Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | LOMBZUHATAG ÉDESBURGONYÁBÓL - GERENDAHÁZAK Magazin

LOMBZUHATAG ÉDESBURGONYÁBÓL - GERENDAHÁZAK Magazin

Egy trópusi gyökérgumó, melynek kemény húsa rózsaszín, fehér, sárga, vöröses, narancssárga vagy akár lila színű is lehet. Az elmúlt évek egyik egyre jobban teret hódító élelmiszere a hazai konyhákban. Az Édesburgonya, más néven Batáta (Ipomoea batatas), messze nem csak burgonyát helyettesítő, vitaminokban gazdag táplálék. Fogyasztásához számtalan inspirációt nyújtanak sokoldalú receptjei. A fogyasztott Édesburgonya mellett létezik a növénynek dísz változata is, melyet nem gumóiért termesztenek, hanem látványos lombjáért.

Származását tekintve ez a melegigényes növény Közép – Amerika trópusi vidékein, mint kiültetett évelő él. Számos országban nagy gazdasági jelentőséggel bíró, tápláló, ún. szuperélelmiszer. Gumószerű, húsos gyökerének igen magas a szénhidrát és béta-karotin tartalma, ezen felül C-vitaminban is gazdag. Cukorbetegeknek ideális, mert segít a vércukorszint alacsonyan tartásában. Sokféleképpen fogyasztják. Sütve vagy főzve köretként vagy édességnek elkészítve. Lisztjéből kenyeret sütnek, szeszital alapanyagaként is szolgál.   

Bár a trópusi vagy melegebb éghajlatú országok időjárásuk miatt könnyebben termesztik, hazánkban is foglalkoznak termesztésével. Sőt, mi is ültethetünk édesburgonyát. Nevelésének egyik kulcsa, legyen akár dísz vagy fogyasztható változatunk, kiültetésének időpontja! Olyannyira melegigényes, hogy csak akkor ültessük ki a kertbe, mikor már biztosan elmúltak a fagyok és az éjszakai hőmérséklet is megemelkedett. Ez nálunk a május közepe utáni időszak. Ezt követően kb. 3 hónapra tehető az állandó éjszakai és nappali meleg időjárás. Ez idő alatt nevelhető meg fogyasztható gumója. Bakhátas művelésben szép formájú és könnyen betakarítható gumókat szüretelhetünk. Beszerezhetünk palántákat vagy házilag is nevelhetünk. Gumóját kettévágjuk, vágott felével pár centiméter vízbe helyezzük, ezen hamarosan hajtások jelennek meg. Ezeket, mikor elérték a kb. tíz cm-es méretet, leválasztjuk és szintén vízben tovább gyökeresednek a kiültethető állapotig.   

 

Sok napsütés mellett, nappali és éjszakai 20C feletti hőmérsékleten fejlődik intenzíven. Melegigénye mellett a laza, jó vízáteresztő, tápanyagdús, enyhén savanyú kémhatású talajt kedveli. Begyökeresedve a szárazságot némiképp elviseli, de a folyamatos és kiegyenlített vízellátás mellett fejlődik intenzíven. Díszváltozatai ilyen körülmények esetén nevelnek dús és látványos lombozatot. Hűvös körülmények között nem fejlődik. 5C alatti hőmérséklet esetén pedig lombja elkezd „összeesni”, levelei tartásukat vesztik és a növény elpusztul.

 

Lombja vízesésszerű zuhatagként mutat nyáron. Tölcséres virágokat itthoni körülmények között nem hoz, azonban díszváltozatainak lombja rendkívül esztétikus megjelenésű. Leveleinek színe lehet világos limezöld, narancsospiros vagy feketés bordó. A szív alakú levélformák mellett szeldelt változatok is megjelentek. Optimális körülmények között gyors növekedésű. Kúszónövény, indaszerű ágai egy szezon alatt több métert is képesek fejlődni. Felakasztható, minél nagyobb méretű kaspókból vagy ládákból omlanak alá hajtásai legszebben. Indáin levelei sűrűn állnak, átláthatatlan falat képezve. Színes egynyári növényekkel párosítva is dekoratív. 

(A cikk a GERANDAHÁZAK Magazin 2020. április- májusi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu