Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | STONEBOX KŐRÁCS KERÍTÉS A KERTBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

STONEBOX KŐRÁCS KERÍTÉS A KERTBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

STONEbox Kőrács kerítés a kertben

A kőrács kerítések az elmúlt pár évben előkelő helyet vívott ki magának az építészek és magánvásárlók egyre bővülő körében a nyugati országokban, mely időtálló megoldásával és dekoratív, egyedi megjelenésével szinte mindenki számára vonzó színfoltja lehet mind a háznak mind a kertnek.
 
A STONEbox kőrács kerítés számtalan felhasználási, variálhatósági lehetőséget kínál, amelyet akár kerítésként, szélfogóként, térelválasztóként, pergolák és kocsi beállók oldalfalaként, kisebb rézsűként és még megannyi területen dekoratívan és időt állóan lehet felépíteni.
 
De miből is áll és hogyan is építhető fel a kőrács kerítés?
Az alapegység 2 oszlopból, 2 fémrácsból, összekötő elemekből és természetesen a méretnek megfelelő mennyiségű töltőkőből áll. A fém elemek mindegyike a különböző horganyozási eljárásoknak köszönhetően megóvják a masszív fémszerkezetet a korrózió káros hatásaitól évtizedeken át.
 
Örök darab 40-50 évig a STONEbox kőrács kerítés. A fagyálló töltőkőnek is  köszönhetően pedig gyakorlatilag semmiféle komolyabb karbantartást, festést,  ápolást nem igényel. Felállítható betonalapra dübelekkel rögzítve, vagy egyszerűen a tartóoszlopokat bebetonozva a földbe. Amennyiben az igények úgy kívánják, hogy a kerítés egyszerűen, biztonságosan, gyorsan és deformáció mentesen áthelyezhető legyen, lehetőség van mobil kerítésalap vásárlására is.
 
Ez praktikus és egyben dekoratív megoldást/alternatívát kínál különféle vállalkozások és magánvásárlók számára ideiglenesen felállítandó kerítés, tér el- és leválasztó, dekoráció, reklámhordozó felület és számtalan alkalmazási igény esetén.
 
Tetszés szerinti színű, formájú kővel feltölthető a kőrács, illetve a legkülönfélébb anyagokkal is feltölthető, beépített világítással és egyéb dekorációs kellékekkel.
 
Különféle dísznövények is beültethetőek- a kerítés magasságától függően - a STONEbox kőrács kerítés tetejére, az erre egyedileg kialakított fém tartókba.
Növények számos kombinációját választhatjuk - igényeiket is figyelembe véve - a fém tartókba. Örökzöldek vagy cserjék esetében célszerű a törpébb növekedésűek közül választani. Változatos formák alkalmazásával dekoratívabb lesz a beültetés. Egyedi látványt nyújtanak a kőrács kerítésen a törpe örökzöldek, kúszó borókák, lomblevelű örökzöldek melyek télen-nyáron zöldek, vagy színesek. Csüngő egynyári virágok vagy leomló apró évelők is jól mutatnak melyek az év más és más szakában virágoznak.
 
Gyakran kombinálják a kőrács kerítés elemeket úgy, hogy csak minden második elem kőrács és közöttük egy szimpla kerítés elem található, mely elé a sövénynövények teljes kínálatából lehet választani. Ez vonzó alternatíva lehet a növénykedvelőknek és nem utolsó sorban árban is kedvezőbb.
 
Rendkívül látványos a különféle örökzöld vagy lombhullató növények kombinációja kőelemekkel. A kövek és a növények egymás természetes kiegészítői a kertben, így hálás feladat a növényválasztás a kő kerti elemek mellé. Érdemes többféle színes növényből ültetni a sövényt figyelembe véve a kövek színét is. A kerítés szabályos formáit a növények szabálytalansága, mozgalmassága töri meg, és hozza összhangba. Az így kialakított kompozíció pedig szinte vonzza a szemet a kertben.
 
Összefoglalva a kőrács kerítés időtálló, sokoldalú és stabil. Várhatóan a elkövetkezendő években hazánkban is sok háztulajdonos, kivitelező, tervező érdeklődését kelti majd fel.
 
Vonzó alternatíva lehet a jelenlegi kerítés és térelválasztók mellett, amelyben minden vásárló egyéni kreativitását is beleviheti a saját kőrács kerítése megtervezése és akár megépítése során.
 
 
(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin  2011. Április - Májusi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu