Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

ÉLŐ (CSEREPES) ÉS VÁGOTT FENYŐFÁK .......

Kezdőoldal | BIO SZEMLÉLETTEL A KERTBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

BIO SZEMLÉLETTEL A KERTBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

BIO SZEMLÉLETTEL A KERTBEN

Napjainkban egyre jobban nő az igény az egészségesebb táplálkozás iránt. Erre vonatkozóan a szakirodalom végtelen. Most röviden néhány gondolatot és ehhez kapcsolódóan, napjainkban is beszerezhető, az organikus kertészkedést támogató anyagot, terméket emelnék ki a hosszú sorból.

Mitől lehetne minél mérgezőanyag - mentesebb a kerti termés? Sokszor kevés időnk van a kertünkre, mégis szeretnénk minél egészségesebb termést az asztalunkra. Gyakran tapasztalom, hogy egyre többen ódzkodnak a vegyszerekkel történő permetezésektől. Egyre többen keresik az organikus megoldásokat. Érthető mindez, hisz mikor növényvédő szereket juttatunk ki a kertünkbe, kiemelten figyelnünk kell többek között a fogyasztásra szánt haszonnövényeink esetében az élelmezés - egészségügyi várakozási időre is. Majd sokunkban felmerül a kérdés, vajon mi a módja, hogy egészséges, káros anyagoktól minél mentesebb, vitamindús és beltartalmi értékeiben is gazdag termésünk legyen?

Számtalan bionövényvédelmi eljárás ismert régről. Ilyenek az egyes növények erjesztett levéből készült permetlevek. Közismert a házilag is elkészítethető csalánlé, mely rovarölő hatással bír. Ezenkívül a növények egészségi állapotának erősítésére is jótékony hatású, csakúgy, mint számos más gyógynövényből készült permetlé.
Szintén a növények védelmét segítheti elő a helyes társításuk. Egyes növényeket a csigák kerülik el, mások a talajban lévő fonálférgeket űzik el. Ilyen társítás a jól ismert rózsa - levendula párosítás, ahol a levendula a levéltetveket tartja távol. Ezek a régi ismeretek napjainkban ismét kezdenek előtérbe kerülni, minél kevésbé terhelve a környezetünket és ezáltal magunkat is. Ezek a módszerek a hatást fokozzák, azonban csupán ezeket alkalmazva, növényvédőszerek nélkül gyakran nem hozzák meg a tartós sikert.  

A kertben élő életközösségek kiegészítik egymást, összhangban vannak egymással. Ezt az állapotot támogató szemléletet követve érdemes a vegyszereket meggondoltan használni. A permetezések során nemcsak a kórokozókat vagy kártevőket pusztítjuk el, hanem sok olyan élőlényt is, melyek nagyon hasznosak. A kert hasznos élővilága pl. a katicák (melyek levéltetvek tömegét képesek elpusztítani ), a fátyolkák, a fülbemászók, az aranyos bábrabló vagy a fürkészdarazsak védelemre szorulnak. A méhekre vagy halakra való veszélyességi kockázatot is szem előtt kell tartanunk!

A leander évente visszatérő pajzstetű vagy levéltetű fertőzése sokszor felmerülő probléma. Ugyan gyorsan változik a felhasználható vegyszerek skálája, de  
napjaink növényvédő szerei között is akad jó pár olyan, mely ökogazdálkodásban is felhaszálható. A Biosol Káliszappan nemcsak más vegyszerekkel keverve növeli azok tapadását és hatékonysági fokát, hanem önmagában használva is nagymértékben gyéríti a levél- és pajzstetvek, tripszek, takácsatkák számát.
Ugyancsak ökológiai termesztésben engedélyezett a Dipel, mely szelektív rovarölőszer, mely egy természetben is előforduló baktérium spóráit tartalmazza.

Örökzöldek barnulásos megbetegedései ellen is hatásos a Proplant gombaölőszer, mely házikertben felhasználható környezetkímélő vegyszer. Konyhakertekben, virágágyásokban a talajban károsító rovarok lárvái a növények pusztulását okozhatják. A Bora WP egyben egy termésnövelő és a talajlakó kártevők elleni szer is, mely szintén gombaspórát és micéliumot tartalmaz. Hatása a növényeket hosszú ideig megvédi. Nagyon fontos a megelőzés is! A kert kora tavaszi és késő őszi lemosó permetezése nagymértékben gyéríti a később előforduló kártevőket és kórokozókat. Lemosó permetezéshez alkalmazható a Vegesol eReS szer, mely a megelőzésben nyújt segítséget. A tápoldatok közül pedig a humin savakat vagy élő algákat tartalmazó készítmények, melyek nemcsak nagyon hatékonyak, de biotermékek is. Ezen készítmények nem mérgek, nem károsítják a környezetet és annak élővilágát, és a megtermelt terményeinkben nem hagynak esetleges káros szermaradványokat.

A megelőzésben a megfigyelés is fontos szerepet játszik. Ahhoz, hogy a leghatékonyabban tudjunk védekezni, érdemes figyelni a kártevők rajzását. Helyezzünk el ragacsos sárgalapokat a növények ágain, ezek mutatják a felszaporodott rovarok számát, mely segíti a permetezés időpontjának helyes kiválasztását. A kémiai védelem mellett a mechanikai és a biológiai is fontos. Ezek együttes használatával lesz komplex a növényvédelem. A ragacsos csíkcsapda mechanikai védelmet nyújt. A fák törzsére helyezve a mászó rovarokat írtja, méreganyag alkalmazása nélkül.

Egy kiskert esetében nehezen tudunk kialakítani igai bió környezetet. Azonban sok olyan organikus megoldást alkalmazhatunk, melyekkel - tudatos növényvédelemmel kiegészítve- támogathatjuk kertünk biológiai egyensúlyát.
 

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2014. Április - Májusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu