Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | MINIRÓZSA TUDNIVALÓK KINT ÉS BENT

MINIRÓZSA TUDNIVALÓK KINT ÉS BENT

A minirózsák népszerűsége sok-sok éve töretlen, elsősorban fő jellemzőjük, a kis méretük okán. Ezek a rózsafajták változattól függően arasznyi és fél méter magasság közöttiek, ezáltal felhasználási lehetőségeik roppant szélesek. Egészen kisméretű ágyásokba is kerülhetnek, sziklakerti növényként is hasznosíthatóak, és remekül színesíthetők velük a teraszok, balkonok virágládái is. Sokan az apró termetük miatt ideális szobanövénynek tartják ezeket a virágokat, hiszen ki ne örülne egy hamisítatlan, élő rózsabokornak a négy fal között? A szobai tartás ugyanakkor körülményes, de persze nem lehetetlen. Amennyiben Ön is érdeklődik a minirózsák iránt, vagy már volt ilyen növénye, de nem sikerült hosszabb távon is sikerrel nevelnie, akkor mindenképp olvasson tovább, mert számos hasznos tanáccsal gazdagodhat!

 

A minirózsa gondozása tehát számos kihívást tartogat, de nem szabad megijedni a nehézségektől, mert akár egy kezdő kertbarát is biztosan elboldogul ezzel a látványos dísznövénnyel. Fontos leszögezni, hogy a minirózsa minden fajtája kültéri dísznövény, tehát hiába látszik mérete és szépsége miatt ideális benti növénydísznek, alapvetően nem a négy fal közé való. Ettől függetlenül a benti tartás sem lehetetlen, de sokkal több feladattal jár, és a siker esélye is mérsékeltebb. Kezdjük a minirózsával való foglalkozás elméletét attól a ponttól, hogy valaki megveszi és hazaviszi új kedvencét!

Az első feladat az átültetés vagy a kiültetés lesz! Ezek a növények nagyon gyakran tőzegbe ültetve kerülnek a boltok polcaira, és bár a tőzeg sok szempontból kiváló közeg, nem tartalmaz tápanyagokat. Emiatt a tőzegbe telepített rózsák akkor is hanyatlásnak indulnak pár héten belül, ha gazdájuk egyébként lelkiismeretesen öntözi, vagy tökéletesen napfényes helyre állítja őket. Akár át-, vagy kiültetjük a növényt, kiemelten fontos a talaj megfelelősége. Az egyszerűbb út a kertészetekben vásárolható speciális rózsaföld használata, ilyenkor nincs szükség keverésre, arányok figyelésére, egyszerűen adagoljuk a cserepekbe vagy a kiültetés helyére a zsákos közeget. A saját készítésű termőtalaj előállítása sem bonyolult, ideális esetben egy-egy harmadrész homokra, tőzegre, és friss virágföldre lesz szükség, valamint ehhez a mixhez adagolhatunk még egy kevés érett komposztot is. Kerti ágyásnál, amennyiben a kiszemelt hely talaja nem a legideálisabb, részleges talajcserével érhetünk el kedvező eredményt. Ilyenkor a talaj felső 40-60 centiméterét távolítsuk el, majd helyettesítsük a már ismertetett földkeverékkel. Mivel a minirózsa kisméretű dísznövény, így még több tő esetén sincs szükség túlságosan nagy földmunkákra.

Az át-, vagy kiültetés mellett hasonlóan fontos mozzanat az ideális hely megtalálása. Cserepes tartás esetén egyszerűbb a helyzet, hiszen a növény többször is áthelyezhető, ha elsőre nem sikerül megtalálni a legjobb területet. Kerti kiültetéskor viszont nem lehet (vagy legalábbis nehéz és kockázatos) helyet váltani, így elsőre kell jót találni. A minirózsának – mint általában a rózsáknak – kifejezetten meleg és napos helyre kell kerülniük, különben virágzásuk gyengébb lesz, hajtásaik megnyúlnak, leveleik sárgulásnak indulnak. Akár kertről, akár balkonról van szó tehát, lényegi körülmény, hogy a növény ne kerüljön árnyékos, huzatos, nyirkosan hűvös területre! A kerti kiültetést kora tavasztól az ősz derekáig végezhetjük el, fagymentes időszakokban.

 

A talaj és fény mellett a harmadik fontos tényező az öntözés. A rózsák vízigényes növények, rosszul reagálnak a kiszáradásra már rövidtávon is, ezért a feledékenyebb kertbarátok készítsenek öntözési rendet, és függesszék azt ki például a hűtőre vagy a teraszajtóra, így könnyebben eszükbe jut majd! Az öntözési gyakoriságot a hőmérséklet határozza meg, így nyári melegben akár napi vízkijuttatásra is szükség lehet, hűvösebb időszakokban 2-3 naponta kell kézbe venni a kannát. A legjobb jel a talaj szárazsága, ha nedvesség eltűnt belőle, akkor bizony pótolni kell! Az öntözővízbe havi egy-két alkalommal tehetünk folyékony tápoldatot is, de főleg cserepes példányoknál kell óvatosan bánni ezzel, a túlserkentett növekedés nem tesz jót a növénynek (mert például hamar kinövi az edényét).

Gyakori kérdés a minirózsák fagyállósága, e tekintetben ezek a növények igencsak jól teljesítenek, a legtöbb fajta akár -10, -15 Celsius fokig tolerálja a hideget. Az igazán kemény teleken földkupacolásos vagy szalmás, komposzthalmos takarással lehet óvni a töveket, ilyenkor az említett anyagokat a tövek magasságának feléig halmozzuk fel. Az is jó megoldás, ha az ősz legvégén az egész minirózsa ágyást 10-15 centiméter magasan szalmával takarjuk. A legextrémebb jeges napokban a tövekre borítsunk egy vödröt, méretesebb cserépedényt, ezt a hermetikus zárást azonban csak legfeljebb 3-4 napig alkalmazzuk. A szabadban tartott cserepes minirózsákat télre helyezzük fagymentes, de nem fűtött, és valamennyire világos helyiségbe, például ablakos pincébe, üvegezett verandára.

A szobában tartott minirózsák gondozása sajnos bonyolultabb. Ezeknek körültekintő öntözés kell, nem száradhatnak ki, de pangóvíz sem alakulhat ki cserepükben. Nyáron kéthetente adagoljunk kevés tápoldatot az öntözővízhez, télen ezt hagyjuk el, és az öntözések számát is ritkítsuk. Nem szabad őket huzatos helyre, gyakran nyitogatott ajtó mellé állítani. A legjobb helyen déli vagy nyugati fekvésű ablakokban lesznek, fontos számukra a lehető legtöbb napfény. Mivel párakedvelő növények, kaviccsal felszórt, vízzel töltött alátét tálcára kell őket helyezni. A télen fűtött, és a nyáron klimatizált helyiségekben a párásítás kiemelten fontos!  A virágokat és leveleket ne permetezzük vízzel! Az elnyílt virágokat gyakran és azonnal le kell metszeni, különben nem hoznak újakat (ezt a műveletet a kinti növényeknél is végezzük el).

A bejegyzést köszönjük Megyeri Szabolcs vendégszerzőnknek. Itt megtekintheti az ő minirózsáit is.

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu