Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | RÓZSASZÍN MAGNÓLIAVIRÁG FELHŐ - VERANDA Magazin

RÓZSASZÍN MAGNÓLIAVIRÁG FELHŐ - VERANDA Magazin

Még javában kopasz a tavaszi kert, mikor egy még levelek nélküli bokorfa, óriási méretű bimbói megpattannak, előbújnak nagyméretű szirmai majd kinyílnak virágai. Ezt követően egyre több és több virágját bontja a növény, majd végül több száz darab nagyméretű nyílt virágaival egy óriási „rózsaszínű felhő” benyomását kelti. A lenyűgöző látványú rózsaszín Liliomfák (Magnolia sp.) népszerűsége töretlen napjainkban is. Sokan Tulipánfa (Liriodendron tulipifera) néven említik, mert a Liliomfa virágai igen hasonlítanak a tulipánra, azonban a két növény méretében és megjelenésében is merőben más.   

A Liliomfákat már i.sz. 650.-ben is termesztették buddhista szerzetesek. Templomkertekben a Jülan liliomfa (Magnolia denudata) kehelyszerű fehér virágai a tisztaság szimbólumai voltak. Majd a 17. században került Európába és ezt követően hazánkba is. Napjainkban számos, hazánkban télálló fajukat termesztik. Sokféleségük lehetőséget ad arra, hogy nem csak rózsaszín fajtákat ültethetünk.

Mikor virágzik? Az ismertebb virágzási időszak a kora tavasz, mikor még lombfakadás előtt a kopasz növényen nyílnak virágai. Ezek a fajok az elterjedtebbek. Könnyeben nevelhetőek, jobban viselik az itthon előforduló hidegebb teleknek is.

Választékuk mára nagyon széles. A bordótól a rózsaszín legkülönbözőbb árnyalatain át válogathatunk a fehér, sárga és vegyes szirmú változatokig. Nemcsak a virágszínek árnyalata, de a virágok formája és nagysága is igen változatos. Keskeny formától a széles kehely alakú virágokig számos variációja létezik. Többségében bokorfák, ami azt jelenti, hogy bokor formájú, alulról ágas növények, melyek nagyobb méretet öltenek, mint egy átlagos cserje. Több faj köztük is 18-20m-es fává fejlődik, de vannak melyek 6-12m -ig nőnek. Vannak alacsonyabb termetű fajták is, melyeket gyakrabban ültetettnek kiskertekbe. Az egyik leismertebb hibrid a Nagyvirágú liliomfa (Magnolia x soulangeana).Ismert a bíborlila színű M. liliflora ’Nigra’ és az alacsony M. ’Susan’ fajta is. Kora tavaszi a Cambell liliomfa (M. campbelli). Fehér virágú a Japán liliomfa (M. kobus) és a Csillagvirágú liliomfa (M. stellata). Különleges, belül fehér kívül lila szirmú az ’Old Port’, sárga virágú a ’Golden Girl’ és kék bimbós sárga virágú a ’Blue Opal’ fajta.

Kertészeti szempontból a másik virágzási időszakuk a kihajtás utáni szakasz. Ezek a már lombban virágzó Liliomfák. Kevésbé elterjedtek, nagyméretű levelekkel rendelkező, sárgás virágúak és jellemzően édes, fűszeres illatúak. Ide tartoznak többek közt a nehezen beszerezhető Nagylevelű lilomfa (M. macrophylla), a Sárga lilomfa (M. fraseri) és a Sudár liliomfa is (M. obovata). Nagyméretű 12-16 m-re fává fejlődnek. Más változatuk,  télen- nyáron lombban lévő örökzöld lomblevelű Liliomfák ritkábbak a kertekben. Könnyebben beszerezhető a M. grandiflora mely fényes, bőrszerű nagy levelei között, hatalmas, illatos krémszínű virágokat hoz.

Elvirágzás után, nyáron végezzük a metszést, de csak ha szükséges. Az ágakat ne metszük félbe, az útban lévőt távolítsuk el, ritkítsunk a koronán ha szükséges. A liliomfák ágain már kora ősszel ott vannak a kifejlett, puha és bolyhos szőrmébe bujtatott bimbók melyek tavasszal fognak nyílni. Ezért ekkor már ne metszünk! Az átültetést rosszul viseli, ezért szélvédett és napos helyre telepítsük, jó minőségű enyhén savanyú talajba.   

(A cikk a VERANDA Magazin 2020. március - áprilisi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu