Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | RÉGI IDŐK ÍZEI A KERTBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

RÉGI IDŐK ÍZEI A KERTBEN - GERENDAHÁZAK Magazin

RÉGI IDŐK ÍZEI A KERTBEN


Bodzavirág

Fekete eper

Galagonya

SomVannak ízek, melyekhez emlékek kötődnek mindnyájunk életében.
Az idő elteltével sajnos feledésbe merülnek a tradicionális, régen oly jól ismert, egyszerű, gyógyhatású és vitamindús gyümölcsök.

Gerendaházak kertjébe is illő kisméretű fák vagy cserjék, melyek egyszerre dísz és gyümölcstermő növények is egyben.

Nagyszerű tulajdonságuk, hogy nem munkaigényes növények, gondozásuk pedig rendkívül egyszerű. Kertünkben a begyökeresedés után viszonylag szárazság és városi klímát is tűrő növények. Természetesen a gyakoribb öntözést és tápanyag utánpótlást  meghálálják, látványos fejlődésnek indulva. Az év különböző szakában virágjukkal, ehető termésükkel, őszi lombszínűkkel vagy akár télen vesszejükkel is díszítenek. Napos helyet kedvelnek, teljesen télállóak, és a Galagonya kivételével gyors növekedésűek.
 
Igazi erdei növény a Húsos som (Cornus mas), napjainkban tarka lombú vagy színes vesszejű fajtái az ismertek. Ehető változata háttérbe szorult, pedig igen ízletes fénylő piros termése. Magas C-vitamin tartalma mellett roboráló és étvágyjavító is többek között. Ehető termésű változatainak számos fajtája létezik - melyek közül már díszes levelű változatok is megtalálhatóak - így esztétikai élményt is nyújtanak a kertben. Nagy méretű bokor, de tavaszi metszéssel dús, formás növény nevelhető belőle. Kora tavasszal apró sárga virágai sűrűn ülnek vesszőin. Termése is jól mutat a kertben.

A régen igen elterjedt, de mára már ritkán előforduló Fekete eperfa (Morus nigra), feketés színű, festő levű terméseit sokan csipegettük gyermekkorunkban. Régen a selyemhernyó tenyésztéséhez tápláléknövénynek is ültették.
Vidéken még ma is sok helyen megtalálhatóak ezek a nagyméretű fák. Édes, ízletes, tápláló szederszerű termései C vitamint, vasat, magnéziumot tartalmaznak. Fehér termést hozó változata is ismert. Nemesített, nagyméretű gyümölcsöket hozó társai is beszerezhetőek már! Csüngő koronájú, kisméretű, törzsbe oltott fajtája kiskertek hangulatos díszfája, mely szintén hoz ehető termést. Nagyméretű tojásdad levelei díszítenek.

Az Amúri galagonya (Crataegus pinnatifida) napjainkban hazánkban sajnos még kevésbé felfedezett gyümölcstermő növény.
Felhasználási módjában sokrétű. Levelében, virágjában, termésében lévő hatóanyagok serkentik a szívműködést és a vérkeringést, teája is gyógyhatású. Vörös színű termései flavonoidokat is tartalmaznak melyek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és számos egészségünkre pozitív hatást gyakorló tulajdonsággal bírnak. Gyógyhatása mellett pedig májusban virágzó, igen szép fénylő zöld levelű és őszi lombszínű kisméretű fa, melynek árnyékában nyáron hűsölhetünk is. A galagonyák számos más – díszes vagy mutatós virágú - közkedvelt díszfa változatainak termései is ehetőek.

Illatos fehér tányérban nyár elején nyíló virágairól jól ismert a Fekete bodza (Sambucus nigra). Fényes fekete bogyó termései gyümölcssavakat , ásványi anyagokat és mikroelemeket, ezen kívül  A, B és nagyon magas C vitamin tartalmaznak.
 Frissítő, vizelet és hashajtó, köhögéscsillapító tulajdonsággal is bír. A régi házi patikák sokoldalúan felhasznált növénye. Azonban virágja és termése (nyersen ne fogyasszuk!) kivételével a növény többi része mérgező, így begyűjtésénél erre ügyeljünk!
Nagyméretű cserje, de metszéssel évek alatt törzses kis fává is alakítható. Szinte mindenhol megél, nem igényes.

Régi idők édes ízét és illatát idézhetjük fel, ha a Bodza virágát palacsintatésztába forgatva kisütjük. Illatos édesség, ami nagyon finom.

A természetből gyűjtött terméseket csak tiszta, nem szennyezett helyről szedjük, ügyelve arra, hogy az anyanövényt ne sérüljön meg a szüretelés közben!

A felsorolt növények egészséges terméseiből lekvárt, mártást, szörpöt, bort vagy teát készíthetünk.

A méznek megannyi gyógyító és betegségeket megelőző élettani jelentősége ismert.
Érdemes édesítőként használni, még vitamindúsabbá téve ételünk vagy italunk.

Felhasználásukat tekintve ilyen növények még a Fekete berkenye (Aronia melanocarpa) a Csipkebogyó (Rosa canina) melynek tüskétlen változata kedvelt, a Kökény (Prunus spinosa) és a Homoktövis (Hippophae rhamnoides) is.

Ezek a félig erdei növények hagyományos és teljesen természetes ízvilágot nyújtanak mindennapjainkban a megszokott ízek mellett.

 

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2011. Június - Júliusi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu