Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | Milyen kinézetű növényekkel találkozhat a csomag kibontását követően?

Milyen kinézetű növényekkel találkozhat a csomag kibontását követően?

 

Egynyári növények

Az egynyári növények vízigényes és sérülékeny növények. A csomag kibontását követően minél előbb alaposan öntözze meg a növényt. Az egynyári növények akár naponta új virágokat hoznak, ezért lehet, mikor kibontja a csomagot, hogy egyes növényeknél elvirágzott virágokat és új bimbókat is lát. Az egynyári növények folyamatos tisztításra szorulnak, elvirágzott virágaik miatt. Előfordulhat, hogy bizonyos időszakokban, még virágzás előtt, csak bimbóban lévő egynyári növényt lát a csomagban. Ez idővel virágozni fog, amennyiben folyamatos tápanyagellátást kap a növény.

Az egynyári növényeknek - mivel tavasztól-őszig tart a szezonja - ezért havonta eltérő a növények magassága, attól függően melyik évszakban rendeli. Az egynyári növények fajtáinak bő színválasztéka miatt a készleten lévő színek naponta változnak. Önnel egyeztetve igyekszünk biztosítani a legmegfelelőbb színeket.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Egynyari-cserepes-novenyek_90839#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Zöldségpalánták, gyógy - és fűszernövények

A zöldségpalánták és gyógy  - és fűszernövények vízigényes és sérülékeny növények. A csomag kibontását követően minél előbb alaposan öntözze meg a növényt. Minél előbb ültesse el végleges helyére. A zöldségpalánták és gyógy - és fűszernövények a csomag kibontását követően - alapos mosás után - azonnal fogyaszthatóak! Oltott zöldségek kezelése, nevelése eltér a megszokott zöldségpalánták nevelésétől, ezek gondozási útmutatóit itt találja:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/OLTOTT-ZOLDSEGEK-VERANDA-Magazin_91077#ptop

 

Évelő gyógy - és fűszernövények döntő többsége késő ősszel visszahúzódik és a tavaszi kihajtásig (ennek ideje fajonként változó) lombtalan állapotban van. A legtöbb esetben kora tavasszal az évelő növény nem látszik a cserépben, rügyei épp hajtásnak indulnak a föld alatt. Ez egy természetes állapot. Az évelő növények - mivel tavasszal indulnak hajtásnak - magassága ennek megfelelően havonta változik. Azon évelő növények, melyek lombbal telelnek át, lombjuk tavasszal visszavágásra kerül, melyet követően ismét hajtásnak indulnak.

Az évelő növények virágzási ideje változó, a virágzást követően az elvirágzott részeket a szakszerű gondozás részeként eltávolítjuk. Ez a növény tövének erősségét és eredését nem változtatja, de magassága kisebb lesz. Ezen növényeket már megmetszve csomagoljuk. Így sok esetben már megmetszett növény érkezik Önhöz.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/OTTHON-TERMETT-PARADICSOM-VERANDA-Magazin_91156#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/TALPALATNYI-KONYHA--KERT---VERANDA-Magazin_91021#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/%C3%8DZEK-ES-ILLATOK-KERTJE---GERENDAHAZAK-Magazin_90906#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Évelő növények

Az évelő növények döntő többsége késő ősszel visszahúzódik és a tavaszi kihajtásig (ennek ideje fajonként változó) lombtalan állapotban van. A legtöbb esetben kora tavasszal az évelő növény nem látszik a cserépben, rügyei épp hajtásnak indulnak a föld alatt. Ez egy természetes állapot. Az évelő növények mivel - tavasszal indulnak hajtásnak - magassága ennek megfelelően havonta változik. Azon évelő növények, melyek lombbal telelnek át, lombjuk tavasszal visszavágásra kerül, melyet követően ismét hajtásnak indulnak.

