Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | KERT KARNYÚJTÁSNYIRA - GERENDAHÁZAK Magazin

KERT KARNYÚJTÁSNYIRA - GERENDAHÁZAK Magazin

ÁGYBA VETETT KERT

Mikor a kert közelebb kerül hozzánk. Hasznos, érdekes és egyre több kertben jelenik meg a magaságy. Megvalósításának. számtalan variációja létezhet Függően a kert nagyságától, adottságaitól, a felhasznált anyagokig. Egy kisebb kertben is bőven elfér, így helytakarékos és a kert egy szép eleme lehet.

Sok éve már annak, mikor igen agyagos kertünkben lelkesen új konyhakertet alakítottunk ki. Majd a frissen előbújó újhagymákat csákánnyal sikerült felszednünk a keményen összetömörödött földből, köszönhetően az aszályos időszaknak is. Sok zöldségféle nevelése nem sikerült e talajon, ám az otthon megtermett termés íze évről évre további ambíciókat adott mindehhez. A különféle kertek különféle talajadottságokkal bírnak. Ahol kötött és kemény a talaj, sokkal nehezebb konyhakertet kialakítani. Azonban a magaságyban való neveléssel más a helyzet. Ez esetben a kert adottságaitól függetlenül alakítjuk ki a talajt, így olyan terményt is meg tudunk termelni, amit eddig nem sikerült.  Ezért kiemelten a kötöttebb talajú kertekben nagyon jó megoldás.

A gyerekeknek nagyon élvezetes egy számukra épített emelt konyhakertet gondozni, miközben játszva tanulják meg a növények világának ismereteit, sok sikerélményt kapva. Az idősebbeknek pedig nem kell hajlongva vagy guggolva ápolni a palántákat. Mozgássérültek számára is rendkívül jó megoldást jelent, hogy a kert még élvezhetőbbé és elérhetőbbé váljék számukra. Továbbá egyes háziállatok – mint pl. kutya- kártételétől sem kell tartanunk, mivel a „megemelt kerthez” kevésbé férnek hozzá.

Építésének ideje az ősz vagy a tavasz, mivel a talaj feltöltés után még ülepedni fog. Napos helyre építsük! Anyaga lehet fa, kő, kőrács elem, zsalukő vagy bontott tégla is. A legáltalánosabb a fából készült magaságy. Ez esetben érdemes átgondoltan választani és kellően vastag faanyaggal dolgozni, mely a föld terhelését biztonságosan kibírja (deszka, rönkfa). A fa kezelésénél ügyeljünk arra, hogy mérgezőanyag - mentes készítményeket válasszunk. Ellenkező esetben az ilyen kemikáliákat - a talajba kerülve - a növények felszívhatják! Dupla fallal is lehet építeni, úgy, hogy a falak között rést hagyunk. Ez a légrés megakadályozza a talaj kiszáradását és gyors kihűlését is. Általában téglalap vagy kocka alakú ágyásokat építenek, melyek 80cm-1m magasak. De formáját, méretét, magasságát saját igényeink szerint is kialakíthatjuk. Kinézetét és színvilágát is a környezetéhez alkalmazkodva álmodhatjuk meg. Nagyon esztétikusak a sziklákból épített ágyások vagy látványos lehet a színes kövekkel feltöltött kőrács falú ágyás is. A felesleges víz távozásának biztosítása fontos a gyökérrothadások elkerülése céljából. Ez az anyagok közötti réseken, illetve a magaságy alján is akadálytalanul tud távozni. Mielőtt feltöltenénk az ágyást, aljára vakondhálót teríthetünk, mely megakadályozza a vakondokok vagy ürgék későbbi kártételét.

Feltöltése különféle rétegek egymásra hordásával történik. Minden rétegnek megvan a maga szerepe. Legalulra a lassan bomló anyagok, majd felfelé haladva az egyre könnyebben bomló rétegek kerüljenek. Alulra a metszésekből keletkezett, nehezen bomló vesszők, ágak apróra vágott rétege kerüljön. Ezt követik a szintén lassan bomló szerves hulladékok. (Évelők metszéséből keletkezett szárak, szalma, vagy akár konyhai hulladék is.) Erre jöhet már a könnyebben korhadó fűnyesedék, földdel együtt gyepdarabok, lomb (kivéve dió lomb). Majd erre teríthetünk istállótrágyát. Ebbe házilag készített komposztot is keverhetünk. A komposztálást itt érdemes megemlíteni. Ez egy nagyon hasznos, régi kerti tevékenység. Sok-sok olyan szerves hulladék keletkezik év közben a kertben, melyet fel tudunk ismét használni, ez az újrafelhasználás környezetbarát megoldás is egyben. Egy jó, érett komposzt a talaj termőképességét nagyban növeli, szerkezetét pedig javítja. És végül jön a legfelső réteg, egy nagyon jó minőségű, morzsalékos szerkezetű, tápdús, jó vízgazdálkodású, talaj. Az idő előre haladtával a talaj süllyedni fog a bomlás következtében. Így már készítésekor az alsó rétegeket tömörítsük, mielőtt tovább töltenénk. Az ágyat a végén vagy színültig töltjük, vagy púposra is lehet, ha nem ültetünk bele közvetlen. A magaságyban azért is lehet korábban elkezdeni a tavaszi kertészkedést, mert a rétegek korhadása közben keletkezett hő melegíti a talajt.

Karnyújtásnyira a kert. Egy zöldségekkel teli veteményes, dús egynyári virágágyás, gyógy – és fűszernövények, évelő növények, alacsonyabb díszcserjék, rózsák, vagy akár bogyós gyümölcsűek is kerülhetnek magaságyba. Vagy mindez vegyesen. A paprika, paradicsom és levélzöldségek csoportját övezhetik színes körömvirágok, vagy más tarka virágok. Kúszónövények, mint pl. az uborka, az ágyás oldaláról csünghetnek, karókra, esetleg az oldalára erősített hálóra futhatnak. Sőt, a vegyes kultúrát évenként változtassuk is! Tavasszal az ágyba vetett magokat kerettel ellátott üveglappal is takarhatjuk, melegítve ezzel a kis csíranövényeket, így fedett ágyunk lesz. A frissen ültetett palántákat vázra erősített fólia alatt nevelhetjük, védve a kora tavaszi fagyoktól. Ezek a takarások is lehetővé teszik, hogy a korábbi termés reményében a megszokottnál előbb vessünk magokat, vagy ültessük a palántákat. A palánta ültetést javasolnám elsődlegesen, mert gyorsabb eredményeket hoz, mint a magról nevelés.

Mi az, ami megkülönbözteti a magaságyat egy átlagos konyhakerttől? A növekedésben lévő palánták levelei a sűrűbb ültetés következtében jobban fedik a talajt, ezért speciális mikroklíma alakul ki. A talaj így tovább megőrzi nedvességtartalmát, illetve ami ezen túl örvendetes, hogy a dús növények között sokkal kevesebb gyom telepszik meg. Így fenntartása is egyszerűbb, kényelmesebb és időt is megtakaríthatunk vele. Víztakarékos is, mert a talaj kevésbé szárad ki. A növények sokkal intenzívebben növekednek a tápdús és porhanyós talajban, ami kevésbé tömörödik. A karógyökerű zöldségfélék (pl. sárgarépa) gyökere is nagyobb lesz, a puha, morzsalékos talaj következtében. Ilyen körülmények között több és nagyobb termést várhatunk. És mindezt magunk termelhetjük meg!

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu