Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | TEKERGŐ HAJTÁSOKKAL TAKARVA - VERANDA Magazin

TEKERGŐ HAJTÁSOKKAL TAKARVA - VERANDA Magazin

TEKERGŐ HAJTÁSOKKAL TAKARVA

Egy kis növénnyel kezdődött, hosszú évekkel ezelőtt. Kertjüket szorgosan szépítgető ismerőseim egy Trombitafolyondárt (Campsis radicans) ültettek. A növény az első években szorgosan gyarapodott, majd pár év elteltével intenzív növekedésnek indult. Mára a metszések ellenére is több méter széles ernyő borul teraszuk fölé egy téglafal tetejéről. Gyönyörű, dús lombjában, tömve, égő narancsszínű virágok pompáznak évről évre. Ki hitte volna, hogy ekkora lesz?

A tekergő hajtások, a gigantikus méretű zöld falak és a virágtenger izgalmas mozgalmasságát nyújtják egyben. Változatos a futó-kúszó növényeknek világa. Sokoldalúak és számtalan felhasználási mód rejlik bennük! Vannak, melyek teljesen télálló évelő növények, egyesek egynyáriak és van jó pár kedvelt, mediterrán származású, ezért teleltetést igénylő fajta is. Főként virágaikkal vagy lombszínűkkel, de akár termésükkel is díszíthetnek.

Függőlegesen nevelve. Bármekkora is kertünk, vannak olyan kisebb - nagyobb részei, ahol nemcsak jól mutathat egy futó növény, de más növekedésű növény számára kevésbé kihasználható az adottságok miatt. Ezekkel a futó növényekkel ilyen kert - vagy teraszrészeket tehetünk virágzóvá. Helytakarékosak, hisz falakat, kerítéseket és számos területet takarhatunk vagy árnyékolhatunk velük, miközben teret nem veszítünk, látványban viszont sokat nyerünk.

Terasz zöldben. A függőleges terek mellett pihenők árnyékolására is kiválóak. Teraszok tetejét lehet zölddé tenni, mely nagyon esztétikus és hasznos is egyben. Volt alkalmam olyan óriás teraszon pihenni, melynek pergolából készített egész tetejét dúsan Lilaakác (Wisteria sinensis) fedte. A meleg nyári napon apró zöld fények szűrődtek át a hűs árnyékot adó lombok között. Lenyűgöző volt ez a természetes „napernyő”.

Sokuk szinte „fékezhetetlenül” óriás méreteket tud ölteni. Metszés nélkül egyesek gyorsan növekedő hajtásaikkal házakat képesek beborítani. Mindez pazar látképet tud nyújtani, azonban érdemes figyelembe venni későbbi méretüket, tulajdonságaikat és igényeiket, ugyanakkor kertünk méreteit is, hogy a számunkra ideális növényt válasszuk az elképzelt helyre. Máskülönben - mint kertbarát ismerőseim Trombitafolyondárja – pár év alatt a nem várt méreteteket fogja ölteni.

Pergolán vagy falon? Fontos kérdés mikor növényt választunk. Vannak, melyek „segítség” nélkül nem képesek felületet beborítani. Nekik kerítésre, pergolára, vagy egyéb más támberendezésre van szükségük, hogy kacsokkal, levélnyeleikkel vagy csavarodott hajtásaik segítségével kapaszkodjanak. Ilyenek pl. a közkedvelt Iszalag (Clematis sp.), a Kúszó loncok (Lonicera sp.), a kék virágú Lilaakác vagy a Pipavirág (Aristolochia durior), mely igen hamar képes nagy felületeket betakarni sötétzöld, szív alakú leveleivel. Vannak azonban, melyek tapadókorongjaik vagy légygyökereik jóvoltából csupasz falakat, oszlopokat segítség nélkül képesek befutni. A Trombitafolyondár léggyökereivel képes kapaszkodni támberendezés nélkül is. Az egyik legismertebb a Tapadókorongos vadszőlő (Parthenocissus tricuspidata), mely egész házakat tesz zölddé gyönyörű, fényes leveleivel, ’Veitchii’ fajtájának lombja ősszel bordó színbe öltözik. Rokona a Tapadó vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia) szintén erős növekedésű, hasonló tulajdonságú, 10-15 m magasra is képes megnőni. A vadszőlők búja hajtásai– a falak borítása mellett – a pihenők tetejének szélén, szinte vízesésszerűen omlanak alá. Ilyen a falak, fatörzsek futtatására szintén alkalmas - a magától kapaszkodó - Borostyán is (Hedera helix) mely télen - nyáron lombos, így egész évben takar.

