Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | MÉZÉDES FÜGE - VERANDA Magazin

MÉZÉDES FÜGE - VERANDA Magazin

A kopott fehérköves, kacskaringós horvátországi utca szélét foltokban öles, többtörzsű, vastag ágú fügebokrok (Ficus carica), vagy inkább már mondhatnám fák övezték.  Asszonyok derekukra kötött vásznat tartottak fél kézzel maguk elé, másik kezükkel pedig hosszú bottal ütögették a sok méter magas, nagy karéjos levelekkel teli, terjedelmes korona ágait. A mézédesre érett, puha fügék pedig gazdagon hullottak, hol a köténybe, hol a földre. Komótosan, olyan természetességgel szüreteltek, mint mi a cseresznyét. Érdekes érzés, mikor egy mediterrán éghajlatú országban olyan növénnyel találkozunk, amit itthon mi is nevelünk, ott mégis - szinte gondozás nélkül - többszörös termete lenyűgöző látványú. Hazánk éghajlatán nevelése kicsit több odafigyelést igényel, de tápláló és fűszeres gyümölcséből a szüret itthon sem marad el.

Virága egyedi, zárt bimbó, befelé nyíló sok apró virág, ami meghúsosodik és ebből képződik apró termésekből álló áltermése. Hazánkban a közöséges vagy ún. adriai fügéket termelik, illetve nevelik házikertekben, melyek megtermékenyítés nélkül is teremnek mag nélküli terméseket. Érdekességképpen: a szmirnai fügék beporzásához - melyek aszalásra alkalmasak – pollenadó capri fügéket ültetnek. Ebben a beporzásban a fügedarazsak tevékenysége pótolhatatlan, mely igen összetett, különleges kapcsolat a rovarok és a füge között. Az apró fügedarazsak, testükön a kikeléskor szerzett virágporral végzik a beporzást, miközben a szabadba jutva újra lerakják petéiket a virágokban. Napjainkban hazai klímánkon is vannak kísérletek a fügedarazsak betelepítésére.

Bokor vagy fa? Mikor választunk, tartsuk szem előtt, hogy a fának nevelt fügék is hajtanak tőből. Keményebb telek esetén egy törzs könnyebben fagykárt szenvedhet, mint a több ágból nevelt egyed, mindamellett téli takarása is nehezebb. Származását tekintve a füge is a kert meleg, szélvédett, napos oldalát kedveli. Fagytűrő, azonban -15 C környékén már fagykárokat szenvedhet. Habár a füge igen igénytelen növény, mely begyökeresedve nagyon jól tűri a szárazságot is, a lazább, levegősebb, tápanyagdúsabb talajban jobban fejlődik. A téli takarás nagyon fontos nevelésében. Az ősszel ültetett kis csemeték tövét takarjuk be földdel. Amíg kisebb ez könnyű művelet. Ágait lombhullást követően vegyük körbe rachel hálóval összefogott lombbal, téli takaró posztóval, szalmával. Bármilyen anyag alkalmas, mely levegőzik, de téli fagyvédelmet nyújt a bokornak. Kora tavasszal minden takarást távolítsunk el. Tavasszal későn hajt ki, mikor a kertben a növények többsége már zöld, akkor még épp csak fakadnak rügyei. A frissen telepített fügét rendszeresen öntözzük, idősebb korában kánikulában igényli ezt. A frissen telepített fiatal fügét első évben ne metsszük meg. Tavasszal távolítsuk el az elfagyott vagy beteg ágrészeket. Amennyiben túl sűrűn állnak ágai, ritkító metszést is végezhetünk. Ekkor már az ágakon vannak a virágai, ezért erre ügyeljünk, máskülönben az azévi termést gyérítjük, ha erősen visszavágjuk. Idősebb töveknél ifjító metszések is szükségesek, az idős vastag ágakat cseréljük le fiatal, tőből hajtó ágakra.

Akár kétszer is szüretelhetünk. Júliusban kezd érni termése, és ha hosszú, meleg az ősz, októberben másodszor is terem. Itthon több fajtája közül válogathatunk, zöld, lila, barna, feketés és sárga termés színek közül. Termésének formája a kerektől a lapítottig változó. A fajták érési idejükben és fagytűrésükben is különböznek. Ha van helyünk, érdemes több fajtát választani.

Leírások szerint a 20. században Vonyarcvashegyen még létezett egy 80 éves fügebokor, mely közel fél tonnát termett évente. Erről a tőről ered a Keszthelyi barna nevű fajta.

(A cikk a VERANDA Magazin 2020. július - augusztusi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu