Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | TÜNDÉRRÓZSÁK A TERASZON - GERENDAHÁZAK Magazin

TÜNDÉRRÓZSÁK A TERASZON - GERENDAHÁZAK Magazin

A víz.
Üdítően és egyben megnyugtatóan hat mindnyájunkra.
Különleges, nem mindennapi látványt nyújt!
És bár sokan vagyunk úgy, hogy vágyunk rá, de kert vagy hely hiányában nincs lehetőségünk mindezt kialakítani és élvezni.

Dézsatóval lehet nekünk is saját kis vízi oázisunk!
Elegendő egy kisebb kert, terasz, erkély, hogy csodálhassuk a gyönyörűen virágzó tündérrózsa és a vízinövények sokféleségének nem mindennapi szépségét.
Kicsi beruházással és egy kis ötletességgel helytakarékosan és könnyen megteremthető.
Dézsánk lehet műanyag, vagy ami sokkal szebb, fa. Fadézsa esetén érdemes kibélelni a belsejét tófóliával. Méreteit meghatározza a kiszemelt helyének nagysága, de érdemes legalább 50-60cm mély és kb. 80-100cm szélességű edényt választani, Az alját világos kövekkel fedhetjük, melyek kiemelik a növények színeit.
Ilyen méretű edényben már egy törpe növekedésű tündérrózsa is jól érzi magát. Csíkos levelű, színes virágú vízinövényeket telepítve változatosabb lesz a látvány, de ügyeljünk arra, hogy ezek a növények más-más vízmélységet igényelnek.
Emeljük meg azokat, melyek alacsonyabb vízborításban növekednek szépen. Mutatós benne a Törpe kálmos (Acorus gramineus ’Variegatus’), a szép kék virágú Szibéria nőszirom (Iris sibirica), az érdekes levelű Nyíllevelű nyílfű (Sagittaria sagittifolia), a mélyebb vizet igénylő rózsaszín virágú Virágkáka (Butomus umbellata).
Nélkülözhetetlenek a vízszűrő növények, a különböző hínárok,  a felszínen lebegő Vízi saláta (Pistia Stratiotes) és Vízi jácint (Eichornia crassipes), melyek egyben árnyékolják is a vizet és javítják annak minőségét.
Az utóbbi két növény átlátszó vizes tálakban is jól mutat kerti asztalunkon.
Dézsakertünk kapjon napot és árnyékot is, mert a kis mennyiségű víz hamar felmelegszik, mely a növényeknek sem jó, és az algák elszaporodásának is kedvez. A növényeket lyukacsos vízi növény kosarakba ültessük, erre alkalmas speciális tavi földbe, majd a tetejét kisebb-nagyobb színes kavicsokkal szórjuk meg.
Terasztavat is létrehozhatunk, amennyiben nagyobb helyünk van, fa elemekből, egyedi méretekben. Ebben az esetben szabadon válogathatunk a legkülönbözőbb, nagyobb méretű vízi csodák között is.
A dekoratív csobogó kerekded, mutatós kövekből és egyedi, speciális megvilágítással csak fokozza a hangulatot.
A tél közeledtével merjük ki a vizet, teleltessük fagymentes helyen tündérrózsánkat és az ezt igénylő növényeket, de vizet eközben is biztosítsunk számukra.
Megpihenhetünk egy-egy fárasztó nap után saját mini vízi kertünk mellett, ha
mindezt a néhány, de annál fontosabb tudnivalót betartjuk. Megéri kipróbálni.
Frissítő lesz a látvány!
 
(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2010. Június-júliusi számában megjelent)
 
Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu