Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | VÍZTÜKÖRBEN - VERANDA Magazin

VÍZTÜKÖRBEN - VERANDA Magazin

VÍZTÜKÖRBEN

Képzeljük el! Nyár illatú este, tücskök ciripelése, kis kerti pihenő és gyertyafény a víztükörben. Mindez milyen kellemes és pihentető, ami napjainkban nagy kincs.
A szabadban töltött idő még többnek tűnik, ha víz is megjelenik körülöttünk.

A kert a vízzel gazdagabb lesz, egy új világ költözik bele. Frissé, üdévé varázsolja és egyben megnyugtatóvá is teszi a látványt. Szimbolikus jelentőséggel is bír, egyes kertstílusoknál - pl. japán kertek - fontos elemét képezi. Legyen a víznek bármely megjelenési formája is, hangsúlyos elemmé válik a kertben. Minél inkább a természetes kialakítására törekszünk, annál inkább lesz pihentető a kép, amit kapunk.

A tó az egyik legkedveltebb kerti elem. Sokan vágynak rá, és vannak, akik neki is vágnak a megvalósításának. Sok szempont befolyásolhatja mindezt. A kert, a hely adottságai, méretei és az anyagi vonzatai is. Egy átgondoltan kialakított bármely vízi paradicsom közel nem jár akkora építési és későbbi fenntartási költségekkel, mint azt sokszor gondolnánk. Volt kisebb-nagyobb tavacskám és ma is van, több örömöt ad nap mint nap, mint a vele töltött munka. Kialakítása pedig közel sem volt bonyolult dolog. Azóta ajándékba kapott halak is költöztek a tóba, akik láthatóan jól érzik magukat. Ha vágyunk rá, bátran vágjunk bele!  

Célravezetőbb, ha mi magunk tervezzük meg a tavat, annak formáját, a növényeknek szánt különböző mélységű padkákat és tavi fóliával és egyéb anyagokkal béleljük. Ha pedig a tó méretei megengedik, közvetlenül sóderágyba ültessünk tavi cserepek helyett. Így a tó maximálisan a saját ízlésünkhöz és a kert adottságaihoz idomul. Azonban a tó is gondozást és karbantartást igényel időszakonként – a kert többi részéhez hasonlóan - erre érdemes odafigyelni és mielőtt nekivágnunk ezért átgondoltan megtervezni. Minél nagyobb egy vízfelület és annak űrtartalma, annál kevésbé igényel gondozást a későbbiekben és annál stabilabban beáll a biológiai egyensúly. Tehát többségében elmondható, hogy a tó méreteivel fordítottan arányos az arra ráfordított munka aránya. Érdemes továbbá szakember véleményét, szaktanácsát is kikérni a tervezés során. Ez sok későbbi, esetlegesen felmerülő problémától óvhat meg minket.

Újszerű megoldásokat is érdemes kipróbálni a megszokottabb formák mellett.
Egy kerti pihenő szerves részét képezheti egy tavacska, ha mindezt emelt falakkal építjük fel és nem süllyesztve készítjük. A falak szélén –a víztükörrel egy szintben - elhelyezett padok, ülőgarnitúrák pedig lehetővé teszik a vízzel való közvetlen kapcsolatot. Egy forró délutánon szieszta a hűs víz mellett! Olyan szintre emeljük mindezt, ami a legközelebb hozza számunkra a panorámát és ezzel együtt egyedivé és nem mindennapivá teszi a kertet.

A vízinövények a növények sokasága között egy igen érdekes és speciális világot alkotnak. Mielőtt nekilátnánk válogatni köztük, előtte érdemes kicsit tájékozódni igényeikről. Mert ugyan szívós növények, de tulajdonságaik lényegesek abból a szempontból is, hogy később is azt lássuk, amit elképzeltünk. Fontosak víz fedettségi igényeik, későbbi méretük, illetve a növények optimális mennyisége is. Ez függ a tó méretétől. Érdemes kerülni a készre gyártott műanyag tavakat, mert ezek padkáira a növények megfelelő méretű edényekben nehezen helyezhetőek el, űrtartalmuk pedig jellemzően csekély, így jobban kell figyelnünk a víz tisztán tartására és algamentesítésére.

Új élővilág is otthonra talál a növények mellett a víz megjelenésével. Élettere lesz békáknak, tavi csigáknak, csodaszép szitakötőknek és számos vizet szerető állatnak. A sekélyebb részeken pedig a madarak pompás fürdőhelyet és ivóhelyet találnak maguknak. Ha halakat is szeretnénk tartani, a meder mélységére is kell figyelnünk. Vannak igényesebb és kevésbé igényes halfajok. Biztonságos telelésük érdekében érdemes mélyebb – másfél méteres – medret is kialakítanunk számukra. A színes, cikázva úszó halak az etetésre összegyűlnek és csodálhatjuk őket. Végül benépesül a víz és megtalálja természetes egyensúlyát a tó.

Saját bőrünkön keresztül élvezhetjük a tavak más formáját, melyek egyben fürdőtavak is. Mondhatnám, bármely úszómedence élményénél több. Amellett, hogy mindez hűsít, természetes környezetben, növényekkel körbevéve egy igazi tóban élvezhetjük mindezt. Kialakításához mindenképp szakember segítségét kérjük!

A dézsatavak még kevésbé elterjedt díszei a teraszoknak, erkélyeknek vagy kerteknek. Előnyük, hogy kis hely is elég a kialakításukhoz, hogy egy mini vízi világot tudjunk létrehozni. Egy nagyobb méretű fadézsát vagy más edényt béleljünk ki fóliával és már telepíthetjük is bele a növényeket. Ebben a parányi kis tavacskában virágozhat tavirózsa és számos más vízi csoda.

Madáritatónak éppoly alkalmas, mint pár darab víz tetején úszó növény életteréül is szolgálhat és aprócska kis vízi sziget lehet kertben és teraszon egyaránt egy kővályú.  Ez minél régebbi és patinásabb annál mutatósabb darab. A madarak gyakori megjelenése pedig nem utolsósorban a kertnek is hasznos, számos rovarkártevő elszaporodását gátolják.

Hang, mely a víz látványának tökéletes kiegészítője. Ilyenek a csobogók.
Számtalan megoldás születhet, így a felhasznált anyagokban is sokrétű a választás. Vannak diszkrétebb gömb vagy szabálytalan alakú tömbök, melyekből halkan és vékony fátyolban a csobogó formáját felvéve csordogál a víz. Vagy emeletesek, melyeken, több szinten áthaladva tör utat magának. Dekoratív, ha egy kisebb-nagyobb falból omlik alá a tóba vagy kis vályúba. A megszokottól eltérő látványt és új stílust nyújt egy ilyen megvalósítás. Természetes megoldásként egy fúrt sziklából is készülhet mindez.

A szökőkutak szépek és hasznosak is lehetnek. A szűrő szerepét is betöltik a vízben. A megfelelő berendezések szűrőanyagokkal (zeolit) feltöltve a víz tisztán tartásában játszanak szerepet, miközben azt forgatják. Emellett a halak számára levegőztetőként működnek. Változatosak és körülöttük egész nap csillog a víz. Más formájúak a vízi játékok, melyek játékosan váltakozó vízsugarai leginkább a szemnek szépek. Ha pedig kertünk viszonyai megengedik, akár vízesésünk is lehet.

A megvilágítás is fontos szerepet játszik, főleg a nyáresti kertben. Az apró fényekkel megvilágított kis vízfelület esténként igazán pazar és különleges.

A kiegészítők, anyagok, színek és formák diszkrét játéka összhangot és harmóniát kelt. A kialakítás saját ízlésünk szerint valósul meg, azonban érdemes kerülni a sok elvét. A jól megválasztott kiegészítők inkább kiemelik a lényeget, mintsem eltakarják. Ilyen kiegészítők lehetnek a vízi rész kialakítása során felhasznált építőanyagok, burkolatok, dekorációs anyagok, kényelmet szolgáló kerti bútorok. Ha pedig részletesebben van kedvünk foglalkozni mindezzel, akkor manapság a vízzel, tóval kapcsolatos kiegészítők óriási tárházából válogathatunk.

Változatos, értékes és sok szépséget rejt magában ez a hullámzó világ.

(A cikk a Veranda Magazin 2012. Július - Augusztusi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu