Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gránátalma otthon szedve - Gerendaházak Magazin

Gránátalma otthon szedve - Gerendaházak Magazin

Egyre több kozmetikai termékben, egészségmegőrzést segítő tablettákban, élelmiszerekben – pl. ivólé, tea, bor, ecet -, táplálkozási tanácsokban, receptekben megtalálható már a napjainkban a szuperélelmiszerek listáján számontartott Gránátalma (Punica granatum).

Egyre több kozmetikai termékben, egészségmegőrzést segítő tablettákban, élelmiszerekben – pl. ivólé, tea, bor, ecet -, táplálkozási tanácsokban, receptekben megtalálható már a napjainkban a szuperélelmiszerek listáján számontartott Gránátalma (Punica granatum).

A lista igen hosszú és folyamatosan bővül, mint az érdeklődés iránta. A kivonatát tartalmazó termékeket egyre szívesebben használják és fogyasztják hazánkban is. Nyersen is egészséges, így egyre többen szeretnének otthon maguk nevelte gránátalmát szedni. Nézzük, mit igényel és miért érdemelte ki a szuperélelmiszer elnevezést!

A legfontosabb igénye a meleg, nehezen tűri a nagy hidegekkel járó teleket. Ezért fontos, hogy a déli oldalra, minél védettebb helyre ültessük, ahol minél több napsütés éri. Csakúgy, mint a fügebokor esetében, a gránátalmának is a szélvédett, minél melegebb kertrészt keressük, mely télen is védelmet nyújt, nem fagyzugos. Ház melletti hely, vagy bármely védelmet adó kerti sarok megfelelő a számára. Hideg teleken - főleg a fiatal példányok - takarást igényelnek. Hazánkban kisméretű, lombhullató, fényeszöld levelű fa. Méreténél fogva nem nővi ki a kertet, kifejlett magassága 4-5m. Azon növények közé tartozik, melyek tavasszal később hajtanak ki. Igen hideg telek esetén ágvégei visszafagyhatnak, ekkor metszést igényel.

Hazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia. Ma már Dél -Amerikától Európáig sok helyen termesztik. Itthon is egyre jobban elérhetőek telepíthető fajtái. Léteznek dísz és ehető változatai. A dísz változatok főleg telt virágjaikért kedveltek, nem termésükért, mely apró és nem érik be. Az ehető gránátalma fajtákat termésükért telepítik, ilyen pl.az ’Acco’, a ’Parfianca’ vagy a ’Wonderful’. A megfelelő meleg helyen való nevelés mellett itthon is teremnek. Az ehető fajták virágai is mutatósak, nyár elején kezdenek virágozni, színük narancsos vagy narancspiros. A termések a fajta tulajdonságától függően érnek be, hazánkban augusztustól kezdve októberig. A termésérést azonban évenként az aktuális időjárás is befolyásolhatja, csakúgy mint a tavaszi kihajtást.

Vörös, sárgászöld, lilásfekete is lehet a termés héjszíne, a legismertebb a rubintpiros. A belsejében található magok és az azokat körülvevő gyümölcshús színe rubintpiros. Terméseik közepesek vagy nagyok, ízletesek, édesek, lédúsak. Rekeszes bogyótermésében sok mag található, a magokat külön-külön gyümölcshús veszi körbe, bő gyümölcslével.

A görög mitológiában a termékenységhez kötötték, már a Bibliában is említették. Magas C-vitamin, kálium, kalcium és flavonoid tartalmú. Számottevő a különféle egészségügyi problémákra gyakorolt jótékony hatása, mindemellett betegségek megelőzésében és egészségünk megőrzésében is segítséget nyújt.  Antioxidáns és gyulladáscsökkentő, számos betegség elleni jótékony hatását ma is vizsgálják. Szuper vagy minőségi élelmiszerként említett gyümölcs, mely természetes formában és nagy mennyiségben tartalmazza a szervezetünk számára rendkívül egészséges vitaminokat és más tápanyagokat.

(A cikk a GERANDAHÁZAK Magazin 2021. június - júliusi számában megjelent.)