Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | TARKABARKÁN TÁLALVA - GERENDAHÁZAK Magazin

TARKABARKÁN TÁLALVA - GERENDAHÁZAK Magazin

TARKABARKÁN TÁLALVA

A konyhakert napjainkban már a díszkert szerves részét képezi, éppúgy szeretnénk széppé tenni, mint a kert többi részét.

Tarkabarka világ. Sokszor nem is gondolnánk, hogy fűszernövényekkel állunk szemben, olyannyira díszesek. A jól ismert fűszerek más és más színű, új köntösbe bujtatva újra felfedezhetővé válnak.

A fűszernövények divatja is sokat változott mára, hisz más és más korszakokban – úgy mint mindenben - a növények iránti igény is folyamatosan változik. Mint a dísznövények terén, a fűszernövények világában is megjelentek a színes, tarka lombú újdonságok, melyek napjainkra egyre nagyobb változatossággal sokasodnak. Bordó és sárga levelűek, fehér és rózsaszín tarkák pazar színjátéka vegyül egybe. Sőt vannak, melyek megmaradt lombjuk színét télen változtatják, majd a tavaszi kihajtással eredeti pompájukhoz térnek vissza. Egyszóval, ha egy ilyen színgazdag összeállításra tekintünk, az vetekszik bármely kerti dísznövénnyel.

A ropogós ízek! Szerencsére egyre nagyobb igény mutatkozik erre. Egészségesek és sokrétű gyógyhatásuk ősidők óta ismert. A frissen szedett levelek illata pedig összetéveszthetetlen bármely növény szárított, morzsolt változatával.

Kis ládáktól nagyobb kertekig mindenhol nevelhetjük őket. Jól megférnek akár virágzó évelők mellett is. Az alacsonyabb, kúszó növekedésű fűszernövények a sziklakertben is jól érzik magukat. Ilyenek pl. a Kakukkfüvek (Thymus vulgaris), melyek laposan elterülve omlanak a sziklákra, felvéve azok formáját. Mára köztük megannyiféle tarka változat is megjelent. Az apróbb növények mellett éles kontrasztot ad, a magasabb növekedésű Rebarbara (Rheum rhabarbarum) óriás leveleivel, melynek vöröses szára szintén díszít. A fűszerkert egyik legnépszerűbb tagja a Bazsalikom (Ocimum basalicum). Mára bordó köntösbe öltözve is ugyanazt az ízt és csodás illatot árasztja, mint jól ismert zöld változata, de rikító levélszíne nagyon jól is mutat egyben. Az Zsályák (Salvia officinalis) nemcsak gyógyhatásukban és fűszerként rendkívül sokrétűek, lomjuk színváltozatai a bordótól a fehértarkáig megtalálhatóak ma már. Az élénkebb megjelenésű sárga Szurokfű - ismertebb nevén Oregano (Origanum vulgare) - is szintén oly napimádó, mint ismert zöld színű alapváltozata.

Kertben is többféleképpen tálalhatjuk őket. Szép, mutatós és ötletes kiegészítőkkel kombinálva a növényeket, igazán különleges megjelenést fognak nyújtani.

Fűszer „szigetek” - hamisítatlan mediterrán hangulattal. Kisebb - nagyobb, természet által formált, lyukacsos sziklákba ültetve alkothatjuk mindezt. A növények buján növekednek a nem mindennapi kőtömbökben, a látvány pedig szemet gyönyörködtető!

Ládákba, tálakba ültetett színes fűszerek dekorálása kreativitásunkon múlik. Nemcsak látványukban lesznek sokkal gazdagabbak, de a nedvességet is jól tartják a színes kavicsokkal fedett kompozíciók.

Vonzó színfoltok lehetnek a kertben és a teraszokon egyaránt elhelyezhető, különféle méretű vagy formájú STONEbox kőrács virágtartók. Nemcsak időtállóak, sokoldalúak és stabilak, de a legkülönfélébb színű kövekkel feltöltve rendkívül esztétikus megjelenést adnak. A hazai kertkultúra palettájának egy igazán dekoratív és sokoldalú színfoltja jelent meg a kőrács virágtartókkal. Ültethetünk bele magasabb növényeket, majd a szélére pár kúszó növekedésűt, melyek színes zuhatagként omlanak le az oldalán.

Nemcsak szép, de igen hasznos a konyhakertben is alkalmazható kerti kőtipegők használata. Elhelyezésükkel a legkülönfélébb ágyásformákat alakíthatjuk ki, szabályos geometriai mintáktól kezdve a csigavonalban ültetett kiskertig, a látványt emelve és egyúttal a közlekedést is segítve.

Mag vagy palánta? A kertészkedés egyik apró öröme, mikor a saját magunk által vetett magok elkezdenek csírázni, majd abból dús növények fejlődnek. Sok fűszernövény esetében ez csodásan működik. Azonban ha már tavasszal szeretnénk kész palántákat kiültetni a kertbe, bizony a magvetést jó pár héttel előtte meleg helyiségben el kell kezdenünk. Ha pedig erről lekéstünk, akkor célszerű kész palántákat beszerezni. A különlegesebb, színes fűszernövények javarészt csak kész palánta formájában kaphatóak. Én a palántákat javasolnám, mert rögtön látványos kis kertünk lesz. Pár év múlva pedig a növények tőosztással szaporíthatóvá válnak.  

A fűszernövények gondozásánál mi sem egyszerűbb. Tálakba, ládákba ültetve kicsit vízigényesebbek, kertben nevelve viszont - míg biztonságosan be nem gyökeresednek, több vizet igénylenek majd - viszonylag szárazságtűrőek. Napos helyen növekednek szépen, illatoznak intenzíven és lesznek igazán aromásak, azonban jó részük a részleges árnyékot is elvisel. Többségében teljesen télállóak, ez alól kivétel pl. a Bazsalikom, melyet hazánkban egynyári növényként tarthatunk. Tavasszal, kihajtáskor, a télen elfagyott lombjuktól megtisztítva őket, tőből, látványosan és dúsan törnek elő az új friss hajtások, évről évre egyre nagyobb töveket képezve. Mivel igen gyorsan terjednek, a ládákat pár év alatt kinövik, így kora tavasszal érdemes a töveket szétszedni és – új, tápanyagdús virágfölddel felfrissítve- csak egy részét visszaültetni. Tavasztól nyár végéig a heti, kétheti tápoldatozástól csak még szebbek lesznek.

Finomak és szépek is egyszerre a tányérunkon étvágygerjesztő színeikkel pompázó növények. Ugyanakkor ilyen újszerű kiegészítőkkel tálalva új távlatokat nyitnak meg a kert látványában is.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2012. Április-májusi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu