Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | VAKONDHÁLÓTÓL A HAGYMAKOSÁRIG

VAKONDHÁLÓTÓL A HAGYMAKOSÁRIG

VAKONDHÁLÓTÓL A HAGYMAKOSÁRIG

A kert, ami mondhatnánk, soha nincs „kész”. Amit mindig alakítgatunk, szépítgetünk, gondozunk, ápolunk. És amit újra és újra áttervezünk, hogy minden életszakaszunkban, az összes generáció számára élvezhető és pihenést nyújtó hely legyen. Pont ebben rejlik a kertészkedés soha meg nem unható, állandó élménye! Úgy ahogy ismét átgondoljuk kertünk kialakítását - és az így mindig változik - úgy változott meg és sokasodott az elmúlt időben az újabbnál újabb, munkánkat segítő kertészeti kiegészítő termékek skálája is. Számtalan termék került palettára, melyeket sokszor nehéz követni is, hogy mi mire is lenne hasznos kertünkben. Megkönnyítik munkánkat, hasznosak és elősegíthetik a növények egészséges fejlődését, akár védhetik is őket, úgy kánikulában, mint fagyos időben.

Textilektől a fóliákon át. Az egyik legidőigényesebb munka a gyomlálás. Amíg nem növik be növényeink az ágyásokat, rézsűket, addig ez a kerti munka elkerülhetetlen. Azonban ha már telepítéskor a talaj felszínét leborítjuk agroszövettel vagy geotextiliával és ez takarja a talajt, akkor a gyomlálás elkerülhető vagy minimális időt fog elvenni abból a kevésből, amikor élvezhetjük kertünket. Mielőtt elkezdjük a geotextil vagy az agroszövet terítését, gondoljuk át, milyen fedőréteggel szeretnénk borítani, mert ez elengedhetetlen az esztétikus kertkép elérése érdekében. Mikor ezt eldöntöttük, jöhet a kijelölt kertrész pontos lemérése, majd a használni kívánt anyagok méretre szabása. Kétféleképpen alakíthatjuk ki a növények helyét. Vagy előre kivágjuk az anyagot, vagy a már telepített növények helye alapján szabjuk a textileket. A telepítést követően jöhet a textil takarása. Takarhatjuk fenyőkéreggel vagy fedhetjük különféle színű, formájú vagy nagyságú dekorkavicsokkal is. Ezek a talajt fedő anyagok nem csak a gyomosodást előzik meg. Nagyobb melegekben a talaj kevésbé szárad ki, ugyanakkor télen a hidegtől is védik a töveket. Ilyen gyenge fagyoktól védő anyagok kora tavasszal vagy késő ősszel a fagyvédő fóliák és fátyolfóliák is. Edényes növények takarására éppúgy alkalmasak, mint tavaszi veteményesek védelmére.

Perzselő napsugár és forróság. A növények egy része védelemre szorul a napsütéstől, hogy lombozatuk ne károsodjon a napégéstől. Az árnyékolás pedig számunkra is hűsítő megoldást nyújthat. Egy praktikus segédeszköz erre a célra a raschel háló. Ez különféle színű és méretű, sűrű szövésű műanyag háló, mely ellenáll az időjárás szélsőségeinek. Több rétegben alkalmazva nagy felületek árnyékolására is tökéletes. Egy másik a törzsvédő háló, mely a házi vagy haszonállatok rágásától védi meg a fiatal csemeték törzsét. A napjainkban még újdonságnak számító vakondháló a gyepet védi a vakondok földtúrásaitól. Sokszor visszatérő probléma, hogy a frissen vetett, üde gyepet vakondtúrások tarkítják. Mindez megelőzhető a talaj előkészítésekor, még a füvesítés előtt, vakondháló terítésével. Fűmag vagy gyepszőnyeg? Ez a vakondháló elhelyezése szempontjából lényeges kérdés, mivel nem mindegy, hogy milyen mélyre is kerül. Mivel a hálót legalább 10cm mélyen javasolt elhelyezni, így fontos a gyepszőnyeg vastagsága. Míg a fűmagvetésnél más a helyzet, mert ott a földet szintig kell tölteni. A hálót nem helyezhetjük fentebb, mert gondolnunk kell a gyep későbbi gondozására, lombok összeszedésére, fűszellőztetésre.

A kesze - kusza hajtások megfékezésére nagyon hasznosak a különféle karók és kötözők. A bambuszból készült karók az ismertebbek. Az acélból készült műanyag bevonatúak tartósabbak. Jutából vagy kenderből készült különféle kötözőkkel rögzíthetjük ezekhez az ágakat és hajtásokat. Szintén célszerű a növényfuttató háló is, zöldségféléknek és futó dísznövényeknek egyaránt.

Számtalan növény, változatos igények. Ültetés, átültetés, számos kérdés szokott felmerülni ezzel kapcsolatban. Ha nagyobb méretű cserepekbe ültetünk, érdemes az edény aljára, a jobb vízelevezetés érdekében, agyag granulátumot vagy folyami kavicsot szórni. Így nem alakulhat ki pangó víz, mely a gyökerek rothadását idézheti elő. Fontos továbbá, hogy a megfelelő földkeveréket kapja növényünk. Az egészséges fejlődéshez ez adja az alapot később. A virágföldekhez érdemes keverni - az adott növény igényei alapján – tápanyagokat vagy tőzeget. Sőt, ma már vannak olyan kiváló víztartó tulajdonsággal rendelkező vízmegtartó anyagok, melyek hatására kevesebbet kell öntöznünk is! Ez a növények számára nagyon kedvező, mivel nagy melegek esetén is kiegyensúlyozott vízellátást kapnak. Mindamellett ezek az anyagok költséghatékonyabbá is teszik a kert fenntartását. Ilyen vízmegtartó és egyben talajlazító anyagok a perlit és a zeolit. A zeolit azonban nem csak talajjavító anyag, mely pozitív hatással van a talaj fizikai, kémiai és mikrobiológiai tulajdonságára. Porózus szerkezete folytán kitűnő a kerti tavak vízének megszűrésére is, mint biológiai tisztító.

Tavasz kosárban! A tavasz elképzelhetetlen a tarkabarka hagymás virágok nélkül. Évről évre az őszi ültetéssel, ezt készítjük elő tavaszra. És mikor eljön a nyári felszedés ideje, sokszor nehezen találjuk a földben őket. A hagymák évről évre a talajban mélyebbre húzódnak, így felszedésük sokszor nehézkes.  Erre nagy segítségül szolgál a hagymakosár. Az ebbe ültetett hagymák a nyári felszedéskor egyben emelhetőek ki a földből, így egy sem vész kárba és gyorsabb is a munka.

Ágyásszegély, de miből készüljön? Többféle megoldás közül válogathatunk, azonban érdemes meggondolni, miből is alakítjuk ezt ki, hogy évekkel később is esztétikus látványban gyönyörködhessünk. Ágyásszegélyt nem csak a gyakrabban használt anyagokból – fa, műanyag- lehet kialakítani Számtalan alternatíva létezik erre. Használhatunk tufát, követ vagy bontott téglát is. Igaz, ezek kialakítása több időt igényel a fával ellentétben, mivel nem elég a megszokott módon, a kijelölt vonalon egy ásónyomnyi vájatba helyezni a szegélyt. Tufák, téglák esetében ki kell ásnunk a helyét, figyelve a kívánt magasságra. Azonban ellentétben a fával és a műanyaggal, ezek az anyagok sokkal tartósabbak és esztétikusabbak.

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu