Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | LOMB ERNYŐ ALATT - GERENDA Magazin

LOMB ERNYŐ ALATT - GERENDA Magazin

LOMBERNYŐ ALATT

Sétálunk kint a kertben. Váltakozó szintekben jól ismert formák tárulnak elénk. Évelők, cserjék és végül a fák, melyek játékos változatossága adja meg a kertnek a lelkét. Majd előtűnik egy, a hagyományostól különböző forma. Az ívesen hajló ágak lazán és kecsesen omlanak le, miközben egyöntetű és sűrű ernyőt alkotnak tömegükben. A csüngő fák megjelenésüknek köszönhetően önkéntelenül vonzzák a tekintetet, mint kertünk növénypalettájának különleges színfoltjai.

Fát ültetni mindig nagyszerű, tartós és hosszú távú döntés. És mivel nem egy-két évre tervezünk, ezért érdemes átgondoltan dönteni. A növény kiválasztása mellett a számára legjobb helyet is meg kell találni, mely nem csak igényeinek felel meg, de - mint oly sok növénynél - a csüngő fák esetében is, a kert látványához is a megszokottól eltérő és egyben meghatározó képet adja majd évekkel később is!

Szépségük a nekik megfelelő nagyságú helyen teljesedik ki igazán. Önmagukban, vagyis szoliterként mutatnak leginkább. Egyszóval koronaszoknyájuknak hagyjunk teret bőven, ne szorítsuk be őket kicsi helyekre ahol az idő folyamán helyszűkében nem tudnak körkörösen fejlődni. Így évekkel későbbi méretükre is célszerű ügyelni már a telepítésnél. Vonatkozik ez a növények egymástól való távolságára éppúgy, mint a kerítés, házfal és egyéb fontos tényezőkre. Nagyra növő fajok esetében a légvezetékek jelenlétét is érdemes szem előtt tartani.

Előkertbe vagy nagyobb helyre? Az ilyen jellegű díszfák között is nagy méretbeli különbségek lesznek akár pár év alatt! Vannak, melyek koronája fix méretre oltott a törzsön, így ennek a törzsnek a magassága nem fog tovább nőni. Az oltás felett a korona szépen gyarapszik majd, miközben a törzs vastagodik. Ezen jellegű fák kisebb kertekben vagy akár légvezetékek alatt is megférnek, egyedül a korona későbbi szélességére kell ügyelni. Napjainkban egyre kedveltebbek az ilyen alacsony törzsre (1-2m) oltott díszfák, könnyű kezelhetőségük és kis helyigényük miatt. Az oltás alatt, vagyis a törzsön fejlődő esetleges hajtásokat el kell távolítani, mivel csak az oltás feletti rész - a korona - a nemes, fajta része a növénynek. A fa magassága ez esetben csupán az eleinte esetleg felfelé törő majd leívelő hajtások íveivel lesz nagyobb. Egyes csüngő fák ívesen egymásra hajló ágai viszont akár több méteres magasságot is elérhetik, ezért érdemes körültekintően választani közülük is.

Ugyanakkor vannak olyan szintén csüngő ágrendszerű fák, melyek igen nagyméretű koronát nevelnek. Ez esetben gyökérnyakba oltanak, és a fiatal csemeték törzsét pár évig karó mellett kell nevelni, hogy egyenesen fejlődjenek. Ritka látványt nyújtanak, és ugyan sok év telik el, mire teljes pompájukban mutatkoznak, de mindezen méreteket ültetésüknél figyelme kell venni! A csüngő Vörös levelű bükkfa (Fagus sylvatica 'Purpurea Pendula') ritkább a kertekben, impozáns bordós levelű, lehajló ágaival és nagyméretű koronájával.

Egy nem mindennapi, sajátos koronaforma mindez, mely a több méteres, égbe nyúló csüngő koronától az alacsony törzsön ülő kis, zöld „esernyő” alakú lombig terjedhet!

