Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | KILÁTÁS A FÜGGŐÁGYBÓL - GERENDAHÁZAK Magazin

KILÁTÁS A FÜGGŐÁGYBÓL - GERENDAHÁZAK Magazin

KILÁTÁS A FÜGGŐÁGYBÓL!

Vitathatatlanul a növény a kert lelke! Ezerarcú változatosságuk adja meg azt, hogy igazi kertté váljon, ami körbevesz minket.

Egy otthon a szabadban, egy élő és egyben számukra is élhető miliő. Sok időt töltünk e környezetben, így praktikus és egyben kényelmes tárgyai éppolyan fontosak számunkra, mintha a lakásunkban lennénk.

A kert berendezésének igényei életünk szakaszaival együtt is változhatnak. Míg gyerekeink kisebbek, fontosak a hasznos gyerekjátékok, a homokozó és mindaz, ami az ő felhőtlen játékukat segíti. Az idő múlásával új és új szempontok kerülhetnek előtérbe.

A kert dekorálásának variációi szinte végtelenek. Ahány ház, annyi stílus, igény és megannyi ötlet rejlik mindebben. Így hát fantáziánkat szabadon engedve alkothatunk egyedit és maradandót! A saját ízlésünk szerint alakíthatunk ki olyan képet, mely a legkülönfélébb anyagokból készülhet, változatos színvilággal és  formákkal társítva. A stílusos kiegészítők megjelenése már az építés során is fontos. A kerti utak járólapjainak, lépcsőinek, burkoló anyagainak és színeinek kiválasztása is döntően hathatnak. Ilyenek lehetnek még az alacsonyan futó támfalak is, melyek jelképes térelválasztóként szolgálhatnak akár a pergolák. Építkezhetünk fából vagy kőből is. Ezek az építőelemek jelentős mértékben meghatározóak a későbbi komplett összképre nézve.

A terasz a legközvetlenebb kapcsolat a lakóterünkkel és ahol a legtöbb időt is tölthetjük. Ez a tér sok lehetőséget rejt magában, hogy hónapokig élvezhessük a kintlét örömeit. Napjainkban a legkülönfélébb ízléses és kényelmes kerti garnitúrák sorából válogathatunk. Körülötte kisebb-nagyobb edényekben, dézsákban csodás kertet is kialakíthatunk! Örökzöldekkel, virágzó bokrokkal, színpompás egynyári virágokkal, melyekre a hűs árnyékot alacsony törzsű, kis koronás fák vetik. A fali polcok deszkáin dúsan virágzó növényeink ölelhetnek minket körbe, romantikus rózsamintás kerámia cserepekben vagy öblös samottból készült edényekben, ládákban. Egy ilyen virágszigetet gazdagabbá varázsolhat még egy-egy antik szobor is. A hűsítő víz is kihagyhatatlan! Ez egy speciális világ. Nagyobb tavak víztükrétől a kisebb szökőkutak csobogásának hangjáig egyaránt pazar és értékes résszel bővül a kert ezáltal. A víz egy aprócska madáritatóban is mutatós és hasznos. Dekoratív kerti kiegészítők még a fenyőkéreg, a különféle dekorkövek és sziklakerti kövek is.

Az éjszakai kert öltöztetői a fények. Az esti sütögetések elmaradhatatlan hangulatához a hozzá illő megvilágítás is fontos. Régi viharlámpák pislákoló fénye vagy a bambusz fáklyák lángnyelvei egyaránt bensőségessé teszik a kertet este. Ebben a környezetben egy szabadtéri grillsütőn készült étel is sokkal finomabb.

Ilyen pihenőt tetőteraszként is építhetünk cölöpökkel megemelve, lépcsővel, ahonnan kilátás nyílik a tájra és kertünkre. Egy ilyen fajta teraszban rendkívül újszerű ötletek sokasága rejlik. Szolgálhat étkezőként és egyben a kikapcsolódás színteréül is. A színes napernyő mellett akár könnyű vászonból készült árnyékolók kölcsönözhetnek intimitást a pihenéshez. Majd jöhet a tetőtérben egy nyugalmas szieszta a forró nyári délutánon, egy puha párnával kiegészített komfortos függőágyban, a szabadban!

Egyes régi darabok nagy értékkel bírhatnak még. A már felhasználhatatlannak tűnő, egykori használati tárgyaink újból díszíthetnek kertünkben. A patinás családi darabok, bödönök, kővályúk, régi talicska vagy szekér, melyek nem csak emlékeket hordoznak, de sugározzák egy régmúlt világ varázsát is, virágokkal párosítva ismét új életre kelhetnek. Egy új szín, egy kis átfestés és máris sokat alakítottunk és nagy változást láthatunk.  Így lesz otthonos a kert, a növények mérhetetlen változékonyságával, a benne lévő tárgyak színeivel és formáival párosulva. Stílusában pedig - ha a növények és kiegészítők között harmónia is párosul és a zsúfoltságot kerüljük - akkor adja azt az összképet, mely csodás látványt nyújt!

A kert „öltöztetése” nem csak díszértéket nyújthat, szolgálhatja a szabadban töltött időnk kényelmét is, vagyis akár használhatóak is. Mi is készíthetünk vagy alakíthatunk át otthon olyan tárgyakat, melyek egyben szépek és hasznosak is. Igényeinkhez mért kerti padok, asztalok bármely formában megszülethetnek. Így akár egy erre a célra átalakított hajóban is elkölthetünk egy kellemes nyár esti vacsorát, hangulatos mécsesek és kerti lámpák fényei között.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2013. Április - Májusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu