Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ŐSZI - TÉLI ZÖLDSÉG - ÉS FŰSZERKERT - VERANDA Magazin

ŐSZI - TÉLI ZÖLDSÉG - ÉS FŰSZERKERT - VERANDA Magazin

Nem tudom, hogy vannak vele, de én minden év őszén nehezen válok meg az addig hónapokig ápolgatott zöldségektől, főleg a méretes paradicsomtövektől. Majd a munka végeztével üres konyhakert fogadna, ha nem fejlődnének benne nagyobb kakukkfű, oreganó, petrezselyem és egyéb hidegtűrő fűszer- és zöldségnövény tövek. Hónapokat mégsem kell várnunk, mire újból vethetünk, ültethetünk, mert jöhet ismét a konyhakert felásása és az őszi vetések.

Magvetés tél alá. Akárcsak tavasszal, ősszel is kerülhetnek magok a konyhakert talajába. A hideg ellenére számos zöldség vethető, mely áttelel. A fagyos időszakokban sem károsodnak ezek a hidegtűrő zöldségek, melyek tavasszal a meleg hatására fejlődésnek indulnak. Vetés előtt figyeljünk a megfelelő, áttelelő fajta kiválasztására és annak tenyészidejére. Vethetünk ekkor sóskát, spenótot, megfelelő fajtát választva zöldborsó is kerülhet a talajba, melynek a novemberi vetés sem okoz gondot. A rövid tenyészidejű sárgarépa is áttelel a talajban, majd tavasszal kelést követően ritkíthatjuk a sorokat. Hasonlóan jól nevelhető a metélőpetrezselyem, mely ősszel vetve, a telet követően dúsan kel majd. Az őszi, késő őszi munka előnye, hogy mire nekiállnánk ismét a konyhakertnek, a már kelésnek indult magok zöldellő sorai fogadnak. Előbb kelnek, így hamarabb lesz termés.

Galambbegysaláta palánták nemcsak kertben. Védett teraszokon nagyobb méretű, megüresedett edényekbe vagy ládákba, ősszel is vethetünk galambbegy salátát, más nevén madársalátát. Keményebb hidegek esetén takarást igényel, enyhe télen takarás nélkül frissen szedhetőek húsos, vitaminokkal teli levelei. Újhagymákról is gondoskodhatunk tavaszra. A szeptember közepétől november elejéig tartó időszak alkalmas erre, így lesz még idejük begyökeresedni a tél beállta előtt. Ha ősszel állunk neki a dughagymák ültetésének, tavasszal látványosan bújnak majd elő a talajból a házi zsenge újhagymák. Tovább nevelve fejesedő hagymákat szüretelhetünk. Időben elültetve, a már épp termő kelbimbó tövekről fagyos, téli időben is szedhetjük részletekben a bimbókat. Termése a téli hideg hatására még édesebbé is válik.

Téli takaró alól, frissen szedett fűszernövények. Visszatérve a fűszernövényekre, egyes növényeket nem csak tavasztól őszig szedhetünk. Egy frissen vágott fűszerlevél zamata merőben más, mint a szárított fűszereké. Nagyon jól tűri a hideget többek között a terebélyes kakukkfű bokor, fagyos időszakban is csipegethetünk ágairól. Egyszerűen nevelhető és elterülő, mutatós bokrot alkot. Az oregano nevelésével is könnyen fogunk boldogulni. A több éves példány mára meglepően nagy méreteket ölt konyhakertünkben. Gyorsan terjed, hosszú szárain dúsan hozza leveleit. A metélőpetrezselyem tövek is jól viselik a telet, a friss petrezselyem nemcsak számos ételben finom, hanem rendkívül egészséges is. Ezek a növények egész évben éppúgy nevelhetőek konyhakertben, mint teraszon. Keményebb hidegek esetén takarással védjük lombjukat, hogy folyamatosan vághassuk. A takarásra vastagabb fátyolfólia alkalmas, mely a fényt is átereszti, miközben jó pár fokkal melegebben tartja a növényt. Igen erős hidegek esetén - csupán átmeneti időszakra – a vastag fagyvédőposztó nyújt tökéletes védelmet. Enyhe telek esetén gondoskodjunk az edényben nevelt, tető alatt elhelyezett növények öntözéséről is.

(A cikk a VERANDA Magazin 2020. november - decemberi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu