Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | TISZAFA - A TUJA KORSZAKON TÚL - GERENDAHÁZAK Magazin

TISZAFA - A TUJA KORSZAKON TÚL - GERENDAHÁZAK Magazin

A Tuja korszaknak is nevezhető - több mint húsz éves - időszak változni látszik az elmúlt években, főként a tuják növekvő növényvédelmi igényei miatt. Új sövény - és takaró - növények alternatíváinak igénye merült fel a tuják mellett. Igy ismét előtérbe került egy régi, de napjainkban ismét felfedezett növény, az örökzöld Közönséges tiszafa (Taxus baccata) is. Nemzetségeibe 20 faj és napjainkban több mint 200 fajta tartozik.

A mai igényeknek is megfelelve, számos nagyszerű tulajdonsággal rendelkezik a Közönséges tiszafa. Elsőként az, hogy nem csak napos, hanem árnyékos helyre is ültethető, mivel kiváló árnyéktűrő. Így sokkal több területre alkalmas a telepítése. A másik egyedi tulajdonsága – az örökzöldekre nem jellemzően -, hogy az erősebb visszavágásokat is nagyon jól elviseli és könnyen megújul. Míg ha egy örökzöld növényt sérülés ér, nem képes a kopasz területet újra pótolni, addig a Tiszafa az idősebb, vastagabb és kopasz ágain is képes ismét dús hajtásaiból a lomb képzésére. További jelentős előnye, hogy kórokozókra és kártevőkre nem érzékeny. Ritkán előfordulhat gombás eredetű fertőzése, de gyakorlatilag növényvédelem nélkül nevelhető. A meszes talajt kedveli de szinte bármilyen talajon megél. Jól tűri a téli kemény fagyokat és a nyári hőséget is. A kertbe ültetett példányok begyökeresedését követően szárazságtűrőek is. Aki gyorsan szeretne sövényt nevelni belőle, annak nagyobb türelemre lesz szüksége, mert lassabb növekedésű, de cserébe nagyon hosszú életű. Nevelhetjük kertben és teraszon is. Kétlaki növény, vagyis a porzós és termős virágok két külön növényen találhatók. Tehát külön porzós és termős egyed is szükséges ahhoz, hogy díszítő piros terméseit nevelje. Egy növényen belül, a növény egy része ivart is válthat.

Számos kiváló tulajdonsága mellett fontos megemlíteni, hogy piros magköpenye kivételével a növény minden része mérgező. Ennek köszönhetőek régi népi nevei is: ördögfa, méregfa, halálfa. Édes magköpenyét a madarak fogyasztják. Ennek kivételével minden része taxán típusú alkaloidokat tartalmaz, mely a szervezetbe kerülve igen mérgező! A növény kerti nevelése nem veszélyes, azonban kisgyermekek mellett figyelmet igényel. Háziállatokra is csak a növényi részek elfogyasztása esetén veszélyes.

Sűrű sövény vagy árnyékot adó fa. Növekedése és kinézete metszéssel nagyszerűen alakítható. Mint a nevében a „fa” is jelzi, idővel, metszés nélkül terjedelmes, vastag törzsű, közel 10m-es fa méretet ölt. Azonban metszéssel rendkívül impozáns, sűrű, átláthatatlan sövény vagy a legkülönfélébb forma is kialakítható belőle. Ünnepekkor, cserépben nevelve, akár a karácsonyfa alternatívájaként is tökéletes. Sötétzöldtől a sárga csíkos levélszínig számtalan mutatós változata létezik. Választhatunk lassú és gyorsabb növekedésűt, terebélyeset, oszlopossat vagy talajon elterülőt. Fajtái pl. ’Fastigiata Aurea’, ’Dávid’, ’Repandens’, ’Summergold’, ’Stricta Viridis’. 

Európa legidősebb fájának tartott növény a Skóciában található - ma is folyamatosan fejlődő - fortingalli tiszafa. Korát 3000 és 5000 év közé becsülik. Itthon Hencse községben fejlődik egy közel 17m magas, 300 éves példány.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2019. december-januári számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu