Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tavaszindító roppanós medvehagyma levelek - Gerendaházak Magazin

Tavaszindító roppanós medvehagyma levelek - Gerendaházak Magazin

Mikor elérkezik a tél vége, mire vágynánk a legjobban, mint friss, kora tavaszi ízekre. Ekkor, az első „földillatú”, hamisítatlan tavaszi napokon indul hajtásnak egy igazi vitaminbomba, a medvehagyma (Allium ursinum). Népies nevén vadfokhagyma, poroszhagyma vagy sajamás. A medvehagyma frissen ebben a pár kora tavaszi hétben szedhető és fogyasztható.


Mikor elérkezik a tél vége, mire vágynánk a legjobban, mint friss, kora tavaszi ízekre. Ekkor, az első „földillatú”, hamisítatlan tavaszi napokon indul hajtásnak egy igazi vitaminbomba, a medvehagyma (Allium ursinum).
 Népies nevén vadfokhagyma, poroszhagyma vagy sajamás. A medvehagyma frissen ebben a pár kora tavaszi hétben szedhető és fogyasztható.

A tavasszal előbújó medvék előszeretettel fogyasztják, innen kapta nevét ez az egyszikű, évelő gyógynövény. Nagy, kiterjedt foltokban terjed hazánk gyertyános, tölgyes erdeiben. Kora tavasszal a fák alatt még bőven kap fényt, majd később – a fák kihajtását követően – az árnyas, nedves talajon aljnövényzetként fejlődik. Igen korán, március elejétől, a talajban lévő fehér, kisméretű hagymájából bújnak elő hajtásai, majd jelennek meg álló, tojásdad formájú, hosszú nyelű tőlevelei, melyek dúsan borítják a talajfelszínt. Pár hét elteltével nyílnak ernyős hófehér virágai. A virágzás után tokterméseiből szórja apró magvait, melyekből újabb medvehagyma növénykék fejlődnek. Igazi kora tavaszi növény, melynek gyógyhatású leveleit pár hétig szedhetjük, mivel nyár elejére visszahúzódik a talajba. Virágzáskor levelei lassanként elveszítik tartásukat. Leveleit ezért jellemzően virágzása előtt szedik, ekkor olyan igazán frissen ropogósak. A növény minden része ehető, virágai alkalmasak dekorálásra is, fokhagyma ízű, apró méretű hagymáját is felhasználhatjuk.

Természetben való gyűjtésekor nagy odafigyelés szükséges! A medvehagyma levelei nagyon könnyen összetéveszthetőek a májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) és az őszi kikerics (Colchicum autumnale) lombozatával. Hozzáértő szem szükséges a szedéséhez!

A gyöngyvirág és az őszi kikerics igen erősen mérgező növények. Téves levélszedésből számos mérgezés fordult már elő, ez végzetes is lehet. A medvehagyma leveleinek és virágainak hagyma illata van, míg a fenti másik két növénynek nem. A medvehagyma levelei keskenyebbek a gyöngyvirág leveleinél. A gyöngyvirág a talajban tarackszerű rizomával terjed, a kikerics gumóval rendelkezik és ősszel virágzik. Míg előbbinek fogyasztása szívritmuszavart és hasi fájdalmat okoz, addig az utóbbi kolhicint tartalmaz. Mindkét növényt a gyógyszeriparban használják. Természetvédelmi területeken a medvehagyma gyűjtése tilos, máshol gyűjthető. Azonban ezeken a területeken is figyeljünk arra, hogy ne kopaszra szedjük a növényt, hanem hagyjunk tövenként pár levelet. A növény védettsége érdekében a hagymájának gyűjtése azonban minden területen tilos. Elterjedt magról való vetése. Csokorba szedett levelei és kertészetekben cserepes növényei is beszerezhetőek. Frissen fogyasztva a legjobb, de fagyasztva tárolva őrzi meg leginkább gyógyhatását. Ezenkívül száríthatjuk, vagy olajként, pestoként is elrakhatjuk. Elkészítésére változatos recepteket találhatunk. Egyre több készterméke is beszerezhető.

Rendkívül egészséges. Számos jótékony hatással bír az emésztésre, étvágyra, magas vérnyomásra, vesére, idegrendszerre. Koleszterinszint csökkentő, vértisztító, szív - és érrendszeri betegségek prevenciós kezelésére alkalmas, mindemellett kiváló immunrendszer erősítő. A gyógyászati termékek között több kivonata megtalálható.

Évekkel ezelőtt pár tő cserepes medvehagymát ültettünk kertünk egy árnyas részébe. Mára már minden év tavaszán egyre nagyobb foltban hajtanak ki. Roppanós, üde leveleiket kövér csokorba szedve kerülnek frissen a konyhába. 

(A cikk a Gerenda Magazin 2021. februári – március számában megjelent.)