Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paradicsom ökörszív oltott palánta - Lycopersicon 'Cuor di Bue sel. Albenga' K19cm

választék
20/40cm
kiszerelés
K19cm
4.990 Ft
Cikkszám: N6514-01
Vonalkód: 1000000006230
Elérhetőség: Nincs készleten

Válogass személyesen vagy rendeld meg online, és vedd át kertészetünkben!

Leírás

növekedés: folytonnövő palánta: 5-10 cm (évszaktól függően)
termés: igen nagy méretű, hagyományos olasz ökörszív típusú paradicsom 
termés: beltartalma és íze: éretten kimondottan édes, jó ízű, nagyon húsos, kevésbé lédús befőzésre, friss fogyasztára, sütésre és aszalásra is kiválóan alkamas érési idő: július végétől (időjárástól függően)
igény: fényigényes, vízigényes, tápanyagigényes, rendszeres gondozást igényel a palánta elültetéséhez használjunk jó minőségű virágföldet.

Két zöldségpalánta sikeres párosításából jön létre az oltott zöldség. 

A nem „saját gyökéren” van a hangsúly. Két növény vegetatív úton történő szaporításának eredményeképpen jön létre ez a palánta. Ezzel az oltással egy palántán belül van lehetőség ötvözni számos jó tulajdonságot. Ezeknek a tulajdonságoknak az összevonásával, azaz az oltással tudjuk elérni, hogy egy „tökéletes” növényt kapjunk. Az oltás lényegében egy technikai nemesítés.

Az alanyok a legtöbb esetben szintén „nemesített” fajták, azonban itt nem a termés jó tulajdonságai a nemesítési cél, hanem az ellenállóság, az erőteljes növekedés és a szélsőséges talajok tolerálása. Ezáltal erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is. A nagyobb gyökérzet pedig mélyebbre is hatol és sokkal több vizet és tápanyagot képes felvenni.

Tehát a külső időjárási viszonyok, hőingadozások mellett a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbak lesznek. Az oltás egy igen kézi munkaigényes folyamat

Gondozása nem nagyon különbözik a nem oltott növényekétől, de mégis vannak különbségek, amikre érdemes odafigyelni. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből! Ha az föld alá kerülne, akkor könnyen legyökeresedhet a nemes rész, és ezáltal elveszíthetjük az oltás előnyeit. A nagyobb termés nemcsak a nagyobb és erőteljesebb növényekre vezethető vissza, hanem arra is, hogy ezeket a palántákat kettő vagy több ágon is termeszthetjük. Ha növényeinket már két ágra nevelve (kétfejesen) kapjuk, nemcsak függőleges irányba terelhetjük növényeinket, hanem vízszintesen is. Nagyon fontos a kötözés is, hiszen egy növény képes 3-4 méterre, vagy még nagyobbra is megnőni. A két főszárról mindig távolítsuk el metszőollóval a kacsokat, mert ezek lefogják a növény fejlődését, és visszavetik a termés mennyiségét is.

Teraszon vagy balkonon fontos a föld mennyisége, vagyis minimum 30-40 liter szükséges. Emellett fontos még a folyamatos tápoldatos öntözés.

Jellemzők

zöldség fajták paradicsom
változat Cuor di Bue sel. Albenga

Kapcsolódó videók