Az évelő növények virágzási ideje változó, a virágzást követően az elvirágzott részeket a szakszerű gondozás részeként eltávolítjuk. Ez a növény tövének erősségét és eredését nem változtatja, de magassága kisebb lesz. Növényeink kerti, kültéren nevelt és ültethető növények. Ezen növények nincsenek előre meghajtatva, vagyis fajtára jellemző időszakban virágoznak. Ebből következően az adott évszaknak megfelelően virágoznak (pl. a Kasvirág jellemzően július végétől, előtte hajtásban lévő állapotban vannak.) Egy elvirágzott növény értéke nem csökken, mivel évelő növényről van szó, mely a következő évben ismét virágzik. Ezen növényeket már megmetszve csomagoljuk. Így sok esetben már megmetszett növény érkezik Önhöz.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Cserepes-evelok_90840#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Cserjék

A cserjék nagyobb része ősszel lombját hullajtja, lombhullató, a növény kopasszá válik. Ez a lombtalan állapot kihajtástól függően (ennek ideje fajonként változó) akár májusig is húzódhat. Ez egy természetes állapot. A lombhullási időszakban rendelt növények esetében a csomagból kibontott növény levelei hullanak, ez a növény minőségét és eredését nem befolyásolja. Az örökzöld lombhullató cserjék, melyek lombban telelnek át, tavasszal cserélik lombjukat. Ezek a növények tavasszal, kihajtáskor az előző évi leveleiket hullajtják. Ez a tavaszi lombváltás természetesen jelenség ezeknél a növényeknél. A cserjéket a szakmának megfelelő gondozás szerint évente akár többször is metszük. Így a növény mérete változik a metszéseknek megfelelően. 

A cserjék virágzási ideje változó, a virágzást követően az elvirágzott részeket a szakszerű gondozás részeként eltávolítjuk. Ez a növény erősségét és eredését nem változtatja, de magassága kisebb lesz. Növényeink kerti, kültéren nevelt és ültethető növények. Ezen növények nincsenek előre meghajtatva, vagyis fajtára jellemző időszakban virágoznak. Ebből következően az adott évszaknak megfelelően virágoznak (pl. a Hortenziák jellemzően június végétől, előtte hajtásban lévő állapotban vannak.) Egy elvirágzott növény értéke nem csökken, mivel évelő növényről van szó, mely a következő évben ismét virágzik. Ezen növényeket már megmetszve csomagoljuk. Így sok esetben már megmetszett növény érkezik Önhöz.

 

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Konteneres-_cserepes_-diszcserjek_90841#ptop https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Díszfák

A díszfák döntő többsége ősszel lombját hullajtja, lombhullató, lombja színesedik, a növény kopasszá válik. Ez a lombtalan állapot kihajtástól függően (ennek ideje fajonként változó) akár májusig is húzódhat. Ez egy természetes állapot. A lombhullási időszakban rendelt növények esetében a csomagból kibontott növény levelei és termései hullanak, ez a növény minőségét és eredését nem befolyásolja. Az lomblevelű örökzöld díszfák, melyek lombban telelnek át, tavasszal cserélik lombjukat. Ezek a növények tavasszal, kihajtáskor az előző évi leveleiket hullajtják. Ez a tavaszi lombváltás természetesen jelenség ezeknél a növényeknél.

A díszfákat a szakmának megfelelő gondozás szerint évente akár többször is metszük. Így a növény mérete változik a metszéseknek megfelelően.  Ez a növény erősségét és eredését nem változtatja, de magassága kisebb lesz. Ezen növényeket már megmetszve csomagoljuk. Így sok esetben már megmetszett növény érkezik Önhöz. A díszfák többsége oltvány. Az oltást jellemzően a növény tövén, közvetlen a föld feletti részén találja. Egyes esetekben (pl. magas törzsre oltott díszfák) a fa törzsének tetején, a korona kezdeténél. Az oltás helye a föld feletti rész esetén egy megvastagodott görbület, mely természetes jelenség, nem seb és minőségi hiba. A díszfák nagy részét - méretüknél fogva - túlméretes csomagban küldjük, törzsük nem hajlítható. A díszfákat cserepes és földlabdás kiszerelésben rendelheti.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Foldlabdas-diszfak_90844#ptop 

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Tű - és pikkelylevelű örökzöldek

Az örökzöldek egész évben lombban vannak, de fajtától függően lombjukat cserélik és hullajtják, kiemelten a kihajtást követő nyári hónapokban. Télen, az első fagyos napokat követően, számos örökzöld lombja felveszi a télre jellemző színét. Ez gyakran meglehetősen eltér az év többi szakában lévő lombszínétől. Télen egészen kihajtásig a lomb színe lehet barnás, lilás, vöröses. Majd tavasszal az örökzöld visszanyeri a fajtára jellemző lombszínét. A témában további információ:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/OROKZOLDEK-TELI-SZINEI-VERANDA-Magazin_91210#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetivideo/0/Orokzoldek-lombjanak-teli-szinvaltozasa_91297#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetivideo/0/Orokzoldek-betegsegei-es-barnulasa_91273#ptop

 

Az örökzöldek - főleg sűrű a lombúak - belső részének barnulása nem betegség! Lombjának belső részét nem éri fény, ezért idővel belső részük kopaszodik és külső része hajt. A fenti jelenségek természetes folyamatok. Némely örökzöld - fajtától függően - oltvány. Az oltást jellemzően a növény tövén, közvetlen a föld feletti részén találja. Ritkább esetekben - pl. a magas törzsre oltott örökzöldek esetében -  az örökzöld törzsének tetején, a lomb kezdeténél. Az oltás helye a föld feletti rész esetén egy megvastagodott görbület, mely természetes jelenség, nem seb és minőségi hiba.

Fontos! Az oltvány örökzöldek fiatal korukban nem szabályos formájúak, később nyerik el a fajtára jellemző formájukat. Nyírt örökzöldek esetében - pl. spirál alak – csak további, rendszeres metszéssel őrizhetjük meg különleges alakját. Az örökzöldeket cserepes és földlabdás kiszerelésben rendelheti.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Cserepes-orokzoldek_90838#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Foldlabdas-orokzoldek_90961#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Szabadgyökerű bogyósok, gyümölcsfák és szabadgyökerű fagyal

A szabadgyökerű kiszerelésű növények az egyik legérzékenyebb növények a kiszáradásra. Gyökerűket nem védi virágföld, nincsenek cserépben. A növények gyökerét vizes forgácsba tesszük, így csomagolva küldjük Önnek. A szabadgyökerű növényeket csak lombhullást követően és a kihajtást megelőzően rendelheti. Ez időjárástól függően október végétől április elejéig tart. A szabadgyökerű növények minden esetben lombtalan állapotban érkeznek meg Önhöz. Kihajtást követően a szabadgyökerű kiszerelésű növények nem rendlehetőek.

A csomag kibontását követően minél előbb bontsa ki a növény gyökerén lévő csomagolást is és pár órára tegye vízbe, majd ültesse el. A szabadgyökerű növények metszést igényelnek, a korona formájának kialakítása miatt. Ezt mi elvégezzük, ezért a növényeket már megmetszve csomagoljuk Önnek. A gyümölcsfák nagy részét - méretüknél fogva - túlméretes csomagban küldjük. Több gyümölcsfa is belefér egy csomagba, miközben a postaköltsége nem emelkedik könnyű súlyuk következtében. Fontos! Számos gyümölcsfa önmeddő, ezért két különféle, egymást beporzó fajtát kell ültetnie a termőképesség eléréséhez.

A gyümölcsfák illetve a bogyós növények többsége is oltvány. Az oltást jellemzően a növény tövén, közvetlen a föld feletti részén találja. Egyes esetekben - pl. magas a törzsre oltott bogyós növények esetében - , a fácska törzsének tetején, a korona kezdeténél. Az oltás helye a föld feletti rész esetén egy megvastagodott görbület, mely természetes jelenség, nem seb és minőségi hiba. Gyümölcsfáink és bogyós növényeink kék cédulával rendelkeznek, ami azt jelenti , hogy vírustesztelt és vírusmentes példányok. Felhívjuk figyelmét, a vírusmentesség nincs kapcsolatban azzal, hogy a gyümölcsfélék rendszeres növényvédelemre szorulnak számos gombabetegség és rovarkártétel ellen, melyek akár a fa pusztulását is okozhatják. (pl. moníliás fertőzés) Növényvédelmi szaktanácsért forduljon hozzánk. Szabadgyökerű kiszerelésben gyümölcsfákat, bogyós gyümölcsűeket és fagyalt (Ligustrum ovalifolium) forgalmazunk. A szabadgyökerű fagyal ültetési tudnivalói megegyeznek a többi szabadgyökerű gyümölcsfa és bogyós gyümölcsűek ültetési teendőivel.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Szabadgyokeru-gyumolcsfak_90833#ptop https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Szabadgyokeru-bogyOs-gyumolcsuek_90832#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Cserepes gyümölcsfák és bogyós gyümölcsűek

A cserepes gyümölcsfák és bogyós gyümölcsűek döntő többsége ősszel lombját hullajtja, lombhullató, lombja színesedik, a növény kopasszá válik. A  lombtalan állapot kihajtástól függően (ennek ideje fajonként változó) akár májusig is elhúzódhat. Ez egy természetes állapot. A lombhullási időszakban rendelt növények esetében a csomagból kibontott növény levelei és termései hullanak, ez a növény minőségét és eredését nem befolyásolja.

A lomblevelű örökzöld gyümölcsfák, melyek lombban telelnek át, tavasszal cserélik lombjukat. Ezek a növények tavasszal, kihajtáskor az előző évi leveleiket hullajtják. Ez a tavaszi lombváltás természetes jelenség ezeknél a növényeknél.

A gyümölcsfákat és a bogyós gyümölcsűeket a szakmának megfelelő gondozás szerint évente akár többször is metszük. Így a növény mérete változik a metszéseknek megfelelően. Ezen növényeket már megmetszve csomagoljuk. Így sok esetben már megmetszett növény érkezik Önhöz. Ez a növény erősségét és eredését nem változtatja, de magassága kisebb lesz. A gyümölcsfák nagy részét - méretüknél fogva  - túlméretes csomagban küldjük, törzsük nem hajlítható. Fontos! Számos gyümölcsfa önmeddő, ezért két különféle, egymást beporzó fajtát kell ültetnie a termőképesség eléréséhez. A gyümölcsfák illetve a bogyós növények többsége is oltvány. Az oltást jellemzően a növény tövén, közvetlen a föld feletti részén találja. Egyes esetekben - pl. magas törzsre oltott bogyós növények esetében - , a fácska törzsének tetején, a korona kezdeténél. Az oltás helye a föld feletti rész esetén egy megvastagodott görbület, mely természetes jelenség, nem seb és minőségi hiba. Gyümölcsfáink és bogyós növényeink kék cédulával rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy vírustesztelt és vírusmentes példányok. Felhívjuk figyelmét, a vírusmentesség nincs kapcsolatban azzal, hogy a gyümölcsfélék rendszeres növényvédelemre szorulnak számos gombabetegség és rovarkártétel ellen, melyek akár a fa pusztulását is okozhatják. (pl. moníliás fertőzés) Növényvédelmi szaktanácsért forduljon hozzánk.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Konteneres-_cserepes_-gyumolcsfak_90834#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Konteneres-_cserepes_-bogyOs-gyumolcsuek_90831#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Mediterrán növények

A mediterrán növények ősszel lombjukat hullajtja, lombhullatóak és egy részük kopasszá válik. Ez a lombtalan állapot kihajtástól függően (ennek ideje fajonként változó) akár májusig is húzódhat. Ez egy természetes állapot. A lombhullási időszakban rendelt növények esetében a csomagból kibontott növény levelei hullanak, ez a növény minőségét és eredését nem befolyásolja. Az örökzöld lomblevelű mediterrán növények, melyek lombban telelnek át, ősszel is hullajthatják lombjukat. Ez a lombváltás természetes jelenség ezeknél a növényeknél. A mediterrán növényeket a szakmának megfelelő gondozás szerint évente akár többször is metszük. Így a növény mérete változik a metszéseknek megfelelően.  Ezen növényeket már megmetszve csomagoljuk. Így sok esetben már megmetszett növény érkezik Önhöz. A mediterrán növények virágzási ideje változó. A virágzást követően az elvirágzott részeket a szakszerű gondozás részeként eltávolítjuk. Ez a növény erősségét és eredését nem változtatja, de magassága kisebb lesz. Növényeink nincsenek előre meghajtatva, vagyis a fajtára jellemző időszakban virágoznak. Ebből következően az adott évszaknak megfelelően virágoznak. Pl. a Leanderek jellemzően június végétől, előtte hajtásban lévő állapotban vannak. Egy elvirágzott növény értéke nem csökken, mivel évelő növényről van szó, mely a következő évben ismét virágzik. Így előfordulhat, hogy megrendelt mediterrán növénye már elvirágzott, erről előre érdeklődjön. A mediterrán növények érzékenyek a hidegre és a fagyra. Kérjük erre figyeljen és időben gondoskodjon növényei teleltetéséről.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Mediterran-novenyek_90837#ptop https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/TELI-GONDOSKODAS-A-NYAR-NOVENYEIRoL---VERANDA-Magazin_90944#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Leanderem-van-mit-kell-tennem--hogy-szep-legyen-_90864#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/CITROM-A-KERTBEN-TELEN-NYARON-VERANDA-Magazin_91181#ptop

https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

Konténeres fenyőfák karácsonyra

Az ünnepek a előtt a fenyőfát ne vigye be a meleg lakásba és száraz idő esetén, öntözze annyira, hogy nedves maradjon a földje. Ünnepek alatt december 24.-től 1 hétig lehet bent a növény a lakásban, nem radiátor mellett, öntözve, nagy alátéttel alatta melyben állhat a víz, majd ki kell tenni a kertbe. A fenyő csúcsát ne vágja le! Amennyiben ezt követően enyhe idő van (1-2C0 ) ültesse el rögtön úgy, hogy a cserepet finoman leszedve a gyökérről ne hulljon le a föld. Addig ültesse be a növényt, ameddig földben van, nem mélyebbre, a gödör aljára és oldalára tápanyag kerüljön. Ültetés után öntözze meg, majd ha meleg, aszályos a tél öntözze továbbra is hetente-kéthetente. Amennyiben az ünnepek után egy héttel kemény fagyok vannak, tegye ki a növényt a kertbe és a cserép oldalát és alját (a tetejét nem) bugyolálja be bármilyen szigetelő anyaggal mely megvédi a gyökereket a fagyástól, mely lehet zsák, pokróc stb. A fenyő örökzöld, télen is szüksége van vízre mint a többi növénynek ezért kell szigetelni a cserepet, mert a fagyos talajból nem tudja ezt pótolni. Kiültetés nélkül a talajvizet Önnek kell biztosítania. Az első enyhe időkben ültesse el a növényt a fent leírtak szerint. A tavaszi melegek beköszöntével több öntözés szükséges.

További szaktanácsainkat és ültetési segítségeket itt olvashat:

 

https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/Konteneres-fenyofa_90830#ptop https://borhykert.hu/kerteszetbudapest/UNNEP-FENYoILLATBAN---VERANDA-Magazin_91001#ptop https://borhykert.hu/videoink#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/24#ptop

https://borhykert.hu/kerteszetiGYIK#ptop

https://borhykert.hu/kerteszet/7#ptop

 

 

 

 

 

 

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu