Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Ízek és illatok kertje - Gerendaházak Magazin

Ízek és illatok kertje - Gerendaházak Magazin

Évelő növények, nagy részük a kertbe, vagy ládákba kiültetve, hazai klímán is biztonsággal áttelel. A téli hidegek után a lefagyott részeiktől takarítsuk meg őket, majd tavasszal tőből újra kihajtanak, egyre erősebb, és nagyobb növényként.
A Rozmaring ( Rosmarinus officinalis) számos fajtája kiválóan alkalmas a szabadtéri grillezések fűszerezéséhez. Télen takarással könnyebben áttelel a kertben. Napjaink egyre népszerűbb növénye, a Ruccola (Borsmustár) is áttelel kertünkben (Diplotaxis tenuifolia), mely salátákba keverve nagyon finom.

A fűszernövényeknek vannak viszont olyan képviselői is, melyeket szintén érdemes tartani, de nem bírják a téli hidegeket. Többek között ilyen a Bazsalikom (Ocimum basalicum) és a Sztívia (Stevia rebaudiana) is. A kúszó növekedésű Gulan (Gynostemma pentaphyllum) is nehezen viseli az erősebb teleket, de akár kert hiányában szobanövényként tartva is egész éven szüretelhetünk belőle.

A fűszerek a kezdetektől fogva kiemelkedő szerepet töltöttek be az emberek élében. Az ízek harmóniáján túl fő tulajdonságuk és értékük, hogy gyógynövények is egyben. Vitaminokat, alkaloidokat, ásványi anyagokat, csersavakat, illóolajokat és más, táplálkozásunkhoz elengedhetetlen hatóanyagokat tartalmaznak, ezzel segítve elő egészségünk megőrzését. Számos betegség megelőzésében és gyógyításában nagy szerepet játszanak napjainkban is. Különösen hatásos mindez, ha nyers formában fogyasztjuk őket.
 
Nagy részük könnyen tartható otthon, kertben és teraszon egyaránt. Ültethetjük ládákba, cserepekbe is. Kertben, kis kerti utakkal tarkított ágyásokat, vagy hangulatos sziklakertet is kialakíthatunk számukra, melyben nemcsak jól érzik magukat, de jól is mutatnak.
Nagyrészt napos környezetet kedvelnek, erre figyeljünk helyük kiválasztásakor. A cserepekben neveltek földjét vagy kertben a növények tövét, szórjuk meg fenyőkéreggel növények kiszáradása ellen. Mutatósabb apró színes kavicsokkal, így dekoratívabb is lesz.

Sok közülük mindenapjaink gyakran használt növénye, a Petrezselyem  (Petroselinum crispum),  a Majoranna (Origanum hortensis ), de ma már igen nagy választékban beszerezhető számos más fűszernövény is. Ügyeljünk arra, hogy csak minőségi virágföldbe ültetett, erős palántákat vásároljuk, melyek nincsenek meghajtatva, így lesznek hosszú életűek!
Vízáteresztő, jó minőségű virágföldbe ültessük, amelybe tápanyagot is keverjünk.
Nyáron rendszeres öntözést igényelnek, főleg a cserepekben neveltek. A nyár végéig tartó tápoldatozást meghálálják.

Évelő növények, nagy részük a kertbe, vagy ládákba kiültetve, hazai klímán is biztonsággal áttelel. A téli hidegek után a lefagyott részeiktől takarítsuk meg őket, majd tavasszal tőből újra kihajtanak, egyre erősebb, és nagyobb növényként.
A Rozmaring ( Rosmarinus officinalis) számos fajtája kiválóan alkalmas a szabadtéri grillezések fűszerezéséhez. Télen takarással könnyebben áttelel a kertben. Napjaink egyre népszerűbb növénye, a Ruccola (Borsmustár) is áttelel kertünkben (Diplotaxis tenuifolia), mely salátákba keverve nagyon finom.

A fűszernövényeknek vannak viszont olyan képviselői is, melyeket szintén érdemes tartani, de nem bírják a téli hidegeket. Többek között ilyen a Bazsalikom (Ocimum basalicum) és a Sztívia (Stevia rebaudiana) is. A kúszó növekedésű Gulan (Gynostemma pentaphyllum) is nehezen viseli az erősebb teleket, de akár kert hiányában szobanövényként tartva is egész éven szüretelhetünk belőle.
 

Nemcsak ízletessé teszik ételeinket, de ma már számos fűszernövénynek létezik mutatós, tarka, színes levelű változata is. Ezek a fajták nagyon jól mutatnak dísznövényként, pl. a  Levendula (Lavandula angustifolia)  különböző virágszínű fajtái, a  Kakukkfűvek (Thymus vulgaris ), Oregánok (Szurokfű) (Origanum vulgare) és Zsályák (Salvia officinalis) tarka levelű változatai, a Bazsalikom vörös levelű változata, mely az olasz konyhák kedvelt növénye. A feledésbe merült Rebarbara (Rheum rhabarbarum) óriási levelei is dekoratívak tudnak lenni.

 

Intenzív illatuk a jellegzetes ízek mellett egyaránt fontos. Nagyon illatos sok más mellett a Fodormenta (Mentha spicata var. Crispata) és változatai, melyet meleg nyári estéken a kedvelt, hűsítő Mojito koktélba használhatunk. A Kakukkfűveknek egyes fajtái citrom és narancs illatúak. A Citromfű (Melissa officinalis) jellegzetes illatával és ízével pedig frissítő italokba is kiváló.


Találhatóak olyan különlegességek az ismertebb fűszernövények mellett, melyek még kevésbé ismertek, ilyen a  Sztívia is. Szárított leveleit édesítőszerként használják, de előnye, hogy kalória és szénhidrátmentes. Főzés közben sem veszíti el édes ízét. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Jótékony hatású gyomorbántalmak, megfázás és influenza ellen, illetve magas vérnyomás esetén.
Az ’ halhatatlanság növénye’, a Gulan számos jó tulajdonsága sem közismert még. Nyers leveleit salátába keverve, vagy szárított leveleit teaként fogyasztva erősíti az immunrendszert. Továbbá javítja a vérkeringést, csökkenti a koleszterinszintet, elősegíti a fogyást, erősíti az idegrendszert, jó közérzetet biztosít és még számos jótékony hatással bír.
Hasonló számos gyógyhatást tulajdonítanak többek között a Medvehagymának (Allium ursinum) és a közismertebb Aloénak (Aloe vera), melyet szintén egyszerűen nevelhetünk otthon is.
A kiválasztott növények gondozásáról érdemes vásárláskor szakembert megkérdezni, hogy később is sikerélményünk legyen bennük.
A saját, frissen szedett fűszerek igazi ízeket visznek mindennapjainkba. Finomak, illatosak, látványosak és ami a lényeg, nagyon egészségesek!

 

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2010. Augusztus-Szeptemberi számában megjelent)