Stabil rács szükséges a futtatásukhoz. Ez hangsúlyosabb a főleg gyors növekedésűek esetében, melyek erős, később fás, vastag és súlyos ágakat és lombtömeget nevelnek, melyek megtartásához masszív tartószerkezet, lugas szükséges. A gyengébb növekedésűek esetében is gondoskodjunk megfelelő támasztékról. Egyesekből törzses fa is nevelhető idős és megvastagodott ágai segítségével, ilyen pl. a Trombitafolyondár és a Lilaakác.

A falak futó növényekkel való fedésének több aggálya merül fel gyakran. Építészeti szempontból a házak hőszigetelését pozitívan befolyásolják ezek a növények, homlokzatra, falakra futtatva. Nyáron dús lombjuk vastag rétege a fal felmelegedését nagymértékben csökkenti. Légzőgyökereik pedig a falak vakolatát - repedésmentes, ép felszín esetében - nem károsítják. Levegőminőség javító, zaj és porszűrő szerepük is jelentős.

Romantikus hangulatban. A díszes kovácsoltvas íveire hajló rózsaágak dús virágba borulva az egyik legkedveltebb és legszebb részei a kerteknek és teraszoknak. A futórózsák (Rosa sp.) múlhatatlan népszerűsége töretlen ma is, köszönhetően többek között annak is, hogy virágzásuk látványa semmivel nem pótolható. A színek mellett az illatok is fontosak. A rózsák mellett ilyen intenzív illatú pl. a Sárga virágú japán lonc (Lonicera japonica var. Halliana). Virágai kinyíláskor fehérek, később halvány sárgák.

Végül, de nem utolsósorban a lombszín is lehet változatos és díszítő értékkel bíró. A Fehér tarka levelű vadszőlő (Parthenocissus quinquefolia 'Star Showers' ) vagy a Mandzsu kivi (Actinidia kolomikta ’Adam’) zöld-fehér- rózsaszín színben játszó lombja igazán különleges.

Napra vagy árnyékba? A helyes választás szempontjából e fajta igényük is fontos. Többségében napot kedvelő növények, így házak napsütötte, déli fekvésére alkalmasak. Vannak, melyek az árnyékot és napot is kedvelik. A kifejezetten árnyékos északi oldalak növénye pl. a Borostyán.

Telepítésük kora tavasztól késő őszig bármikor végezhető cserepes növények esetében. A nyári hónapokban a bőségesebb öntözésről gondoskodjunk! A telepítésnél közvetlen tápanyagot használjunk az ültetésnél, az ültetőgödörbe adagolva. Későbbi tápanyag utánpótlás tápoldatozással tavasztól nyár végéig, szerves anyagokkal pedig ősszel célszerű és hasznos is egyben! A metszés fontos része gondozásuknak! Ezt kora tavasszal, kihajtás előtt végezzük. Az elfagyott ágvégeket, sérült részeket távolítsuk el, továbbá, ritkító és alakító metszéseket is végezzünk! A növényvédelem szükségszerű az estleges gombás eredetű fertőzések és rovarkártételek megelőzése céljából, a rózsa esetében ez kiemelt figyelmet érdemel! Az említett növények mindegyike biztonsággal telel hazánkban.

(A cikk a Veranda Magazin 2012. Szeptember - Októberi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu