Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | VADREGÉNYES MADÁRBARÁT ZUGOK - GERENDAHÁZAK Magazin

VADREGÉNYES MADÁRBARÁT ZUGOK - GERENDAHÁZAK Magazin

VADREGÉNYES MADÁRBARÁT ZUGOK

Madárcsicsergéstől hangos, hűvös hajnali kert. Megnyugtató érzés a csendet megtörő madarakat hallgatni. Sokan etetünk madarakat, de mitől is lesz a kertünk igazán madárbarát?

A madarak etetésén túl kertünk kialakítása is nagyban hozzásegít ahhoz, hogy minél több madár otthont leljen benne. Sok kert kerül ma úgy kialakításra, hogy nagy része mozgalmas, szinte minden része bejárható. Gyakran nyírt formanövények és laza lombú koronát adó növények szegélyezik. Ezzel ellentétben a madárbarát kertekben érdemes kialakítani egy-két nyugalmas sarkot. Napjainkban sok a kisebb kert, ezért elegendő egy-egy zavartalan sarkot megvalósítani. Az ilyen – általunk is ritkán bejárt - háborítatlan helyek kedveltek a madarak számára. E békés kertrészek zegzugos ágai megfelelő fészkelőhelyeket is nyújtanak. Az ide telepített növények ritkán nyírt, biztonságos és ágas-bogas részei természetes élőhelyévé válnak a madaraknak. A cserjék mellett ilyen védelmet nyújtanak a lombhullató fák és fenyőfélék is. Télen a növények lombja is védelmet adhat. Az örökzöld lomblevelű növények koronája - melyek télen is lombban vannak - hideg éjszakákon menedékül szolgálnak. Tehát ezek olyan kis vadregényes zugok, ahol békésen fészkelhetnek kertünk madarai.

Nem csak élőhelyet biztosítanak a választható növények, hanem táplálékot is adnak. Sok, madarak által kedvelt növényt telepíthetünk, melyek termését előszeretettel fogyasztják az év minden szakában. Az egyik ilyen legismertebb szívós cserje a Madárbirs (Cotoneaster sp.), melynek piros bogyóit még tél vége felé is csemegézik terülő ágairól. De számos más cserje is táplálékot ad az év különböző szakaszaiban. Ültethetünk kertünkbe Galagonyát (Crataegus sp.), Berkenyét (Sorbus sp), Kökényt (Prunus spinosa), Bodzát (Sambucus nigra) és Húsos somféléket (Cornus mas) is.  Az ősszel szüretelt gyümölcsök közül almát egész télen szúrhatunk növények ágaira. Egy keveset hagyva naspolyafánkon a madarak hamar elfogyasztják annak tápláló termését.

A rendszerességben rejlik az etetés lényege! Különösen fontos ez kora téltől tavaszig. Ebben az időszakban sokkal nehezebben találnak táplálékot a madarak. A táplálékforráshoz és ennek rendszerességéhez hamar hozzászoknak. Ha kiürülnek az etetők, itt várják a következő adagokat és ezek környezetében is telelnek át. Ezért ha elkezdjük az etetést, tavaszig gyakran ellenőrizzük az etetőket és pótoljuk az eleséget. Az egyik legkedveltebb eleség a napraforgómag, de a vegyes, sokféle magból összeállított keverék is tökéletes. A hálóban felakasztható úgynevezett cinkegolyókat is nagyon kedvelik. Ezek magkeverékek zsiradékkal összegyúrva. Hamar elfogyasztják a hálón keresztül kicsipegetve. Kitehetünk energiadús zsiradékokat is, faggyút, szalonnát, vajkockákat. Havas télen az etetőket és eleségeket gyakran tisztítsuk meg a hótól.

Nyírfából készült és szalmával fedett, fenyődeszkákból szögelt, kátránypapírtetős, önetetős, színes falú bádog és sorolhatnám az etetők sorát. Sokféle, számunkra tetsző közül válogathatunk, melyek különféle madarak etetésére alkalmasak. Vannak, melyekben csak a kisebb testűek férnek hozzá az eleséghez és vannak, melyek méretüknél fogva nagyobb testű madarak számára is megfelelőek. Ágakra akaszthatóak vagy fixen rögzíthetőek. Bármely  etető is tetszik meg nekünk, arra figyeljünk, hogy később mindig legyen benne eleség. Az etetők mellé odúkat is kihelyezhetünk, ezek a fagyos éjszakákon adnak védelmet és később fészkelőhelyeket is. Ilyen célra nem csak fából, hanem fonott anyagokból is választhatunk odút.

A madárfürdőt - mely egyben itató is - az etetők közelében érdemes elhelyezni. Ez is nagyon fontos a madaraknak. Bármely mélyebb edény alkalmas erre, melyben nem csak nyáron, de télen is cseréljük a gyakran jéggé változott vizet. 

A kertünkbe költözött madarak megfigyelése rendszeres élményt ad számunkra, emellett rendkívül hasznosak is. Segítenek az előforduló kártevők gyérítésében és távoltartásában.

(A cikk a VERANDA Magazin 2015. Február - Márciusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu