Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | VIRÁGOK SZIKLAHASADÉKOKBAN - VERANDA Magazin

VIRÁGOK SZIKLAHASADÉKOKBAN - VERANDA Magazin

VIRÁGOK SZIKLAHASADÉKOKBAN

Régi idők kertjeinek éppúgy része volt, mint napjainkban.
Az idő múlásával a sziklakert népszerűsége töretlen maradt, sőt egyre kedveltebb.

A tájba simuló természetesség elveit követő megjelenési formák vezetnek általában a legnagyszerűbb megoldásokhoz. Ezek, mind a növények kiválasztása terén, mind a sziklakert formája, elhelyezése és a sziklák, kövek színeinek, formáinak megválasztása során is követendőek. Ugyanakkor napjainkban az oly gazdag  választék mellett egyre több és egyedibb elképzelés születik a sziklakertek megálmodása terén is.

A növények kiválasztása fokozatosan és évszakonként érdemes, hisz egész évben telepíthetőek, kivéve a fagyos téli hónapokban! Ezt azért hangsúlyozom, mert tavasszal tömegesen hozzák kis virágaikat a sziklakertbe is ültethető alacsony évelők. De miután elvirágoztak, a nyár virágai jönnek, majd az ősz beköszöntével ismét más virágok tűnnek fel a természet palettáján. Így érdemes egész évben folyamatosan, inkább üres helyeket hagyva egy ideig, de meggondoltan eljutni a betelepítés végéhez. Így más és más évszakban díszítő növényeink lesznek és a kertészkedés is nagyobb élvezetet jelent majd.

A sziklahasadékok apró virágai megszámlálhatatlan változatosságúak. Nem hiába oly népszerűek, hisz garantált velük a sikerélmény. Színgazdagok, de nem csak virágzatukban, hanem lombjuk színeiben is. Bordó, kékes vagy tarka lombjuk egyaránt ugyanolyan díszítő értéket képvisel, mint virágaik. Ezek az apró termetű, terjedő tövű növénykék főként tömegben látványosak, ezért érdemes egyfélét akár csoportosan is ültetni, figyelve a megfelelő tőtávolságokra. Pár év múlva nagyobb, egyöntetű foltokat fognak alkotni, ami nagyon esztétikus. Míg nagyrészt a lejtős területek, domboldalak bizonyulnak a legkézenfekvőbb és legoptimálisabb helynek a sziklakert számára, addig napjainkban erre sok esetben kevésbé van lehetőség. Így a sík fekvésű kertekben is meg kell találni azt a napos és szélvédettebb kertrészt, ahol megvalósíthatjuk elképzeléseinket. Nagyrészt naposat, mivel a sziklakerti évelők többsége napfénykedvelő és ilyen körülmények között fejlődnek szépen. Ha többségében csak árnyékos helyünk van, akkor ehhez mérten válogassunk növényeket, mert fontos a fényviszonyoknak is megfelelő növényválasztás. Napfényigényük mellett viszonylag szárazságtűrőek is. Sőt, vannak kifejezetten szárazságtűrőek is, melyek igen jól bírják nemcsak a nagy meleget, de a csekély mennyiségű és ritka öntözést is. Azonban a talajban felgyülemlő pangó vizet nem kedvelik. Ezért a talajelőkészítéssel egyidejűleg - ha szükséges - a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodjunk.

A kertnek idő kell, melyet ki kell várni, hogy azt az igazán patinás és beállt képet nyújtsa, amit elképzeltünk. Vagyis nem lehet a készre dolgozni. A telepítés pillanatában éveket kell előre gondolkodni és figyelembe venni az egyes növények egymástól eltérő igényeit és legkülönfélébb tulajdonságait.  Ha épp elfér a növény a helyén, a későbbiekben - sőt nem is sokára, csupán pár év alatt - egymásra nőve nem fognak már mutatni és gondozásuk is nehézkessé válik. Pár évig úgy érezhetjük, hogy kevésbé dús a látvány, de az idő hamar elszáll és a növények gyorsan sokszorosukra nőnek majd. Mindez akkor szép hosszú távon, ha gondozott, de ugyan ki szeretne sokat gyomlálni? Míg a növények nem növik be a nekik szánt helyet, addig a talaj felszínét érdemes fenyőkéreggel, vagy ami ez esetben stílusosabb és jobban illik a környezetébe: apróbb kövekkel borítani. Így a gyomosodás és az esetleges kiszáradás is megelőzhető.