Igazi „zöld sátor”. Puha, nagy leveleivel és széles lombernyőjével az egyik legszebb csüngő fa a kedvencem, a Szomorú eperfa (Morus alba 'Pendula'). Hosszú évek alatt metszéssel széles és látványos koronát nevel. Termésének íze gyermekkori emlékeket ébresztő, finom és édes, miközben sötét leve a kezünket színezi. Hasonlóan ehető, apró kis almákat hoz a Csüngő ágú díszalma (Malus baccata 'Cheal's Weeping') gazdag lilás- piros virágzása után. Almácskái édesebbek, mikor megcsípi őket a dér. Madarak kedvelt csemegéje is.       

Hófehér törzstől a bordó levelekig. A fák díszítő értéke igazán sokszínű lehet. Levélformájuk és színük, törzsük, viráguk, termésük egyaránt mutatós és sokoldalú. Rikítóan fehér törzsön dús, sötétzöld koronát nevel a Csüngő nyírfa (Betula pendula 'Youngii'). Bordós levelek ülnek az ívesen hajló ágain a Vörös levelű nyírfának (Betula pendula 'Purpurea')

Puha, bársonyos barkák százait hozza tavasszal az egyik legkedveltebb csüngő fa, a Szomorú kecskefűz (Salix caprea 'Pendula'). Alacsony mérete miatt kedvelt, mert kisebb kertekben is könnyedén nevelhető. Ezüstös barkás ágai vázában a tavaszt hirdetik otthonunkban is, a metszések után.

Apró díszfa csodák. Legyen bármennyire is kis helyünk, vannak olyan törpe méretű díszfák is, melyek éppoly szépek, mint nagyra növő társaik. A jól ismert fűzfélék  között a Kúszó fűz (Salix repens ’Iona’) is ilyen „csöppnyi” unikum. Törzse mindössze – az oltás magasságától függően - 50cm magas, apró, fényes levelű, vékony vesszői széles sugárban nőnek lefelé.

Rózsaszín habtengerként borítják virágai ágait a Csüngő, rózsaszín virágú díszcseresznyének             (Prunus serrulata 'Kiku-Shidare-Yoshino'). Teljes virágzásában pazar.

A nagy fényes levelek félgömb alakú koronát alkotnak az egyik legszebb és nagyobb ismertségre érdemes Szomorú hegyi szil (Ulmus glabra 'Camperdownii') törzsén. Lenyűgöző látványt nyújt omló, sötétzöld, idősebb korában emeletes ágrendszere és lombja.

Az évek alatt helyes metszéssel esernyő alakú koronaformát lehet kialakítani sokukból. Metszeni nemcsak érdemes, hanem kell is nagy részüket. Csak így érik el a szép, szabályos és mutatós koronaformájukat. A metszés ideje kora tavasz, majd ha szükséges, némi alakító metszéseket végezhetünk a nyár folyamán is. A metszés közben a sűrűn álló ágakat ritkíthatjuk illetve a törzs felé, befelé növő ágakat is távolítsuk el. A beteg vagy elfagyott ágrészeket szintén vágjuk ki, és a túl hosszúra nyúlt vesszőket is kurtíthatjuk, így a törzs is előtérbe kerül. A túl sűrű lombot a különböző betegségek is jobban támadhatják, ezért is érdemes évente szellősebbé tenni a koronát. A földlabdás és cserepes növényeknek telepítése csaknem egész évben megoldott. Hazánk hidegebb teleit is nagyon jól viselik. Igényeikben nem kényesek, egészségesen fejlődnek, amennyiben a talaj tápanyag utánpótlására és a megfelelő mennyiségű öntözésre figyelünk. Majd pár év elteltével a lombernyő alatt egy kerti pad és asztalka nyújthat meghitt és nyugalmas pihenőhelyet.

Teraszok ékessége! Mivel sok köztük kisméretű koronát nevel és lassan nő, így a cserépben nevelt fák újabb csodás alternatívát adnak arra, hogy érdekesebbé és szebbé tegyük velük a közvetlen környezetünket is, ugyanakkor levél - és koronaformáik, színeik gazdag választási lehetőségeket biztosítanak a megvalósításra.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2012. Október-Novemberi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu