Leírás
Fajta jellemzése: 3-4 évig helyben tartható, évelő növény. Hazánkban első évben gyökeret és levélzetet fejleszt, második évben jelennek meg a virágszárak és a fogyasztható, nagyméretű, ki nem nyílt bimbókezdemények. Első évben csak tőlevélrózsát fejleszt, termését a második év tavaszán-nyár elején lehet először betakarítani. Bimbói ezüstös zöldek, húsosak, ízletesek. A zsenge terméseket ínyenc falatként fogyaszthatjuk, az olasz és a francia konyha kedvelt konyhakerti növénye. Elkészítéséhez kevés fűszer szükséges, mivel erőteljes, jellegzetes ízzel rendelkezik. Citrommal vagy ecettel kombinálva édes-savanyú étel készíthető belőle, íze a zöldborsóra emlékeztet. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet,
Vetés: áprilisban szabadföldbe fészekbe. Kelés után 2-3 hétten egyelni kell, egy növény marad fészkenként, vagy februárban zárt térben palántaneveléshez (májusban ültethető ki).
Gondozása: Fény-, víz- és tápanyagigényes növény. A növény meghálálja, ha ültetés előtt a talajt érett komposzttal, istállótrágyával gazdagítják a földjét. A száraz nyári időszakokban rendszeres öntözést igényel. Minusz 4-5 fokig télálló, kemény fagyok ellen takarni kell.
Érési idő: nyár közepétől késő őszig.
Az általunk forgalmazott vetőmagok kiváló magyar termesztők termékei.
Jellemzők
vetés | május-június |
szedés | második évtől egész nyáron |