Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ÖREG FÁK ÁRNYÉKÁBAN - VERANDA Magazin

ÖREG FÁK ÁRNYÉKÁBAN - VERANDA Magazin

ÖREG FÁK ÁRNYÉKÁBAN

Minden tavasszal ugyanolyan örömmel nézem rügyeik pattanását, mikor végigsétálok a kertészetben. Megunhatatlan, nemcsak kertészként. Nyáron jól esik megpihenni árnyékukban, az ősz pedig elképzelhetetlen lenne pazar színeik nélkül. Észre sem vesszük, a fák hozzátartoznak mindennapjainkhoz, legyenek törpék, vagy ámulatba ejtő, gigantikus méretű, több emberöltő korúak. Szerencsére hazánkban ismét egyre növekvő érdeklődés mutatkozik a díszfák iránt.
Napjainkban óriási fajtaválaszték lelhető fel itthon is. A díszfák sokfélesége miatt kimeríthetetlen lenne e téma, így ez esetben kedvcsinálónak szánom - egy pár hasznos információval kiegészítve - ezt a kis összefoglalót.
 
A fák az évszakok váltakozásával mindig más arcukat mutatva, szerves részei a táj látványának, azzal, hogy a mi éghajlatunkon nagyrészt lombjukat lehullajtják.  A megfelelő fajtaválasztással viszont akár egész év folyamán díszíthetik környezetünket.
 
Ültetésük előtt számtalan szempontot érdemes figyelembe venni.
Szempontok lehetnek a virág, a díszes, egész évben színes, tarka, vagy ősszel színesendő, esetleg nyírás nélkül is sűrű, kompakt lombozat. A mutatós termés, a télen dekoratív vesszők, a csíkozott kéreg, a várostűrő tulajdonság és sorolhatnám még.
 
A későbbi méret figyelembe vétele igencsak ajánlott. Fontos a kerítéstől, a háztól, vagy akár több fa egymástól ültetett távolsága, a kert méreteihez képest a korona mérete, a későbbi árnyékos terület nagysága, nagy méretű fajok esetén légvezetékek jelenléte. Később sok bosszúságot okozhatnak, ha nem gondolunk ezekre, főleg kisebb kertek esetében.
A növekedés viszont akár évi egy-két metszéssel, nagyon jól „kordában tartható” a magasabb fák esetében is, melyet érdemes tudni. Ezzel pedig még dúsabbá és formásabbá is varázsolhatjuk a koronát.
 
Hely szűkében az oltott gömbfák választása - melyek koronája kisebb méretű és nyírás nélkül gömbölyded marad - jó megoldás lehet. Ilyen többek közt  a Gömb szivarfa (Catalpa bignonioides ’Nana’), a Gömb juhar (Acer platanoides ’ Globosum’) vagy a Gömb kőris ( Fraxinus ornus ’Mecsek’). Tökéletes kiskertekbe még jó pár olyan kisebb méretű díszfa is, mely teret hagyva is igazán mutatós látványt nyújt.
Ilyenek a Galagonyák (Crataegus sp.), Berkenyék (Sorbus sp.) számos fajtái. Szépek színes vagy formás kisméretű lombozatukkal, fényes leveleikkel, dekoratív terméseikkel, telt virágaikkal. Továbbá a termésük ehető! Az oszlopos díszfák pl. a Holland szil ( Ulmus hollandica ’Dampieri’) vagy az Oszlopos gyertyán ( Carpinus betulus ’Fastigiata’ ) pedig ,nem kifejezetten, mint árnyékot adó, hanem mint egyedi megjelenésükért kedvelt növények. Mindenkinek csak ajánlom, hisz nem foglalnak helyet, de nagyon látványosak.

Nagyobb kertek esetében meghatározó jelenség lehet egy Platán ( Platanus sp. ), egy Hárs ( Tilia sp. ), melynek kislevelű fajtáját teakészítésére használhatjuk, vagy napjainkban a kevésbé ültetett Nyárfa ( Populus sp. ), melynek ma már létezik kisebb növekedésű, tarka vagy fehér levelű igen szép változata is, és termésével egyáltalán nem szemetel. Vízparti hangulatot teremthetünk a Fűzfákkal ( Salix sp.), közülük választhatunk csavart ágú, vagy akár csavart levelűeket is. A jól ismert vadgesztenye ( Aesculus sp.), piros virágú változata, a ’Briotti’ is különleges.
 
A szemet gyönyörködtető virágok az egyik fő szempont lehet. Nagyrészt tavasszal öltöznek virágtömegekbe fáink. Ha kifejezetten nagy méretű, vagy különleges színű virágokat szeretnénk csodálni, érdemes a Díszalmák pl. (Malus ’Professor Spenger’), vagy Díszőszibarackok pl. (Prunus persica ’ Laci’) közül is választani, melyek több figyelmet érdemelnének sokféleségük miatt. Most elültetve már tavasszal csodálhatjuk pompás virágaikat. Persze a kisebb virágú fajtáknak is megvan a maga szépsége.
 
Pazar színekben játszik ősszel a kevésbé ismert Amerikai Ámbrafa ( Liquidambar styraciflua), a  Perzsa varázsfa (Parrotia persica) vagy a Kőrisek (Fraxinus sp.) melyek színesedő lombú fák.
 
Az egyik legfontosabb, melyet sokat nem tudnak, hogy a konténeres (cserepes) növényeket, legyen az bármely növény, az év minden szakában, teljes biztonsággal lehet ültetni.(Kivéve erős fagyban!) Ez nagyon lényeges. Tehát bátran válogassunk kedvünkre nyáron is, csak az intenzívebb öntözésre ügyeljünk jobban.
Telepítésnél ügyeljünk még a faj talaj és egyéb igényeire is, elősegítve ezzel is a megfelelő és egészséges növekedését.

A kiváló hazai szakemberek által hosszú évekig, hozzáértéssel nevelt fajtákban, amellett, hogy nem utolsósorban olcsóbbak is, soha nem kell csalódnunk.
Ezért ha tehetjük csak itthon nevelt fákat vásároljunk, termelőink munkáját is támogatva ezzel. Ezek a mi klímánkon, talajunkon erősödött növények sokkal szívósabbak, jobban erednek, hozzászokva a sokszor szélsőséges időjáráshoz és az adott ökológiai igényekhez.
A díszfák sokrétű választékából csak egy kis ízelítőt lehet adni. Én, ha tehetem, mindenkit csak arra biztatok, hogy ültetés előtt átgondoltan válasszon!
Érdemes figyelmet szentelni a helyi adottságoknak és az új, gyönyörű fajtáknak is!
 
A választás hosszú-hosszú évekre, egyedi igények és számos szempont szerint történik. Ha esztétikai elképzelésünk mellett mindez szakmailag is helyes, megfelelő növényekkel, akkor évszakokként más és más változatos látványban gyönyörködhetünk.

 
(A cikk a Veranda Magazin 2010. Szeptember-Októberi számában megjelent)
 

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu