Leírás
Növekedés: Folytonnövő
Palánta: 20-50 cm (évszaktól függően) oltott zöldségpalánta. Az oltás során egy erős gyökérzetű, ellenálló alanynövényt és egy kiváló termőképességű, nemes fajtát növesztenek össze. Az oltás eredményeképpen nagyobb lesz a gyökér tömeg, erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is, mint a hagyományos magvetéssel szaporított palántáknak. Egy szárazságtűrőbb, a a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbb növény fejlődik ki. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből!
Termés: kis méretű, élénk piros színű, datolyához hasonló méretű és formájú.
Termés beltartalma és íze, felhasználása: Éretten cukor édes, jó ízű, igen zamatos. Héja vastag, húsa szilárd, repedésre nem hajlamos, hosszú ideig tárolható. Friss fogyasztásra, saláták, hidegtálak készítésére alkalmas.
Érési idő: július végétől (időjárástól függően)
Igény: fényigényes, vízigényes, tápanyagigényes
Gondozása: Rendszeres gondozást igényel. A palánta elültetéséhez használjunk jó minőségű virágföldet és szerves trágyát. Az egészséges fejlődés és bőséges termés érdekében használjunk paradicsomnak speciálisan kifejlesztett tápoldatot, műtrágyát, szerves tápoldatot, szerves táp granulátumot vagy táprudat.
Két zöldségpalánta sikeres párosításából jön létre az oltott zöldség.
A nem „saját gyökéren” van a hangsúly. Két növény vegetatív úton történő szaporításának eredményeképpen jön létre ez a palánta. Ezzel az oltással egy palántán belül van lehetőség ötvözni számos jó tulajdonságot. Ezeknek a tulajdonságoknak az összevonásával, azaz az oltással tudjuk elérni, hogy egy „tökéletes” növényt kapjunk. Az oltás lényegében egy technikai nemesítés.
Az alanyok a legtöbb esetben szintén „nemesített” fajták, azonban itt nem a termés jó tulajdonságai a nemesítési cél, hanem az ellenállóság, az erőteljes növekedés és a szélsőséges talajok tolerálása. Ezáltal erősebb lesz a növény növekedése és az intenzívebb tápanyagfelvétel következtében nagyobb lesz lombozata is. A nagyobb gyökérzet pedig mélyebbre is hatol és sokkal több vizet és tápanyagot képes felvenni.
Tehát a külső időjárási viszonyok, hőingadozások mellett a betegségekkel és a talajlakó kártevőkkel szemben is ellenállóbak lesznek. Az oltás egy igen kézi munkaigényes folyamat
Gondozása nem nagyon különbözik a nem oltott növényekétől, de mégis vannak különbségek, amikre érdemes odafigyelni. Az oltott növényeknél az oltás helyének mindig ki kell látszódnia a földből! Ha az föld alá kerülne, akkor könnyen legyökeresedhet a nemes rész, és ezáltal elveszíthetjük az oltás előnyeit. A nagyobb termés nemcsak a nagyobb és erőteljesebb növényekre vezethető vissza, hanem arra is, hogy ezeket a palántákat kettő vagy több ágon is termeszthetjük. Ha növényeinket már két ágra nevelve (kétfejesen) kapjuk, nemcsak függőleges irányba terelhetjük növényeinket, hanem vízszintesen is. Nagyon fontos a kötözés is, hiszen egy növény képes 3-4 méterre, vagy még nagyobbra is megnőni. A két főszárról mindig távolítsuk el metszőollóval a kacsokat, mert ezek lefogják a növény fejlődését, és visszavetik a termés mennyiségét is.
Teraszon vagy balkonon fontos a föld mennyisége, vagyis minimum 30-40 liter szükséges. Emellett fontos még a folyamatos tápoldatos öntözés.
Jellemzők
zöldség fajták | paradicsom |
változat | Datelino F1 |
növekedés | folytonnövő |
palánta | 20-50 cm (évszaktól függően) oltott zöldségpalánta |
termés | kis méretű, élénk piros színű, datolyához hasonló méretű és formájú |
termés beltartalma és íze | Éretten cukor édes, jó ízű, igen zamatos. Héja vastag, húsa szilárd, repedésre nem hajlamos, hosszú ideig tárolható. Friss fogyasztásra, saláták, hidegtálak készítésére alkalmas. |
érési idő | július közepétől- végétől (időjárástól függően) |
igény | fényigényes, vízigényes, tápanyagigényes |
gondozása | rendszeres gondozást igényel, a palánta elültetéséhez használjunk jó minőségű virágföldet és szerves trágyát. Az egészséges fejlődés és bőséges termés érdekében használjunk paradicsomnak speciálisan kifejlesztett tápoldatot, műtrágyát, szerves tápoldatot, szerves táp granulátumot vagy táprudat. |