfelé álló ágrendszerű és fa magasságú Judásfák között válogathatunk. A ’Lavender Twist’ fajtája kiskertekben is könnyedén nevelhető, alacsony törzses, csüngő koronájú változat. Esernyő alakú koronája tavasszal dúsan hozza sötétrózsaszín színű virágait. És ha a bordó levelű változat tetszik nekünk, kombinálva a kisebb méretű csüngő koronával, akkor a ’Ruby Falls’ nevű fajtája ötvözi ezen két tulajdonságot. Ez egy kisméretű, csüngő ágrendszerű, bordó leveleket hozó, igen látványos díszfa.

A Judásfa különleges virágzásával, egyedi formájú leveleivel és várhatóan megjelenő új fajtáival az év több szakában is mutatós díszfa, melynek érdemes helyet adnunk kertünkben.

(A cikk a Gerenda Magazin 2021. április – május számában megjelent.)