Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | TALPALATNYI KONYHA- KERT - VERANDA Magazin

TALPALATNYI KONYHA- KERT - VERANDA Magazin

TALPALATNYI KONYHA- KERT

Mikor teraszunkon vagy kertünkben elkezdjük szüretelni az érett, lédús paradicsomokat, vagy az illatos bazsalikom leveleit tépkedjük a friss salátába, akkor az otthon termett ízeket kóstolhatjuk meg.

A család bármely generációjának élményt nyújt egy ilyen kis kert, pláne a gyerekeknek, akik a saját kezük munkájának termését ehetik. Kisgyerekként egy kora tavaszi napon én is boldogan húztam a hosszú árkokat a föld illatú kertben, majd szorgosan dobáltam bele a borsószemeket és temettem be, már akkor türelmetlenül várva a kis csírákat. Nem is sokára a beérett termést a veteményes közepén ülve ettem. A hangsúly sokszor nem is azon van, hogy mit ültetünk, hanem azon, hogy mi ültettük, nekünk terem. Így mindig ez a termés lesz a legfinomabb! A kis palánták vagy az aprócska kelő zöld hajtások pedig örömet okoznak, akár maga a kertészkedés.

A legkisebb helyen is teremthetünk magunknak egy kis zöldségeskertet. Lehet ez akár egy aprócska erkély is. A balkonládákban is jól érzi magát jó pár zöldségféle. Nevelhetünk édes vagy erős paprikát és padlizsánt is akár. Az egyik nagy kedvenc a paradicsom. Sok fajtája létezik, lehet bokros, alacsony növekedésű, egészen a karó mellett nevelendő fa méretűig. Termésükben is sokfélék, az egyik legédesebb termésű a koktélparadicsom. De így ládában vagy cserépben nevelhetünk zsenge metélőhagymát a vajas kenyérre, vagy számos levélzöldséget a petrezselyemtől és kaporon át a zellerig, sőt még tépősalátát is. A balkonládákat akár egymás fölé is elhelyezhetjük a falra szerelve, ügyelve az egymástól való távolságukra, a bele kerülő növények végső méretéhez igazodva. Így idővel „ehető zöld falban” gyönyörködhetünk, miközben a teraszunkból nem veszi el a teret. Hasonló megoldás, ha a falon, egymás feletti polcokra különféle színes, mintás cserepekbe ültetünk zöldségeket. A vidám kiegészítő edények tarka látványt nyújtanak.

Kisebb kertekben is nagyon hasznos egy kis konyhai rész. Már pár négyzetméteren meg lehet termelni sok mindent, csakúgy, mint edényekben. A kertből kevesebb helyett foglal a hálóra futtatott bab vagy uborka, mely térelválasztónak és árnyékolónak is alkalmas. A rebarbara mutatós is, mert óriási leveleivel kitűnik. Magaságyást is készíthetünk. Ez egy változó magasságú emelt falú ágyás, melynek falai sokféle anyagból készülhetnek. Anyagát kertünk, házunk stílusához igazítsuk. Készülhet fából, bontott téglákból, terméskőből. Nem csak nagyon esztétikus ez a megoldás, de a magasabb falú építmény a kertészkedést is megkönnyíti.

Vetés vagy kész palánta? Vannak, melyeket inkább palántaként érdemes beszereznünk. Ilyen a paradicsom, paprika és a bazsalikom is. Kész, erős és edzett palántákat kapunk, melyek rögtön készek a kerti vagy a ládákba való ültetésre. Napjainkban nagyon sokféle zöldségnövény található meg kész palánta formájában. Ha kora tavasszal nincs időnk vagy helyünk magról nevelni őket, bátran ajánlom a kész palánták vásárlását! Ha vetés mellett döntünk, érdemes azt február közepén - március elején elkezdenünk egy meleg és fényes helyiségben. Fontos a jó minőségű virágföld. Ugyan létezik kifejezetten palántaföld, de tapasztalataim alapján egy hasonló minőségű általános, laza szerkezetű virágföld is megfelelő. Ideális még a homok vagy tőzeg is a célnak.

Vethetünk közvetlen ládába vagy cserépbe is, amiben később is fognak nevelkedni a növények. A felesleges víz könnyen távozni tudjon, mert a felgyülemlett víz legalább annyira káros, mint a kiszáradás. A legáltalánosabb, ha egy lapos, úgynevezett szaporító tálcába vetünk. A tálcát háromnegyedig töltsük meg jó vízáteresztő, morzsalékos talajjal, majd simítsuk el a felszínét. Szórjuk a tetejére a magokat, majd egy kevés földet rájuk. Ügyeljünk arra, hogy ne vessük túl mélyre a magokat! Ez változó, a növény igényének megfelelően. Miután elvetettük a magokat, alaposan, de finoman öntözzük meg, nehogy kimosódjanak. Egy üveglapot tehetünk rá, mely melegen tartja a vetést és nem hagyja kiszáradni a földet. Ezt időközönként szedjük le és szellőztessünk. Az életképes magokból a csíranövények idővel tömegesen törnek elő. A sűrűn kelt kis palánták egy részét kelés után érdemes tűzdelni. Ez azt jelenti, hogy egyesével szétültetjük őket. Ez fejlettebb palánták esetében már nem tanácsos. Finoman kell velük bánni, mert ilyenkor igen törékenyek, gyökerük se szakadjon meg. Egy tűzdelő pálca segítségével kis lyukakat csinálunk és külön-külön tesszük a palántákat a cserepekbe. Ezután gyökeresedének indulnak és erősödnek a kiültetésig. Ha vetünk, érdemes kis táblákon feltüntetni, mi hova került. Mielőtt végleg a szabad ég alá kerülnének, szoktatnunk kell a külső viszonyokhoz, vagyis edzenünk kell őket. Ez fokozatosan történjen. Új megoldás a tőzegcserepekbe való ültetés. Ezeket a cserepeket ültetésnél nem kell leszedni a palántákról, mert falukat a növények gyökerei átszövik, így ezzel együtt ültethetőek el.

A kiültetéssel az utolsó fagyokat érdemes megvárni, de sokuk már április közepétől kitehető, mert elviseli a hűvösebb éjszakákat is. Egyesek melegigényesebbek. Ilyen a paradicsom, a paprika és a bazsalikom is. Ezeket az utolsó hideg hajnalok elmúltával érdemes kiültetni a szabadba. A zöldségnövényeket kombinálhatjuk fűszernövényekkel is, melyek szintén ragyogóan növekednek a ládákban és illatosak is.

A jó terméshez gondozás szükséges. Fontos a rendszeres öntözés! Tápoldatokból kapható kifejezetten zöldségnövényeknek készült is, mely elősegíti az egészséges fejlődést és a bő termést. További gondozásuk eltérő a növények igényeinek megfelelően. Amennyire lehetséges, ne használjunk vegyszereket. Így finom lesz a termés és vegyszermentes is. Ha szükséges a növényvédelem, kérjük ki kertész véleményét a szer kiválasztásakor!

Így születhet meg akár egy talpalatnyi helyen is egy igazi kis konyhakert, ahova ugyanúgy ki tudunk szaladni főzés közben egy csokor friss petrezselyemért. Vessünk és palántázzunk, eljött ismét a tavasz!

(A cikk a VERANDA Magazin 2013. Március - Áprilisi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu