Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | VIRÁGFELHŐBE BORULT LILAAKÁC - GERENDAHÁZAK Magazin

VIRÁGFELHŐBE BORULT LILAAKÁC - GERENDAHÁZAK Magazin

Minden évben eljön az idő májusban, mikor szomszédunk kertjének bejárata kékeslilás virágfelhőbe borul. Csodaszép látványt nyújt  az utat közel 30m hosszan övező, 3-4 m magas, sok száz fürtből álló virágfal. Mindez egyetlen egy tőből növekvő és sok száz ágból álló, virágzó Kínai lilaakác (Wisteria sinensis) . A növény töve mára fákat megszégyenítő, 30-40cm átmérőjű fás törzs, mely több mint 80 éve növekszik és virágzik minden évben egyre gazdagabban.

Bizony egy emberöltő is eltelik, míg ilyen impozáns méreteket ér el, de nem kell évtizedeket várni arra, hogy a Lilaakác virágba boruljon. A minél előbbi virágzás érdekében azonban fontos tudnunk, hogy milyen szaporítású a növény, amit ültetünk. Sokan jártak már úgy, hogy elültettek egy kis tövet és éveket vártak, a növény pedig csak nem akart virágozni. Majd eltelt akár 10 év is, mire elkezdte hozni az első virágokat. Ilyen sok időt a magról szaporított növényeknél gyakran tapasztalhatunk. Míg ha oltvány növényt ültetünk - igaz költségesebb - pár éven belül megjelennek ágain az első, hosszú fürtű virágok. Ezek az oltvány fajták sokkal előbb kezdenek virágozni, a legkülönfélébb színekben. A virágok fehér, halványrózsaszín, égkék, liláskék, lila, vagy egy virágon belül kétféle színben is díszíthetnek. Virágfürtjeik pedig hosszabbak és nagyobbak, mint magonc társaiké.

Kevés ilyen gyorsan növő kúszónövény van, melyre igazán nem kell sokat várni. Az ültetést követően máris, szinte „szemmel láthatóan”, elképesztő gyorsan kezd el növekedni.  Ez nagy előnye a növénynek, mert a kúszó növényekkel általában szeretnénk minél előbb takarást elérni. Azonban érdemes már a telepítést követően szem előtt tartani, hogy a Lilaakác nem csak gyorsan növekszik, de sűrű ágrendszere súlyos is. A fent említett 80 éves példánynak a lombozata egy stabilan épített, vastag fémből készült állványzaton növekszik, mely biztonságosan megtartja az idős növényt. Már ültetés után egy erős támberendezésre érdemes futtatni, mert csavarodó ágrendszerét később nagyon nehéz lefejteni bármilyen rácsról. Az sem mindegy, hova telepítjük. Ha egy kicsit nem figyelünk rá képes felkúszni háztetőre, liánszerű ágaival rácsavarodni a csatornára, amit vastagodó ágai később el is deformálhatnak. Egy kis tő képes több mint 10-15 m magasra is felkúszni. Kora tavasszal, még lomb nélkül könnyebb metszeni és alakítani. Majd később, virágzás után, nyáron is ritkíthatjuk. Virágai az időjárástól függően májusban nyílnak a hajtásnak indult ágain.

Pár tő is elegendő nagyobb területek takarására. Mivel gyorsan növekszik, ezért ne ültessük sűrűn, mert később nehezen fenntartható, vastag lombtömeg alakul ki. Hazánkban biztonságosan télálló. Napfényt kedvelő, igen szívós, lombhullató kúszónövény, mely tápanyagdús talajban jobban fejlődik. Begyökeresedését követően jól bírja a forró nyarakat és az átmeneti aszályos időszakokat. Egy hosszú életű, látványos és gyorsan takarást adó, kúszócserje.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2019. Április - Májusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu