Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | NÖVÉNYEK ÉS KÖVEK - VERANDA Magazin

NÖVÉNYEK ÉS KÖVEK - VERANDA Magazin

Növények és Kövek
 


A . Mindenhol jelen van, életünk része. Jelentősége az emberiség kezdeteitől meghatározó napjainkig. Különböző kultúrákban másként és másként tisztelték vagy tulajdonítottak neki erőt.

Változatosak, állandóságot és nyugalmat sugároznak. Örök életűek és természetesek. Aprók és óriások, gömbölyűek, laposak, lukasak, ahány annyi féle, de mégis mindegyikben van valami szép.

Számos kertépítészeti stílus szerves részét képezik, többek között a sokak által kedvelt mediterrán és japánkert stílus elengedhetetlen kelléke is. A kövek a hagyományos és modern stílusok kiegészítő elemei egyaránt, más-más megjelenésben. Legelterjedtebb fajtái a kertekben a gránit, a mészkő, a dolomit és a homokkő. Leggyakoribb megjelenési formája kertekben a sziklakert. Más megközelítésből nézve kertünk és teraszunk számos más részén használhatjuk őket hangsúlyosabb vagy diszkrétebb formában.

Napjainkban egyre népszerűbb, megannyi felhasználási mód rejlik bennük. A növények változatosságával és a kövek különböző alkalmazásával a kert számos részének hangsúlyt adva emeljük ki azt, mely szinte vonzza a tekintetet.

Igazán egyedi megoldásokkal és egy kis ötletességgel növényágyások, tavak, teraszok, kerti utak, tipegők és lépcsők is készülhetnek belőle. A növényekkel tarkított kövekből kirakott támfalak nagyon látványosak, ha kertünk terepviszonyai megengedik, alkalmazzuk. Megnyugtató hangulatot teremthetünk - buja növényzettel tarkított - pihenő sarkokban elhelyezett kőcsobogóval vagy madárbarát kertekben faragott kőből készült madáritatóval. Mindezt esténként kőlámpásokkal világíthatjuk meg.

A kerti ágyások gyommentesen tartása gyakori probléma. A kert nyújtotta pihenés helyett folyamatos karbantartással töltjük időnk nagy részét. A telepítésnél – vagy már elültetett növényeknél - célszerű gyomfóliát teríteni a növények alá. Lerakásának néhány, de annál fontosabb lépései könnyen elsajátítható műveletek. Majd jöhet a látványos munka, a kisebb-nagyobb dekorkövekkel való 3-5cm vastag borítás. Az ágyásszegély elengedhetetlen, mely lehet fa, tégla, de ami leginkább illik hozzá, az saját anyaga, a kő. Kerüljük a műanyag vagy más hasonló kiegészítőket! Mindez a növények szempontjából is előnyös, mert megakadályozza a föld felmelegedését és kiszáradását, ezáltal csökkenti az öntözési költségeket is.

Növények és kövek társításánál körültekintően válasszunk. A növények igényei mellett fontosak a hely adottságai, a kialakítandó stílusnál a ház jellegét is vegyünk figyelembe. A kövek és növények aránya egyensúlyban legyen. Vagyis - mint mindenben - itt is követendő az arany középút, csak így érjük el a kellően természetes összhatást.

A telepített növények végleges formájával, nagyságával is számoljunk, így évekkel később is a tervezett képet adja a kompozíció.

A háttérbe a nagyobb, mutatósabb növények kerüljenek, míg az előtérbe alacsonyabb, esetleg kúszó formájúak, melyek természetesen veszik birtokba az elhelyezett kövek egy részét. Kombinálhatjuk a növények leveleinek méretét, lombjuk színét és formáját is. Szempont lehet, hogy minden évszakban mutatós képet kapjunk, így gondoljunk a virágzási idejükre is, de válogassunk bátran örökzöld növényeket is. A kövekből egymással harmonizáló színeket és formákat válasszunk! A kerekded formájú kavicsok jól mutatnak, ha különféle méretekben kombináljuk őket. A hangsúlyosabb darabokat növényágyásokban vagy mellette foltokban - egy-egy növény körül- a legkülönfélébb elrendezésben használhatjuk.

A virágládák és tálak dekorálása a teraszon szintén egyre kedveltebb. Legyen akár kis erkélyünk vagy tágas verandánk, a növények végtelen variációjának segítségével egy „kis kert” érzését csempészhetjük magunk köré. A cserepek, ládák formáját váltogatva, a növények köré kisebb-nagyobb köveket szórva – mely kiemeli a növények színét- kapunk teljes képet.

Beépülnek a kert látványába pár év múlva, mintha mindig ott lettek volna. Kialakul a növények és a kövek nyugalmas harmóniája.

Csak a fantáziánk szabhat határt elképzeléseink megvalósításában.

Látványos, ugyanakkor forma - és színgazdag lehetőségeket kínál kertünkben, teraszunkon.

 

(A cikk a Veranda Magazin 2011. Május - Júniusi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu