Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | KERT-OTTHONUNK A SZABAD ÉG ALATT-GERENDA Magazin

KERT-OTTHONUNK A SZABAD ÉG ALATT-GERENDA Magazin

KERT- OTTHONUNK A SZABAD ÉG ALATT


Kertünk otthonunk folytatása a szabad ég alatt. Sokszor találkozhattunk ezzel a gondolattal. Így igaz! Örök érvényű és találó, mert a kert szerves része a háznak, a lakásnak. Mint ahogy otthonunkat folyamatosan csinosítgatjuk, úgy kertünket is gondos odafigyeléssel tehetjük az évek alatt kényelmesebbé és komfortosabbá. És mint ahány otthon annyiféle, úgy kertünk is hűen tükrözi ízlésünket és igényeinket.

Mindegyikünk gondolataiban élnek elképzelések, képek, hosszú évek óta dédelgetett álmok. Ezek lépésenkénti megvalósítása vezet az igazán megismételhetetlen, saját elképzelésinket tükröző kerthez, melyben maximálisan otthon fogjuk érezni magunkat. A megvalósítás során pedig újabb és újabb ötletek születnek, mintegy tovább csiszolva az alap terveinket.  Így átgondolt, sok mindenre kiterjedő tervezéssel valóra válhatnak álmaink, de igazán a kert akkor válik otthonunkká, ha belecsempésszük saját személyiségünket is. Hagyjunk időt a tervezésre és az aprólékos kidolgozás örömére is. A megvalósítás lépéseinél ügyeljünk arra, hogy ezek a kert- kialakítás logikus sorrendjét kövessék. Mindehhez segítséget és tanácsot pedig szakembertől kérjünk!

Sokféle stílus létezik a kertben is, ennek kiválasztása függhet a ház stílusától, a kert nagyságától, fekvésétől, a klimatikus viszonyoktól, a talaj minőségétől, sőt a környező táj is meghatározó. A legmegfelelőbb megoldásokat és stílust akkor találjuk meg, ha nemcsak apró részleteiben nézünk otthonunkra és kertünkre, hanem  mintegy elválaszthatatlan egységre tekintünk és más nézőpontból kezdjük azt szemlélni. Választhatunk az angol, francia, japán, minimalista, mediterrán és még oly sok más stílus közül. Ötvözhetünk egymással harmonizáló megjelenéseket, figyelembe véve az adottságokat és igényeket.

A kert akkor lesz „élő”, ha nem szigorú szabályok szerint ültetünk és alakítjuk ki. Vagyis egyedi elvek alapján, melyek kielégítik az ezzel szemben támasztott elvárásainkat. Hisz ahány ház, annyi szokás, így ahány kert, annyi igény is felmerülhet használata során. Egyazon stílus is más és más elrendezésben szolgálhatja mindezen igényeket. A „Rend a lelke mindennek” jól ismert régi mondás nemcsak otthonunkra, de kertünkre is igaz. Egy ápolt, gondozott kert - ha ránézünk - nyugalmat áraszt és feltöltődést ad. Sok esetben nincs szükség nagy beruházásokra és költséges átalakításokra ahhoz, hogy apró dolgokkal, egy kis ötletességgel már sokat változtassunk. Egy egyszerű, diszkrét mintás kerámia kaspóba helyezett bájos növény a bejáratnál máris feldobja az üres sarkot és színt visz bele. Hangulatot teremteni kis dolgokkal is nagyszerűen lehet, sőt!

„Mozogjon”a kert, vagyis ne legyen statikus. Apró változtatásokkal folyamatos változások valósíthatók meg. Azonban ha konkrét stílust választunk, a későbbi években a sorozatos újításokkal nagyban eltérhetünk az alap elképzelésünktől is. Ezért arra érdemes ügyelni, hogy a kert évekkel később ne váljon eklektikussá. Vagyis a különböző stílusok egymással nem összeférő meghatározó elemeit ne vegyítsük, mert a kialakult harmóniát megtörjük.