Az örökzöld növények vitathatatlan előnyei, hogy télen-nyáron díszítik a kertet. A sziklakertekben is szépen mutatnak, azonban a meghatározó növények ez esetben a virágzó évelők sokaságai. Ők foglalják el többségében a növényeknek szánt helyet, mellettük pedig pár darab örökzölddel színesíthetjük a látványt. Az örökzöldek esetében továbbá nagyobb odafigyelést igényel a megfelelő fajták kiválasztása, mivel igencsak törpe növekedésűeket célszerű csupán választani. A törpe növekedésű sok esetben azt jelenti, ugyan nem nő meg több méteresre, mint normál növekedésű társai, de hosszú idő alatt eléri pl. az egy-másfél méteres nagyságot. Ha ez a méret már közel a szélességével is párosul, bizony akkor a körülötte lévő növényeket elnyomja idővel. Az örökzöldek nagyrészt a savanyú, alacsony kémhatású talajokat kedvelik. Ezt az ültetésnél a növény körül tőzeges, megfelelő virágföldkeverékkel érhetjük el. Az örökzöldek helyett vagy mellett örökzöld lomblevelű apróbb évelők is egész évben díszítenek levelükkel.

Mikor nekifogunk az építéshez, felmerülhet több kérdés. Többek közt sokszor találkoztam azzal a kérdéssel, hogy mennyi és mekkora sziklák kellenek hozzá? Erre nincs szabály, hisz ahány elképzelés annyiféle, de a növények és sziklák helyes aránya viszont nagyon fontos. Vagyis egyik se nyomja el a másik látványát. Egy más, többször felmerülő gond, mikor csak a talaj felszínére kerülnek a kövek és ezt telepítjük be növényekkel. Egy sziklakert stabil alapokon kell, hogy álljon, vagyis, fokozatosan érdemes építeni, és a nagyobb szikláknak csak egy kisebb része látszódjon ki a földből. Apró méretű sziklákból építeni szinte lehetetlen.

A kőkert formája sokféle lehet. Ez hely, adottság és persze legfőképp képzelet műve. A lehetőségektől függően lehet gondolkodni úgy síkban, mint vertikális elrendezésben is. Síkban, az épphogy néhol kiemelkedő forma kialakításánál kő vagy tufa téglákat is felhasználhatunk és képezhetünk legkülönfélébb formákat. Vertikálisan a kisebb-nagyobb falakba hasadékokat alakítunk ki és szárazságtűrő, csüngő növényeket telepítünk bele, néhol véletlenszerűen. A támfalból előtörő növények omló virágzuhataga lenyűgöző látványt nyújt! Más megoldást nyújtanak az emelt sziklakerti ágyások. Ezek utak, falak mellé telepítve is nagyszerűen mutatnak. Faluk sziklákból áll, és bennük különböző magasságú növényeket lehet elhelyezni, a szélén pár futó-kúszó fajtával kombinálva.

A kerti csobogó nagyon látványos kiegészítő. A csobogás hangja és ahogy a sziklák között a víz meg- megcsillan csodálatos és egyben megnyugtató. A csobogó lehet előre gyártott vagy ami természetesebb, a meglévő sziklákból kialakított. Kisebb, zárt rendszerű csobogót magunk is kialakíthatunk kertünkben, sziklakertünkben. Ügyelnünk csupán a terep adottságaira kell a víz keringése és a meder miatt. Ha túl lankás, nem folyik eléggé és megrekedhet a víz. Ha túl meredek, akkor az már inkább zúgó. Ellenben ha szeretnénk és a terepviszonyok is megfelelőek, akár kis vízesésünk is lehet. A legjobb meder a tófólia. Erős, strapabíró, UV álló. A szivattyú kiválasztásánál mindenképpen figyelembe kell venni a vízpálya hosszát illetve a magasságát, ahonnan a víz indul. A vízgyűjtőt és a szivattyút ügyesen elrejthetjük a sziklakertnek megfelelő kövek rétegezésével. Minden esetben - mielőtt nekiállnánk megcsinálni magunk - kérjük ki szakember tanácsát!

Ha pedig kevés a helyünk vagy teraszunkra is szeretnénk ebből a világból egy kis darabot csempészni, egy nagyobb lapos tálban tökéletesen megvalósíthatjuk mindezt kicsiben is. Az én szárazságtűrő növénycsodákkal beültetett kis kőkertem még a téli hónapokban is pompásan mutatott, de mindez az ablakokba helyezett ládákban is szép.

(A cikk a Veranda Magazin 2012. Március-Áprilisi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu