Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | VIRÁGZÓ RÉT VAGY SZÍNTISZTA GYEP? - GERENDAHÁZAK Magazin

VIRÁGZÓ RÉT VAGY SZÍNTISZTA GYEP? - GERENDAHÁZAK Magazin

VIRÁGZÓ RÉT VAGY SZÍNTISZTA GYEP?

A frissen nyírt fű illata és dús, „puha” látványa a kert alapja. A látványos gyep a folyamatos odafigyeléstől, gondos ápolástól válik olyanná, ami egy kertbarát büszkesége. Hogy ezt elérjük, évszakoktól függően más és más karbantartást igényel. Munkánk tavasszal kezdődik, melyet befolyásol, hogy milyen tél áll mögöttünk. Hosszú, kemény hideg után tapasztalhatunk meggyengült vagy kikopott foltokat. Gyepszellőztetéssel az elhalt növényi részektől tisztítsuk meg a gyepet, melytől az újraéled. Ezt követően, amennyiben szükség van rá, úgynevezett felülvetést is alkalmazhatunk. Ezt lehet foltokban vagy akár egész felületen is végezni. A felülvetést követően – úgy, mint friss telepítés után – a kelő magok miatt kímélni kell taposástól a gyepet. Nagyon fontos a napi többszöri, igen alapos öntözés!

A moha zöldell fű helyett. Idővel kertünk talaja tömörödhet és levegőtlenné válhat a sok öntözés, tarra nyírás és/vagy az intenzívebb használat következtében. A talaj tápanyagtartalmának csökkenése is hozzájárulhat a probléma létrejöttéhez. A gyep megritkul és foltokban a moha veszi át a helyét. Árnyékos területeken mindez még gyakrabban fordul elő. Ennek megszüntetésére többféle megoldás is lehetséges. Első, hogy felmérjük a gyep állapotát és az okot. Majd kezdjünk egy alapos gyepszellőztetéssel, mely a mohásodás megelőzésére is kiváló. Idős kertekben, elöregedett, rossz állapotú gyep esetében lehet, hogy a ráfordított energia és költség sem fogja meghozni a kívánt eredményt. Ez esetben javaslom a talajcserét, amit egy friss fűmagvetés kísérjen. Így a felfrissült, levegős és tápanyagdús talajban ismét látványos lesz a gyep sok éven át. Kisebb foltok kezelésére választhatóak a mohagátló vagy vas tartalmú készítmények. A moha terjedésének megakadályozásában a fűmagkeverék célszerű kiválasztása is segíthet. Vagyis a terület használatának megfelelő és a fényviszonyoknak is alkalmas keveréket válasszunk! Árnyékos helyen gyakrabban gyengébb a fű és többször előfordulhat a mohásodás is, ide válasszunk kifejezetten árnyékba ajánlott fűmagot. Érdemes az előírtnál sűrűbben vetnünk, 15-20 m2-es területre 1kg magot használjunk fel.

Virágzó rét vagy színtiszta gyep? Ebben a kérdésben megosztott a kertbarátok tábora. Gondolok itt az egyszerűségében nagyszerű, szerény virágú, ugyanakkor tömegében nagyon látványos Százszorszépre (Bellis perennis). Ez a növény gyakran telepszik meg kertünk gyepfelületében és kezd elterjedni. Egy- egy ilyen kis „virágsziget” oldja az éles határvonalakat a kertben, akár átmenetet képezve virágágyás és gyepfelület között. A fűmagkeverékek között ma már találunk kifejezetten olyat, melyhez ez a virágmagkeverék is hozzátartozik. Így a döntés adott: a gyeppel együtt virágzó foltokat is kialakíthatunk, avagy sűrű és minden más növénytől mentes fűterületet álmodunk meg. Amennyiben az utóbbira esett a választásunk, ez esetben időnként szelektív gyomírószert kell alkalmaznunk. Sok kertbarát gyakori kérdése, hogy mivel lehet a gyep közül a gyomokat kiirtani. Ezek a szelektív gyomírószerek a kétszikű egynyári és évelő gyomokat pusztítják, köztük a már említett Százszorszépet is irtják. Ugyanakkor az egyszikű növényekre – ilyenek a fűfélék is - nem ártalmasak. Azonban ha tarack kezd terjedni a gyepünkben, mivel ez a gyomnövény szintén egyszikű, így nem ártalmasak rá ezek a szerek. Itt érdemes megemlítenem a fűnyírás gyakoriságának kérdését! Tavasszal az intenzív növekedés miatt többször kell nyírni. Ha túl rövidre vágjuk, az kárt tehet a gyepben, ehelyett gyakoribb nyírással a fű dúsulását segítjük elő. Minél sűrűbb és egészségesebb a gyep, annál kevésbé fog elgyomosodni. A sűrű fűszálak között kevésbé gyökereznek meg a nem kívánt növények.

Amikor a mi kertünk zöldebb. A műtrágyák vagy szerves tápanyagok nélkülözhetetlenek a gyep kondíciójának fenntartásához, erős növekedéséhez és harsányzöld színéhez. Érdemes átgondoltan használni ezeket a tápanyagokat! Nagy választékból válogathatunk, azonban évszakoktól függően is célszerű az arra az időszakra legjobbat alkalmaznunk. Tavasszal a nitrogénben gazdag készítmények a növekedést segítik elő, míg ősszel a kálium tartalmúak a biztonságosabb telelést biztosítják. Sokszor hallok „zebracsíkosra” égett gyepekről. Ezt elkerülhetjük a tápanyag-utánpótlás egyenletes kijuttatásával illetve az ezt követő alapos beöntözéssel. Ellenkező esetben kiégett foltoktól tarkított látványt kapunk.

A gyönyörű gyephez vezető úton az egyik legfontosabb a rendszeres és elegendő mennyiségű öntözés. Az automata öntözőrendszerrel felszerelt kertben nem csupán a reggeli és esti, hanem a naponta többszöri öntözés is szükséges és hatásos.
Kézzel történő öntözés esetén is annak gyakoriságára és alaposságára figyeljünk! A felső, pár centiméteres talajréteg - főleg meleg nyarakon – nagyon hamar kiszárad, így célravezető az évszak és a hőmérséklet figyelembevételével öntözni!

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2014. Június - Júliusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu