Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | PILLANGÓ VIRÁGBA BORULT SOM - VERANDA Magazin

PILLANGÓ VIRÁGBA BORULT SOM - VERANDA Magazin

A Somról (Cornus sp.) döntően ízletes termése és annak felhasználása jut eszünkbe. Hosszú évekig azonban a Som, mint díszcserje, megközelítőleg egy fehér vagy sárga, tarka levéllel díszítő fajtában merült ki. Az elmúlt években lassan itthon is feltűntek a látványos, nagyvirágú somok, melyeknek tulajdonképpen nem is a virágait csodáljuk, hanem az azt körbeölelő murvaleveleit.

A szirom formájú, nagyméretű és látványos fellevelek kölcsönzik a virág kinézetét ezeknél a somoknál. A fellevelek hófehérek, de egyes fajtáknál pirosban vagy

rózsaszínben díszítenek. A virág tulajdonképpen olyan apró méretű, sárgás – zöldes színű, mint amit az ehető somok ágain is láthatunk kora tavasszal. Ezt veszik körbe a fellevelek. A növénynek tágasabb helyet érdemes keresni a kertben. Lassan növekedik, de fajtól függően 3-5m-es vagy akár idős korában 10m-es fává is megnőhet. Az idősebb példányok koronája gyakran szélesebb, mint magasságuk. A Somok nemzetsége a latin cornu vagyis kürt –ről kapta a nevét, fájának keménysége miatt, melyből különféle használati tárgyakat is készítenek, pl. golfütőket.

Különleges, csípett csúcsú négy fellevél veszi körbe az apró, zöldes-fehér virágát a Virágos somnak (Cornus florida). Északkelet - Amerikából és Észak - Mexikóból származó lombhullató, télálló cserje. Időjárástól függően április - májusban virágzik. A világos, de félárnyékos helyet kedveli. Ezzel a nyári forróság okozta esetleges levélégések megelőzhetőek.  Az üde, tápanyagban gazdag, mészmentes, savanyú talajon fejlődik szépen.  A talaj felszínét fenyőkéreggel takarva megakadályozhatjuk a kiszáradást és a talaj felmelegedését is. A virágot körbeölelő fellevelei lehetnek fehérek vagy rózsaszínek, pirosasak. Nemcsak virágai, hanem nagyméretű, ovális, mélyzöld levelei is dekoratívak, melyek már kora ősszel szépen elkezdenek pirosas- bordóra színesedni. Egyes fajták (Cornus florida 'Cherokee Daybreak’) leveleinek színe pedig tavasztól az őszi lombhullásig szivárványszínűek, vagyis vegyesen zöldes, sárgás, rózsaszínesek. Mint számos más tavasszal virágzó növényt, így a Virágos somot se metsszük meg virágzás előtt, mert jövő évi bimbóival telel át, melyeket már ősszel kifejleszt. A madarak eleségéül is szolgáló, egy magot tartalmazó, piros, tojás alakú termést hoz. Az Egyesült Államokban több állam jelképe a Virágos som.

A Csillagsom (Cornus kousa) hasonló megjelenésű, mint a Virágos som, de méretében nagyobbra növekszik. Hazája Japán, Korea. Magassága fajtájától is függ, de nagyobb méretűre – 4-8m –is megnőhet.  Koronája emeletes ágrendszerű, ezeket az emeleteket borítják be gazdagon nyíló virágai. Apró virágait szintén díszes négy fellevél veszi körbe, melyek kihegyezett csúcsúak. Nyár elején virágzik, virágai a fehértől, a fehéres-zöldön keresztül, a rózsaszín és sötétrózsaszínig változhatnak a fajtától függően. A Virágos somhoz hasonlóan ez a növény is a napos-félárnyékos helyeket kedveli és a mészmentes talajon fejlődik legszebben.  Azonban a Kínai csillagsom (Cornus kousa var. chinensis) igen jól bírja a meszesebb talajokat és a szárazságot is. Virágán túl őszi lombszíne is mutatós, mikor levelei lilás- piros színűre változnak. Levelének kivonata antioxidáns hatású.  Őszre a virágokból több magvú, málnára emlékeztető, sötétrózsaszín termés fejlődik, melynek hatóanyagait a gyógyszerkutatás is felhasználja. Termése ehető. Héja kesernyés, de húsa édes- savanyú ízű. Kínában bort készítenek belőle. A Csillagsom virágzása idején a virágai olyanok, mintha sok száz pillangó ülne a növény ágain. Összességében: a nagyvirágú somok egy nem mindennapi látványú, különleges cserjék.

(A cikk a VERANDA Magazin 2019. Március - Áprilisi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu