Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ZÖLDELŐ TERASZOK - GERENDAHÁZAK Magazin

ZÖLDELŐ TERASZOK - GERENDAHÁZAK Magazin

ZÖLDELŐ TERASZOK

Ősz közeledtével minden évben felmerül a kérdés: mivel pótoljuk virágainkat?
A szemünk hozzászokott a hónapok óta tartó színkavalkádhoz. Lassan megüresednek virágládáink, a mediterrán növényeinket bevisszük teleltetni és kopasszá válik mindaz, amit eddig buja növényeink tarkítottak.
Az őszi, téli időszakban hogyan tegyük ismét zölddé teraszunkat? Hogyan ápoljuk, hogy tartós és mutatós legyen? Edényeinkben, cserepeinkben nem csak egynyári vagy mediterrán növényeinket tarthatjuk.
 
Egyre népszerűbb a teraszon elhelyezett örökzöldekből összeállított növény együttes.
 
Az év minden szakában jól mutatnak és megférnek egynyári növényeink mellett is. Kisebb balkonunkon vagy nagyobb teraszunkon számos lehetőségünk van, hogy a hidegebb hónapokban is kedvenc növényeink vegyenek körbe minket.
 
A választék olyannyira bőséges, hogy csak néhány fajtát emelnék ki a sok közül.
Az örökzöldek színben, formában nagyon jól variálhatóak. Sokszínűségükkel nemcsak télen, hanem egész évben dekorálják kertünket, teraszunkat. Óriási választék lelhető fel a törpe örökzöldek terén is. Léteznek kék, sárga, mélyzöld színűek, melyek egymás mellett változatosan mutatnak, főleg ha formában is különféléket választunk. Oszlopos növekedésűeket gömbökkel és kúszókkal -  melyek kifutnak az edények oldalára -  érdemes párosítani. Oszlopos növekedésű a törpe hamisciprusok számos fajtája (Chamaecyparis lawsoniana 'Elwoodii'). 
A sokoldalú borókák kúszó változatai közül is találhatunk megfelelő színűeket: acélkék a Juniperus squamata ’Blue Star’, élénksárga  a Juniperus horizontalis ’Lime Glow’ , zöld szőnyeget alkotó a Juniperus horizontalis 'Prince of Wales'.
A pikkelylevelűek esetében többek közt mutatós a csavart levélzetű törpe Hinoki hamisciprus (Chamaecyparis obtusa 'Nana Gracilis' ), és a sárga, törpe nyugati tuja (Thuja occidentalis 'Rheingold').
A tűlevelűek képviselői között érdekesség a Koreai jegenyefenyő törpe változata  (Abies koreana 'Silberlocke' ), és a kedvelt Cukorsüvegfenyő gömb fajtája (Picea glauca 'Alberta Globe')
 
De manapság sokféle törzses gömb koronájú vagy csavart formára nyírt különlegességet is találunk. A törzses növények tövéhez - hogy ne legyenek kopaszok alul  - érdemes színes lombú növényeket tenni:  tarka, törpe kecskerágókat, (pl. Euonymus fortunei ' Emerald'n Gold' ), vagy kúszó színes levelű borostyánokat (Hedera canariensis 'Gloire de Marengo').
 
A lomblevelű örökzöldekre is érdemes figyelmet fordítani. Hazánkban még kevésbé alkalmazzák terasznövényként őket. Ismertebb képviselője a Puszpáng  (Buxus sempervirens) , de nagyon szép még a Korallberkenye törpe változata (Photinia fraseri ’Little Red Robin’ ),  a babérmeggyek számos fajtája (  Prunus laurocerasus sp. ). Szintén örökzöld a karácsonyi időszakban használt tarka Magyal (Ilex aquifolium 'Argenteomarginata'). A legtöbb ilyen örökzöld cserjét metszéssel formás kis bokorrá nevelhetünk edényeinkben.
 
Virágzó növényekkel is látványossá tehetjük teraszunkat az őszi hónapokban. Ennek az időszaknak az Alpesi hangák (Erica carnea) és a Csarabok (Calluna vulgaris) a dekoratív  növényei. A Veronikacserjék (pl. Hebe ’Green Globe’) egyes változatai pedig élénkzöld színűkkel vonzzák a tekintetet.
 
A konténeres (cserepes) növényeket az év bármely szakában - kivéve erős fagyban- teljes biztonsággal lehet telepíteni!
Mielőtt eldöntenénk melyiket is választjuk, arra is ügyeljünk, mennyi napot kap a kiszemelt ültető helyük.
 
Kőedényekben, fadézsákban jobban telelnek a növények, de választhatunk műanyag, kerámia, fa vagy kő balkonládákat, nagyobb tálakat, cserepeket is.

Mindig a növény cserepéhez mérten nagyobb méretű edényt válasszunk, hogy kényelmesen elférjen benne, gyökerei körül elegendő új virágföld legyen.
 
A téli gondozásuknál visszatérő probléma lehet, ha hagyjuk kiszáradni növényeinket. Időjárástól függően kapjanak némi vizet, hogy nyirkos legyen a talajuk. Az örökzöld növények télen is párologtatnak, tehát vízre van szükségük. Tápoldatozni a téli időszakban nem kell őket. Nagy hidegek esetén érdemes – főleg a vékony falú – edények oldalát és alját betakarni hőszigetelő anyagokkal, úgy, hogy a növényt ne takarjuk. Ezzel védjük meg gyökereiket az átfagyástól. Nagy hideg esetén, ha átfagyna a nedves talaj, a lomblevelű örökzöldek koronáját az enyhülésig ideiglenesen átlátszó szigetelőanyaggal borítsuk be.
 
Talaj igényűk- mivel edényben vannak- mindenképp jó minőségű savanyú virágföld, melybe tápanyagot is keverjünk. Ültetésnél a növények gyökerét ne sértsük meg.
 
Beültetés után a virágföldet fedjük le fenyőkéreggel, vagy ami tartósabb, színes kisebb-nagyobb díszkavicsokkal, mellyel nem csak szebb lesz az összhatás, de védi a növényeket a fagyoktól is. Továbbá a díszkavicsok alkalmazása esetében az év teljes egészében a viharok okozta kártól sem kell tartanunk, mivel kevésbé tudja felborítani őket a szél. 
                                                                        
Megfelelő méretű edény választása mellett, a szakmailag is helyesen összeállított örökzöld beültetésünk viszonylag kevés gondozással hosszú évekig díszít. Egész évben, főleg nyáron a megfelelő öntözésről, tavasztól nyár végéig tartó tápoldatozásról gondoskodni kell, illetve ha szükséges – formára nyírt, nevelt növények esetében - alakító metszést alkalmazzunk, mert így dúsabbak és szebbek is lesznek.
 
Permetezést az örökzöldek is igényelnek! Érdemes odafigyelni az esetlegesen előforduló betegségekre is. Ennek beazonosításához kérjen segítséget szakembertől.
 
A magunk által alkotott növényegyüttes minden évszakban tökéletesen néz ki, így zöldellő látványt, hangulatot és jókedvet visz a téli hónapok mindennapjaiba is.
 
(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2010. Október-Novemberi számában megjelent)
 
 
Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu