Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | SZÁRAZKERTEK - A NAPOS OLDALON - VERANDA Magazin

SZÁRAZKERTEK - A NAPOS OLDALON - VERANDA Magazin

SZÁRAZKERTEK - A NAPOS OLDALON

Melyik az a kert, ahol a csekély öntözés ellenére a nyár forróságában mégis növekednek a növények? Sőt élvezik a nap melegét!

A xeriscaping kert.  Más néven alacsony vízfelhasználású kert. Egy kertstílus, mely a tudatosságot sugallja. A jövőben megvalósuló, sokkal kevesebb munka és költség ráfordításokkal is maximálisan élvezhető kert. Angol nyelvterületen xeriscaping, xerogardening, spanyol nyelvterületen xerojardin a neve. Az angol szóösszetétel görög és angol szavakból áll össze. A xeros görög szó, jelentése száraz, a landscaping angol szó, jelentése tájépítészet. Tőlünk délebbre, Olaszországban, Spanyolországban, az USA kaliforniai részén, Ausztráliában, Dél-Afrikában már több mint 20 évvel ezelőtt kialakult egy új kertészeti irányzat. Az ottani éghajlat nyáron száraz és meleg, a víz pedig nagy kincs. Ilyen körülmények között viszonylag kevés, csak a klímához nagyon jól alkalmazkodó növény tud megélni, melyek beérik a természetes csapadékkal.

Itthon, hasonlóan ehhez, a szélsőséges időjárás miatt egyre gyakoribbak, a súlyos aszályok és a nagy melegek. Hazánkban még kevésbé terjedt el ennek az irányzatnak a kultúrája, annak ellenére, hogy takarékos és környezetbarát. Sokszor a kertet vagy egyes kertrészleteket kevésbé tudjuk öntözni, ekkor megoldást nyújthat ez a stílus, melyben mindennek ellenére egy „élhető zöld” tartható fent körülöttünk. A kertrészleteket kiemelném, mivel nem mindig adódik lehetőségünk, hogy egész területben megvalósítsuk mindezt. Azonban részleteiben a szárazabb fekvésű területekre tökéletes megoldást nyújt. Előnyei között sorolható továbbá, hogy az ilyen fajta kertek érdekesebbek és szélesebb távlatokat nyitnak meg elrendezésükben a megszokottabbakhoz képest.

A helyes növényválasztás kulcsfontosságú! A hektikus hőmérsékleti hullámokat toleráló növényeket speciális szempontokkal vezérelve kell kiválasztani. Az igények figyelembevételénél természetesen elsődleges, hogy a választott növények szárazságtűrőek legyenek. Ez adja az alapot a későbbi évekre nézve. Azonban fontos az, hogy a frissen telepített növényeknek az első időszakban - míg tökéletesen be nem gyökeresednek - több vízre van szükségük! Pár év múlva sokkal kevesebb vízmennyiséggel is beérik, mikor úgymond már „ beállt” kertről beszélünk. Így telepítéskor és azt követően az öntözés szükséges. Ültetésnél a növények végső méretét is érdemes szem előtt tartani, hogy megfelelő távolságra kerüljenek egymástól, így érik el végső méretüket és rájuk jellemző formájukat is. Ezzel egy szellős, laza, könnyed hatást érünk el. Fontos ez azért is, mert az egységnyi területre jutó vízmennyiséget így tudjuk növelni, minél több növényt ültetünk egy virágágyba, annál nagyobb lesz a vízigénye, minél kevesebbet, annál több vizet tud hasznosítani egy növény. Minél természetesebb elrendezést alkotnak az akár kacskaringós utakkal övezett növénycsoportok, annál szebb lesz.

A napot kedvelők sorában sok az olyan növény, mely csekély gondozás ellenére is nagyszerűen érzi magát. Sokféle évelő alkalmas erre. Ilyen többek közt a Kasvirág (Echinacea sp.), a Sásliliom (Hemerocallis sp.) , a Kutyatejfélék (Euphorbiaceae sp.) és számos díszfű, mint pl. a Csenkeszek (Festuca sp.). Gyógy - és fűszernövények is díszíthetnek. A cserjék között - magas tűrőképességüknek köszönhetően - kitűnően felhasználható a Cipruska (Santolina chamaecyparissus), a Levendula (Lavandula angustifolia ), a Kékszakáll (Caryopteris clandonensis) és a Pálmaliliom (Yucca filamentosa ) is. Korlátozott számban fák is ültethetőek. Ilyen lehet a Kőris (Fraxinus sp.), a Juhar (Acer sp.) és a Berkenye (Sorbus sp.) is. Színesíthetjük mindezt a különböző virágzási idő figyelembevételével, a növények lombszínének kombinációival is! Eltérő levélformák is adhatnak játékosságot, illetve az összképet tekintve a növényzet szintekbeli eltérése is mozgalmasságot eredményezhet.

Az alacsony vízigény következtében, hogy az ilyen fajta kertekben nincsen gyepfelület és magas vízigényű növények. Az egynyári jellegűek sem alkalmasak. Mint minden kert, azonban ez is igényel gondozást, metszést, karbantartást és szükség esetén minimális növényvédelmet, de összességében sokkal kevesebbet, mint az átlagosan megszokott munkák együttvéve. Továbbá döntő szerepet játszik a kert elhelyezkedése, fekvése, és a talaj minősége is! Többnyire inkább a laza, könnyen felmelegedő, jó vízáteresztő talajok a leginkább megfelelőek. Ezért ajánlott ebben a kertészeti irányzatban jártas szakember segítségét kérni!

Egy másik elhagyhatatlan eleme ennek a stílusnak a növények mellett a kövek, zúzalékok használata. A kívánt hatást tehát növényekkel és főként világos színű kövekkel, támfalakkal, aprókaviccsal érjük el. Az irányzat fő színei a pasztellszínek, a sárga és a barna árnyalatai, vagyis a világos tónusok. Kerüljük a sötét színeket! Mindehhez párosul a növények természetesen zöld vagy kékeszöld színe. A különböző kavicsoknak ugyanolyan szerepük van, mint a növényeknek. A nagyobb felületű kőborítások alá érdemes agroszövetet teríteni, mely megakadályozza a gyomok terjedését és tartja a nedvességet a növényeknek. Célszerű - a természetes hatás elérése végett - elhelyezni a növények közé egy-egy nagyobb sziklát vagy tufát. A növények változatos elrendezése, a kiegészítő kövek színeinek, formáinak és nagyságának finom összehangolása hozza létre azt az egységes harmóniát, amit egy ilyenfajta kert nyújt a végén a szemnek.

Így az idő teltével egy minimális vízfogyasztású környezet valósul meg, mely kevés gondozással is látványos és nagyon egyedi! A megspórolt vizet egyéb más, akár kommunális célokra hasznosíthatjuk. Napjainkban az átgondolt vízfogyasztást az esővizet hasznosító vízgyűjtő tárolók vagy komplett vízellátó rendszerek is segíthetik.

A jövőbe tekintve a xeriscaping kert elgondolkodtató is egyben. A szélsőséges időjárás, az egyre növekvő növényvédelem és a pazarló vízfelhasználás tényeivel szemben egy sokkal környezettudatosabb megoldást kínál. A cél egy hosszú távon is működőképes, gazdaságosan fenntartható, élvezhető tér. Egészében vagy részleteiben való megvalósításában érdemes eljátszani a gondolattal.

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu