Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pistike, rózsásmeténg vagy vinka? - Veranda Magazin

Pistike, rózsásmeténg vagy vinka? - Veranda Magazin

Sokféleképpen nevezik ezt az alacsony, tavasztól őszig dúsan virágzó, közkedvelt egynyári növényt. Leggyakoribb, legismertebb nevén Pistikének, mások törpe nebáncsvirágnak vagy vízifuksziának. Egy igen hasonló kinézetű, hazánkban szintén egynyáriként ültetett növényt is gyakran ugyanígy neveznek. Azonban két különböző növényről van szó, a Pistikével nem áll rokonságban, ez a Rózsás meténg.


Sokféleképpen nevezik ezt az alacsony, tavasztól őszig dúsan virágzó, közkedvelt egynyári növényt. Leggyakoribb, legismertebb nevén Pistikének, 
mások törpe nebáncsvirágnak vagy vízifuksziának. Egy igen hasonló kinézetű, hazánkban szintén egynyáriként ültetett növényt is gyakran ugyanígy neveznek. Azonban két különböző növényről van szó, a Pistikével nem áll rokonságban, ez a Rózsás meténg.

A Pistikének ismert egynyári növények közül is két, eltérő, közismert faját ültetjük gyakran kertünkbe. Az egyik az alacsonyabb, 20-30 centiméteres, elterülő foltot alkotó Pistike (Impatiens walleriana), melynek számtalan virágszíne közül válogathatunk. Árnyéki, félárnyéki növény. Reggel még világos, de a délutáni erős napfénytől védett helyre ültessük. Magas vízigényű növény. Trópusi éghajlatról származik, a meleget kedveli, hazájában fagymentes klímán évelő növény. A másik faj, melyet szintén Pistikének neveznek, az Új - Guineai Nebáncsvirág (Impatiens x hawkeri). Mint a neve is mutatja, Pápua Új – Guinea egyenlítői meleg, párás, csapadékos klímájából származik. Magasabb termetű, 30-40 centiméteres, levelei és virágai is nagyobb méretűek. Rendszeres öntözést és jó vízmegtartó képességű talajt igényel. Szintén félárnyéki növény, de jobban tűri a napsütést, mint a törpe nebáncsvirág. E növények szára húsos, nedvességben gazdag, törékeny.

A Vinkának nevezett Rózsás meténg, Rózsameténg (Catharanthus roseus), bár a nebácsvirágokhoz igen hasonló megjelenésű, mégis egy másik növény. Régi elnevezése Vinca rosea, innen ered napjaink Vinka elnevezése. A szintén Vinkának nevezett évelő talajtakaró Meténggel (Vinca) nem összekeverendő. Trópusi éghajlatról származó, melegkedvelő növény. Hazájában 1m körüli örökzöld félcserje, itthon 30-40 centiméteresre nővő lágyszárú egynyári növényként nevelt. Napjainkban egyre többféle virágszíneiből válogathatunk, melyek tömegesen nyílva szép színfoltokat alkotnak. Levelei fényeszöldek, mely szintén díszitőértéket ad a növénynek. Napfényes helyet kedvel, jól bírja a meleget. Bár szárazságtűrőbb, mint a Pistike, edényben nevelve napi öntözést igényel, kertbe ültetve meleg időszakokban szintén gyakran öntözzük. Jó vízáteresztő képességű talajt válasszunk számára, mert a pangó vizet nem szereti.

A fent felsorolt egynyári növények közös tulajdonsága többek között, hogy fagyérzékenyek, így csak a fagyok elmúltával ültethetőek ki szabadba. Tavasztól az első őszi fagyokig virágoznak folyamatosan. Vízigényesek, napi öntözést igényelnek, hőségben akár napi kétszerit is. Heti- kétheti tápoldatozással (készítménytől függően) serkenthetjük a dúsabb virágzást. Szintén közös tulajdonságuk, hogy ültethetőek közvetlenül a kertbe, nagyobb edényekbe csoportban vagy balkonládába is. Minél nagyobb térfogatú edénybe ültetjük, annál szebbek lesznek, a nagy melegben pedig kevésbé száradnak ki, mint egy kisebb térfogatú ládában. Látványosak, gondozás mellett hosszú hónapokig ontják színpompás virágaikat.

(A cikk a VERANDA Magazin 2021. május - júniusi számában megjelent.)