Minden kertstílusnak vannak rá jellemző és egyben a stílust meghatározó növényei. Így japán kertekben jellemzően megtalálható az Acer palmatum (Japán juhar), Prunus serrulata (Díszcseresznye), Magnolia sp.(Liliomfa) vagy a különféle formára nyírt bonsaiok is. Az oly népszerű rózsák és számos illatos évelők sokaságai is az angol kert alapkellékeit képezik. A mediterrán hangulatot nemcsak a hazai klímán teleltetést kívánó növények adhatják. Hazánkban számos kisebb lomblevelű fa, cserje és évelő, mint a Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa), Elaeagnus ebbingei (Ezüstfa) és a kerti Yucca sp. (Pálmaliliom) télen-nyáron pompáznak. Ugyanakkor minden esetben érdemes azt is figyelembe venni a növényválasztás során, hogy minden évszakban mutatós legyen a megálmodott kert. Vagyis úgy, hogy virágjával, lombjával, termésével, vesszejével, habitusával is díszítő értéket nyújtson a különböző évszakokban.  
 
A pihenésnek és kikapcsolódásnak is adjunk bőven teret, miközben mindennapi igényeinket is szolgálja a kert. Gyermekeknek, kisebb-nagyobb játszósarkoknak hagyjunk helyet! A pihenőnek nem szükséges nagy hely, elég egy kis félreeső sarkot búja növényekkel elkeríteni. Nemcsak növényekkel tudjuk a kertrészlet intimitását elérni, lehet ez egy félköríves, különböző magasságú kő vagy téglafal, mely a pihenő helye is. Ennek tetején kaspókban és ládákban tarkabarkán pompázhatnak a legkülönfélébb virágok. Mellette a pergolán illatos loncok futnak és a tetővel fedett pihenő hűs árnyékában kellemes a nyári szieszta. A kényelmes és komfortos kerti bútorok vagy a régi idők hintaszéke pedig a tökéletes kikapcsolódást nyújtják. Ezt a hangulatot nemcsak a kisebb-nagyobb kertekben, de akár teraszokkal/balkonokkal rendelkező otthonokban is megvalósíthatjuk. Ha pedig szeretjük a hazai ízeket: a konyhakert vagy a fűszerkert egy kis kertrészben vagy akár pár ládában is elfér.

A felhasznált anyagokat is gondosan érdemes megválasztani a növények mellett. Ezek minősége, szín-és formavilága döntően meghatározza a későbbiekben kialakult összhang képét. Értem ez alatt a kertépítés során felhasznált építőanyagok és kiegészítők sokaságát. Kezdve a kerítés - mint kertet körbeölelő elemtől - a kerti tipegők, járdák, teraszok, virágágyások, pergolák, oszlopok, kerti pihenők és díszek építőanyagain keresztül a kaspók, edények, vagy a sziklakerti kövek ízléses megválasztásáig. Ne feledkezzünk meg az elmaradhatatlan és kulcsfontosságú, hangulatot teremtő kerti fényekről sem, melyek elhelyezésében szárnyalhat fantáziánk. A különféle stílusoknak – úgy mint a növények esetében is - különféle rájuk jellemző és meghatározó megjelenési formái vannak. Az angol kert romantikus báját a buja növényzettel teli virágágyások és pergolák között futó kerti utak természetessége adja. A japán stílusban megjelenő kőcsobogók vagy vízesések, sziklák és lámpások, tradicionális hagyományokra tekintenek vissza. A mediterrán kertek napsütéssel átitatott hangulatát a kerámia és kő kaspók, a kő és tégla teraszok, utak és kisebb-nagyobb falak, kerti kavicsok, színek és formák egyvelege adja. Bátran használjuk ezen anyagokat, mert a növények mellett nélkülözhetetlen részei a jól berendezett kertnek. Érdemes élni az új lehetőségekkel és a nem mindennapi megoldásokkal! A jól megválasztott kiegészítők sora a kevesebb sokszor több elvén diszkrét eleganciát kölcsönöz kertünknek.

Bármely kertstílust is választjuk, a későbbiekben gondoljunk arra, hogy mindezt fent is kell majd tartanunk. Így már a kezdeteknél érdemes jó pár olyan praktikus dolgot megvalósítanunk a kertünkben, mely nagymértékben könnyíti a későbbi karbantartási és fenntartási munkánkat.

Változatos igényeket is kielégítő kerttervezéssel a kertben töltött órák nem a „munkát” adják majd, hanem a kikapcsolódás perceit.

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu