Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ZAMATOS ÍZEK EGÉSZ TÉLEN avagy A GYÜMÖLCSÖK TÁROLÁSA - GERENDAHÁZAK Magazin

ZAMATOS ÍZEK EGÉSZ TÉLEN avagy A GYÜMÖLCSÖK TÁROLÁSA - GERENDAHÁZAK Magazin

 

Ma sok esetben az őszi és téli hónapokban fogyasztás előtt frissen szerzünk be számos gyümölcsöt. Az ízével - hiába „friss” – gyakran nem vagyunk kibékülve, nem olyan zamatos, ízes, édes, szaftos. Biztos Önöknek is vannak olyan kedvenc gyümölcseik, ízeik, melyekkel ritkábban találkoznak napjainkban. Mikor rátalálunk egy olyan helyre, ahol ilyen gyümölcsöket tudunk beszerezni, melyek nem csak látványukban mutatósak, de ízükben is aromásak, akkor jó lenne ezeket hosszabb ideig fogyasztani. Ekkor megfordul a fejünkben, hogy a beszerzett nagyobb mennyiséget, otthon hogyan tároljuk? Adottság és hely kérdése ugyan, de ezért érdemes felidézni a gyümölcsök és zöldségek - kissé feledésbe merült - tárolási megoldásait, igényeit.

Egy idősebb gyümölcsfa egész télen ellát egy családot gyümölccsel. Ha kertünk méretei engedik, érdemes néhány fát ültetni, mert pár év múlva már szüretelhetjük is az első gyümölcsöket. Mielőtt azonban nekiállnánk ültetni vagy beszerezni a gyümölcsöt, fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Olyat, melynek termése hosszú ideig tárolható. Számtalan fajta közül sok csak frissen vagy nyáron fogyasztható, ezért fontos körültekintően dönteni. A télen is tárolható és fogyasztott gyümölcsök közül az alma az egyik leggyakoribb. Könnyebben beszerezhető, jól tárolható fajták többek közt a Gloster, a Golden Delicious, az Idared, a Jonagold, a Starking, a Gála, a Red Delicious, a Red Chief, a Granny Smith és a Mutsu, melyek megfelelő körülmények között hosszú hónapokig fogyaszthatóak. Körte fajták közül jól tárolhatóak a Bosc kobak, a Hardy és Diel vajkörte, a Hardenpont téli vajkörte, a Téli esperes, a Serres Olivér, a Nemes Krasszán, a Packham's Triumph és a Conference. Nem csak gyümölcsöket, hanem akár zöldségeket is tárolhatunk, pl gyökérzöldségeket. Rekeszekben az egymásra rakott sorokat homokréteggel elválasztva hónapokig tárolhatóak.

A sikeres tároláshoz nem mindegy, mikorra időzítjük a szüretet vagy milyen állapotban szerezzük be a gyümölcsöket. A körtét mindig zölden szüreteljük, míg az almát a beérés előtt kevéssel érdemes leszedni. A tárolás előtt mosás nem szükséges. Tárolásra csak az ép, egészséges és sérülésmentes gyümölcsök alkalmasak. A hosszú hónapok alatt is érdemes időként átnézni a gyümölcsöket, és kiválogatni, ha valamelyik romlásnak indulna. Tárolásra jó a farekesz, amelynek jól szellőzik az oldala vagy a műanyag, ami tisztábban tartható. Fogyasztás előtt a melegebb hőmérsékletre került gyümölcsök utóérnek és édesebbek lesznek.

Milyen a jó tárolóhelyiség? Olyan, ahol az ideális pár foknál - 1- 3C - nincs melegebb, de süllyed fagypont alá a hőmérséklet. Lehet ez kamra, pince, garázs vagy bármilyen kerti mellékhelyiség. A hőmérséklet mellett a páratartalom a másik fontos szempont. A tárolásra ideális a 85-90% - os relatív páratartalom. Ha ez alacsonyabb, akkor idővel ráncosodni kezdenek a gyümölcsök, veszítenek nedvességtartalmukból. Szellőzést is biztosítsunk a tárolóban. Ha ilyen körülményekkel rendelkező tárolónk van, érdemes kihasználni gyümölcsök vagy zöldségek tárolására is, így mindig elérhetőek otthon a friss zöldségek és a legfinomabb ízű gyümölcsök.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2019. október - novemberi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu