Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Homoktövis lányok és fiúk - Veranda Magazin

Homoktövis lányok és fiúk - Veranda Magazin

Ha kedvünk támad homoktövist, ültetni az első legfontosabb tudnivaló róla, hogy kétlaki növény, tehát több növényt kell ültetnünk. A porzós és termős virágok két külön növényen találhatóak, vagyis külön nő vagy hímivarúak a tövek. Beporzás hatására terem, szél porozta növény. Enélkül bármely ivarú is, nem fog termést hozni. Ránézésre nagyon nehéz megkülönböztetni a termős és porzós egyedeket, szakavatott szem kell hozzá. A rügyek és virágok eltérései segíthetnek. A porzós egyedek rügyei nagyobbak, kövérebbek, a termőseké apróbbak.

Nemrég egy rendezvényen jártam. Az egyik kis asztalon üvegek sorakoztak, sűrű, élénk narancsszínű szörppel megtöltve. Az asztal mögött álló fiatalember lelkesen mesélt az otthoni hektárokról, a gondozásról és a szüretről. Az üvegek előtt egy ezüstlevelű, narancsszínű bogyókkal dúsan berakódott ág díszítette az asztalt, napjaink egyik legkedveltebb és legkeresettebb növénye, a Homoktövis (Hippophae rhamnoides). Jó volt ránézni a terméssel teli ágra, miből került a szörp az üvegekbe.   

Fiúk és lányok aránya. Ha kedvünk támad homoktövist, ültetni az első legfontosabb tudnivaló róla, hogy kétlaki növény, tehát több növényt kell ültetnünk. A porzós és termős virágok két külön növényen találhatóak, vagyis külön nő vagy hímivarúak a tövek. Beporzás hatására terem, szél porozta növény. Enélkül bármely ivarú is, nem fog termést hozni. Ránézésre nagyon nehéz megkülönböztetni a termős és porzós egyedeket, szakavatott szem kell hozzá. A rügyek és virágok eltérései segíthetnek. A porzós egyedek rügyei nagyobbak, kövérebbek, a termőseké apróbbak. Virágai a termős példányokon fürtökben, míg a porzós példányokon füzérben állnak. Ezen apró különbségek megfigyelése segítségével tudjuk megkülönböztetni az egyedeket. Praktikus, ha már a telepítéskor címkékkel jelöltek a növények. Mert gyakori, ha jelölés nélkül ültettünk hím és nőivarú példányokat és bármely tő kipusztulna, mikor újat szeretnénk telepíteni, nem tudjuk eldönteni, melyiket kell pótolnunk. Magában is termő, öntermékeny a ’Friesdorfer Orange’, ám a bőséges terméshez ebből a fajtából is több növény telepítése javasolt. Magról való szaporítása nem eredményes, mert fele-fele arányban lesznek hím és nő ivarúak a csemeték, illetve a magról szaporított egyed kisebb bogyóméretű és eltérő tulajdonságú lehet, mint maga az anyanövény. Ezért fontos, hogy csak fajtanévvel megjelölt növényt szerezzünk be. Gyakran találkozhatunk a német ’Leikora’ (termős) és ’Pollmix’ (porzós) fajtákkal, melyekről jó tapasztalatokat olvashatunk. A fiú és lány egyedek ültetési arányáról eltérőek a vélemények, ajánlott az 1:9, vagyis egy fiú és kilenc lány egyedarány. Más arányban 4-5 lányhoz 1 fiú egyed aránnyal is szoktak telepíteni.

Nevelése kezdő kertész számára is könnyű feladat. A napfényes helyet kedveli. Hazánk kemény fagyos teleit nagyon jól tűri. A forró nyarakon is szépen fejlődik. Begyökeresedése után szárazságtűrővé válik, így az aszályos időszakokat is jól átvészeli. Addig öntözést igényel. Telepítéskor ajánlott marhatrágyával kevert talajba ültetni. A rossz minőségű sziklás vagy agyagos talajokon is elél, de igazán a homokos, lazább talajokat kedveli. Széles és 3-4 m magas ágas cserje, ezért ültetésekor tartsunk min. 2 m-es távolságot a növények között. Ágain hosszúkás, ezüstös levelek és tövisek taláhatóak. „Napjárta”, ritkább koronát sűrű ágrendszerének metszésével érhetünk el. Telepítését követően a harmadik év szeptemberétől szüretelhetjük narancssága bogyóit, ennek idejét a fajta és az adott év időjárása is befolyásolhatja. Hosszú évtizedekig szedhetjük termését, amit azonban óvatosan, kesztyűben tegyünk. Az egyik legkézimunka-igényesebb növény, amit tövisei nehezítenek. Bogyói nem peregnek, ezért az ágakat terméssel együtt vágják szüretkor. Ezekről az ágakról szedik le a termést, ami nagy munkával jár. A fagyok csípte, télen ágakon maradt termés édes lesz. Kerüljük a vegyszeres növényvédelmet!

Minél „nyersebben” érdemes fogyasztani, mert minél több feldolgozáson megy keresztül, pl. hő, annál többet veszít beltartalmi értékéből. Nagyon gazdag C vitaminban, F, E, B vitaminokban, flavonoidokban és béta- karotinban. Nyersen kesernyés ízű, feldolgozva fogyasztható. Tea, lekvár, szörp, dzsem és magolaj készül belőle.

Gyógyhatásainak listája nagyon hosszú. Természetes egészségmegőrzőként tartják számon. A teljesség igénye nélkül: elsőként kiemelkedő immunrendszer - erősítő hatású. Továbbá gyulladáscsökkentő, zsíroldó hatású, a bőr ellenálló képességét növeli az UV - sugárzással szemben. Hatásos gyomor panaszokra, szabályozza a pajzsmirigy működését, idegrendszer - és szemerősítő is, számos más jótékony hatása mellett.

Hazánkban egyre többen termesztik sikerrel a homoktövist. Napjainkban az ország egyetlen vad eredetű őshonos, 1000 tövet számláló Homoktövis állománya az Újpesti Homoktövis Természetvédelmi Terület 41 hektáros területén található, melyet 1974.- ben nyilvánítottak védetté. Az őshonos homoki társulásokban számos védett növény - és állatfaj található.

(A cikk a VERANDA Magazin 2017. November - Decemberi számában megjelent)