Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Paradicsom ökörszív oltott palánta - Lycopersicon 'Cuor di Bue sel. Albenga' K19cm

5.290 Ft
Cikkszám: N6514-01
Vonalkód: 1000000006230

Válogass személyesen vagy rendeld meg online, és vedd át kertészetünkben!

Leírás

Növekedés: folyton növő.

Palánta: 5-10 cm (évszaktól függően).


Termés: igen nagy méretű, hagyományos olasz ökörszív típusú paradicsom.


Termés beltartalma és íze: éretten kimondottan édes, jó ízű, nagyon húsos, kevésbé lédús befőzésre, friss fogyasztásra, sütésre és aszalásra is kiválóan alkalmas érési idő: július végétől (időjárástól függően).


Igény: fényigényes, vízigényes, tápanyagigényes.

Gondozása: Rendszeres gondozást igényel. A palánta elültetéséhez használjunk jó minőségű virágföldet és szerves trágyát.  Az egészséges fejlődés és bőséges termés érdekében használjunk paradicsomnak speciálisan kifejlesztett tápoldatot, műtrágyát, szerves tápoldatotszerves táp granulátumot vagy táprudat.

Két zöldségpalánta sikeres párosításából jön létre az oltott zöldség. 

A nem „saját gyökéren” van a hangsúly. Két növény vegetatív úton történő szaporításának eredményeképpen jön létre ez a palánta. Ezzel az oltással egy palántán belül van lehetőség ötvözni számos jó tulajdonságot. Ezeknek a tulajdonságoknak az összevonásával, azaz az oltással tudjuk elérni, hogy egy „tökéletes” növényt kapjunk. Az oltás lényegében egy technikai nemesítés.

Az alanyok a legtöbb esetben szintén „nemesített” fajták, azonban itt nem a termés jó tulajdonságai a nemesítési cél, hanem az ellenállóság, az erőteljes növekedés és a szélsőséges talajok tolerálása. Ezáltal erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is. A nagyobb gyökérzet pedig mélyebbre is hatol és sokkal több vizet és tápanyagot képes felvenni.

Tehát a külső időjárási viszonyok, hőingadozások mellett a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbak lesznek. Az oltás egy igen kézi munkaigényes folyamat

Gondozása nem nagyon különbözik a nem oltott növényekétől, de mégis vannak különbségek, amikre érdemes odafigyelni. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből! Ha az föld alá kerülne, akkor könnyen legyökeresedhet a nemes rész, és ezáltal elveszíthetjük az oltás előnyeit. A nagyobb termés nemcsak a nagyobb és erőteljesebb növényekre vezethető vissza, hanem arra is, hogy ezeket a palántákat kettő vagy több ágon is termeszthetjük. Ha növényeinket már két ágra nevelve (kétfejesen) kapjuk, nemcsak függőleges irányba terelhetjük növényeinket, hanem vízszintesen is. Nagyon fontos a kötözés is, hiszen egy növény képes 3-4 méterre, vagy még nagyobbra is megnőni. A két főszárról mindig távolítsuk el metszőollóval a kacsokat, mert ezek lefogják a növény fejlődését, és visszavetik a termés mennyiségét is.

Teraszon vagy balkonon fontos a föld mennyisége, vagyis minimum 30-40 liter szükséges. Emellett fontos még a folyamatos tápoldatos öntözés.

Kapcsolódó videók