Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

ÉLŐ (CSEREPES) ÉS VÁGOTT FENYŐFÁK .......

Kezdőoldal | LOMBKORONA CSERÉPBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

LOMBKORONA CSERÉPBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

LOMBKORONA CSERÉPBEN

Sétáljunk akár erdőben, akár idős fákkal teli parkban, mindig megnyugtatóan hatnak ránk a fák, melyek általában a kertekben kiültetve díszítenek. Azonban cserépben nevelve naponta láthatjuk rügypattanásukat, virágzásukat és sokszínű leveleiket a fakadástól a lombhullásig.

Közelebb kerülnek hozzánk, közvetlen környezetünkbe a kertből, mely igen érdekes és nagyon mutatós lehet. És miért is ne? Kisebb vagy igen kicsi koronájuknak, termetüknek vagy alacsony törzsüknek köszönhetően lehetőséget adnak minderre.

Az alacsonyabb növekedésű díszfák cserépben – csakúgy, mint a legtöbb növény - még lassabban fognak fejlődni, hisz gyökereik behatárolt körülmények között fejlődhetnek, mely befolyásolja a növekedési intenzitásukat. Megfelelő méretű cserépben, a legoptimálisabb földkeverékben nevelve és minden egyéb alapvető gondozást is megkapva, hosszú - hosszú éveken át fognak szépen növekedni. Közepes méretű fákat is - szakszerű metszéssel - jó pár évig nevelhetünk ilyen körülmények között. A különböző fény-árnyék viszonyok, az égtájolás, esetleg szelesebb fekvés, az adott hely nagysága, a ház jellege, ez esetben is meghatározó tényezők lehetnek. Zaj és porfogó szerepük is döntő jelentőségű!

Igazi kerti hangulatot cserépben -sokféleségük, lombszínük, korona - és levélformájuk miatt – csak körültekintő választással teremthetünk meg.

Méretüknél fogva a teraszokon is könnyen nevelhető, tetszetős fák többek között a Fűzfák több törpe fajtája pl. Tarka levelű törpe fűz (Salix integra ’Hakuro-Nishiki’), a Juharfák jó pár változata pl. Tarka levelű zöld juhar (Acer negundo ’Flamingo’).

Szomorú formájú koronáján sárga virágokat bont a Csüngő borsófa (Caragana arborescens ’ Walker’). Tavasszal illatozhat különleges színű törzses orgona, de számos más fa nyugalmas, zöld árnyékot nyújthat.

Védő takarást adnak a bokorfák alsó ágai is, ellentétben a törzses formájúakkal. Mindez nevelés függvénye is. A Japán juharok variációi (Acer japonica sp.) és számos más növény is alakítható ilyenné. Hely szűkében sarkokban vagy önmagában is szép az oszlopos koronájú, sárga lombszínű Holland szil (Ulmus x hollandica ’Wredei’), mely szintén lassan növekszik.

„Örökké zöld” levelűek télen-nyáron a Babérmeggyek (Prunus laurocerasus sp.) és a Korallberkenyék (Photinia serrulata ’Red Robin’).

Ültetésüknél a meglévő cserépnél legalább két mérettel nagyobb edényt válasszunk, mely alul lyukas, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Közegnek – az adott növény igényeit figyelembe véve – jó minőségű virágföld és tápanyag keveréke a legjobb. A növényt csak olyan mélyre ültessük, ameddig földben volt, mélyebbre ne kerüljön!

Tavasztól őszig a cserépben lévő növények több öntözést igényelnek, mint kertbe kiültetett társaik, hisz a kisebb földmennyiség könnyebben felmelegszik és kiszárad, ezért –főleg nagy melegekben- napi szinten alaposan öntözzünk! Tápoldatozzuk őket tavasztól nyár végéig egy-két hetente.

A tél beköszönte előtt a cserépben nevelt és kint telelő növények kicsit speciálisabb gondoskodást igényelnek, mintha kertben lennének kiültetve. Télen se hagyjuk kiszáradni a növényt, hőmérséklet függvényében öntözzük néha. Az edény oldalát és alját pedig bármely hőszigetelő anyaggal burkoljuk be, így védve a gyökereket a fagyástól. Nagyobb hidegek esetén a lomblevelű örökzöld növények lombját átlátszó anyaggal (pl. raschel háló) borítsuk be. A takarást tavasszal távolítsuk el.

A metszés igazi kertészkedés! Tavasszal rügyfakadás előtt érdemes végezni az alakító metszéseket. Mindenkit arra biztatok, hogy bátran metsszen, mert csak így lesz mutatós és dús formájú a lombkorona! Az évek teltével - ahogy a növény növekszik és gyökere terjed - úgymond „kinövi” a cserepét, a talaj tápanyagtartalma pedig csökken a tápoldatozások ellenére is. Az ültetéstől számított 4-6 év elteltével - a növényfajtól függően - érdemes nagyobb edényt választani számára.

Az esztétikus edények ez esetben is kulcsfontosságúak, nem csak a növények szempontjából. Eleganciát adunk környezetünknek és stílust szabunk a jól választott növénytartókkal. Lehetnek ezek dombormintás  kerámiák, jól szigetelő pántos fadézsák, faragott kőedények vagy színes kövekkel feltöltött Stonebox kőrácselemek.

Omló virágú, színes levelű kis évelők, kúszó növények is kerülhetnek a fák alá, melyek tovább gazdagítják a látványt.

Az életünk részét képező természetes körforgásnak az egyik leglátványosabb megjelenése a lombhullató növények évenkénti „megújulása”. Ezért is érdemes helyet teremteni számukra az örökzöld növények mellett.

Számos variációnak és ötletnek ad teret! Pár évvel ezelőtt mindezt én is kipróbáltam, és a mai napig sikeresen „működnek” a fák a teraszon!

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2011. Augusztus - Szeptemberi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu