Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

NYÁRON VIRÁGZÓ ÉVELŐ NÖVÉNYEK

Kezdőoldal | VÍZIVILÁG - VERANDA Magazin

VÍZIVILÁG - VERANDA Magazin

VÍZIVILÁG

Különleges, más, nem mindennapi, egyedi, és ahány, annyi féle. Ezért érdekes.
Vonzza a tekintetet a látvány, de sokan nem mernek belevágni kialakításába, mert bonyolultnak tűnik. Pedig ha megismerünk néhány fontos szempontot a kialakítás és a vízinövények igényei terén, nagyobb kedvvel fognánk neki.
Ha pedig megszületett az elhatározás, mielőtt nekilátnánk, pár dolgot ne veszítsünk szem elől.
Első a tavacskánk helyének kijelölése. Ne legyen se túl napos, se túl árnyékos helyen, lehet egy kis sarok része, ahová szívesen vonulunk félre, egy békés kis zúg.
Méretét meghatározza kertünk adottsága, de célszerű a lehetőségekhez képes minél nagyobb helyet kijelölni - 10-20m2 - annál inkább lesz tavunk, úgymond „önfenntartó”. Ne döntsünk az előre gyártott műanyag tómedrek mellett!
Padkákat kell biztosítanunk különböző mélységben a vízinövényeknek. Ezek kialakítása és elhelyezkedése kertünk adottságaihoz kell, hogy illeszkedjen.
A vízinövények nagyban különböznek szárazföldi társaiktól. Eltérő víz fedettségű helyeken érzik jól magukat.
Tavunk mélysége legalább 80-100cm legyen. A már említett padkák ültetési zónáknak felelnek meg, melyek különböző mélységűek, figyelembe véve a növények igényeit.  A vízborítást a beültetett növény földjének szintjétől számítjuk.
A padkák szélessége minimum 30cm legyen, így kényelmesen elférnek az eltérő nagyságú ültető kosarak. A tómedret speciális és elegendően vastag, csak jó minőségű tófóliával béleljük ki, mely alá a mechanikai sérülések elkerülése céljából geotextil réteg kerüljön.
Tavunk szélére  jól illenek a kerti földbe ültetet „vízpartimitátor” növények. Ezek egyes díszfüvek, hosszúkás, lándzsa alakú, vagy kontrasztként nagyobb levelű növények.
A mocsári növények a víz felé haladva az első padkán helyezkednek el, nekik 0-10cm vízborítás szükséges. Ebbe a kategóriába sokféle növény tartozik, érdemes ezért sok helyet hagyni számukra. Ilyen többek között a Mocsári gólyahír (Caltha palustris), a Sárga mocsári nőszirom ( Iris pseudacorus) és a Mocsári nefelejcs ( Myosotis palustris) is.
A következő a 20-40cm-es mélységű rész, mely a sekélyvízi növények élettere. Ide tartoznak főként a nagy levéltömeggel rendelkező növények, a Fekete sás (Carex nigra ), a Széleslevelű gyékény  (Typha latifolia), a Nyíllevelű nyílfű (Sagittaria sagittifolia ) és Tömött sellővirág (Pontederia lanceolata ). Víztisztító szerepük kiemelkedő, mivel bojtos gyökérzetükkel megszűrik a szennyeződéseket, melyeket átalakítva tápanyagként hasznosítanak.
 Tavunk egyik legmutatósabb és kihagyhatatlan növényének, a Tündérrózsának (Nymphaea sp. ) az optimális helye a mélyvízi zónában van. Egyrészt a felszínen úszó, méretes leveleivel árnyékolja a vízfelszínt, gátolva az intenzív algásodást, másrészt impozáns virágaival is csodaszép látványt nyújt. Nagyméretű és gyorsan növő növény, 2-3m2-re egy növényt ültessünk. A víz ez esetben minimum 60cm, de érdemes ezt 1m-re növelni, mely mélységben már halaink is áttelelnek.
Ebbe a zónába telepítendőek az oxigéntermelő hínárok. Szerepük kiemelkedő, mert megakadályozzák az algák elszaporodását, és oxigént is termelnek egyben. Számos fajtájuk ismert, m2-ként 1-2 csomó a minimális mennyiségük.
A tó zónabeosztását az úszónövények zárják, melyek a vízen lebegnek, így nincs kapcsolatunk a talajfelszínnel. Ide tartozik a Vízisaláta (Pistia stratiotes ), a Vízijácint ( Eichornia crassipes ) és még számos lebegő növény. Ezek a növények nyáron nemcsak díszítik a víztükröt, de védik a vizet a túlmelegedés ellen, és tisztítják is azt. Nagyon dekoratívak, a növényválasztásnál érdemes m2-ként 3-4 db-ot választani belőlük, később gyorsan terjednek.
Az algásodás megelőzősére használhatunk még zeolitot. Ez egy szűrő granulátum, szivattyúkhoz, tavi szűrőberendezésekhez, mely felfogja a szennyeződéseket. Illetve alkalmazhatunk vegyszeres algairtókat is. Mindkét megoldás célravezető, de ha a tó méreteihez elegendő és megfelelő mennyiségű növényzet társul, természetes szűrést érünk el vele. Legjobb, ha a vízfelszín 60-70%-át növények borítják. Optimális esetben pedig tavunk 2/3 része növényekkel van betelepítve.
A növényeket erre a célra alkalmas különböző méretű tavi kosarakba telepítsük. Közegként speciális tavi földet használjunk. Ültetés után fontos, hogy a föld felszínét fedjük le apró kavicsokkal. Ezzel megakadályozzunk a föld kimosódását a vízbe, és egyúttal sokkal dekoratívabbá is tesszük. Számos színben léteznek, válogathatunk kedvünkre.
A felsorolt ültetési zónák mindegyikét érdemes és célszerű kialakítani, ezzel nemcsak esztétikusabbá téve a végső képet, hanem szűrő tevékenységüket a növények így fejtik ki igazán. Az időnkénti tótakarításnál távolítsuk el az elhalt növényi maradványokat. A párolgó vizet pótoljuk, de a gyakori vízcsere árthat növényeinknek.
Ügyeljünk a növények végleges méreteire is. Érdemes előtte megtervezni mindezt, például hogy honnan van rálátás a tóra, így később nem takarjuk el a látványt a helyes fajtaválasztással. Az előtérbe mocsári növényeket telepítsünk, vagy egyes részeket hagyjunk üresen, így szabad belátás nyílik a víztükörre is.
Érdemes kialakítás előtt szakemberhez fordulni, tanácsot kérni a növények kiválasztásában, helyes elrendezésében, hogy harmonizáljon kertünkhöz a végső kép.
A partra nagyobb, hangsúlyosabb köveket helyezzünk, körülöttük apróbb szeműekkel fedve a talajt. A különböző kövek és a változatos növények ez esetben is egymás tökéletes és természetes kiegészítőit képezik, mint a kert számos más részében. Szabálytalanok, változatosak, mintha mindig ott lettek volna.
A hangulatos csobogó, a szabálytalan köveken sikló víz eredetibb egy szökőkútnál.
Ne felejtsük! A felhasznált anyagok, kiegészítők és növények helyes minőségi, mennyiségi és esztétikai kiválasztásával egyszer, de hosszú távra kivitelezzük tavunkat. Ezzel is megkímélve magunkat a későbbiekben felmerülő problémáktól, és elősegítve ezzel a könnyebb fenntarthatóságot.
Természetességgel érjük el, amit szeretnénk, erre törekedjünk a kialakítás során, így lesz az összhatás teljes és harmonikus.
Szabálytalan formák, mozgalmas, változatos növények, üdítő, de megnyugtató is egyben a vízi világ.
 
(A cikk a Veranda Magazin 2010. Július-Augusztusi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu