Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ITT A TAVASZ - GERENDAHÁZAK Magazin

ITT A TAVASZ - GERENDAHÁZAK Magazin


Margaréta

Diascia

Petúnia

Április-Május

Itt a tavasz, a megújulás, az átváltozás ideje. Az év ebben a szakában sokasodnak leginkább a kerti munkák. Nincsen tavasz ültetés nélkül! Legyen szó akár újonnan létesülő, akár meglévő kertről, minden kertbarát legkedvesebb tevékenysége egy-egy új növény kiválasztása, beszerzése és elültetése.
A  tavaszi lemosó permetezés után elkezdődik a vegyszerekkel történő növényvédelem ideje. A megfelelő gomba vagy rovarölő szerek használata előtt fontos a tünet pontos megállapítása, ebben kérje szakember segítségét.
Metszéssel dúsabbá tehetjük sövényünket, formásabbá a cserjéket. A virágzókat elvirágzás után metsszük, mert éppen a virágdísztől fosztanánk meg őket. Vannak növények Magnoliák (Liliomfa), Rhododendronok (Havasszépe), amelyek nem igényelnek metszést és most díszlenek teljes pompájukban.
A kora tavaszi hagymásokat, miután elvirágoztak és levelük elszáradt, szedjük fel és vigyük száraz hűvös helyre. Helyettük ültethetünk hagymás, gúmós növényeket, kánnát, dáliát, kardvirágokat és számos más nyáron nyíló virágot.
Ügyeljünk arra, hogy ezek többsége magasabbra növekszik, mint a kora tavaszi társaik, ezért hagyjunk megfelelő helyet nekik. Vannak köztük fagyérzékenyek, melyeket fel kell szedni ősszel, és így helyükre ismét a tavasziak kerülnek majd. Hagymaültető kosarakat használva egyszerűen megoldható mindez.
Törekedjünk az összhangra!
Míg az örökzöldek –tujafélék, fenyőfélék- az év egészében zöld, és színes díszben pompáznak, addig a díszfák, díszcserjék és az évelő növények az évszakoknak megfelelően mindig másképp díszlenek.
Térhatárolásra, a kíváncsi pillantások ellen választhatunk egész évben takaró örökzöldeket vagy lomblevelű örökzöldeket melyek különleges megjelenésűek. Többféle erre a célra megfelelő fajta kiválasztásával színes sövényt is kialakíthatunk. Díszcserjékből is nagyon változatosan mutat mindez. Az eltérő időben virágzó bokrok minden évszakban megörvendeztetnek virágaikkal, a tarka vagy vörös levelűek színt adnak, télen pedig a termésükkel vagy színes vesszejükkel díszítenek. 
Tavasztól késő őszig pedig az egynyári növényekkel boríthatjuk virágba leginkább teraszunkat kertünket. Sokféleségük és hosszú virágzási idejük miatt kedveltek és ebben időszakban vannak a legnagyobb választékban a kertészetekben. Ültethetjük balkonládába, dekoratív kaspókba, virágágyásokba és csüngő változatai is remekül mutatnak.
Gondozásuknál a rendszeres öntözésre és tápoldatozásra figyeljünk, ültetésnél pedig, ha vízmegtartó anyagot keverünk a közegbe, jobban viselik a forró nyarat.
Érdemes helyet hagyjunk az illatos fűszernövényeknek is, a frissen szedett levelek pompás ízt adnak nyári salátáknak, ételeinknek, és nem utolsó sorban rendkívül egészségesek.
A szép kert egyik legfontosabb része a mutatós gyep. A fűvetést gondos talaj-előkészítéssel kezdjük. A gyommentes, tápanyaggal feltöltött, sima területre a jól megválasztott vetőmagot sűrűn és gondosan vessük el, hengerezzük le, majd bőségesen és rendszeresen öntözzük. Vetés után megfelelő tápanyaggal megszórva még látványosabb lesz a végeredmény.  Míg gyepszőnyeg esetén szakszerűen lerakva és szintén bőségesen öntözve rögtön kész gyepet kapunk. Mindez garantálja együttesen a vetés sikerességét. A meglévő fűterületek is jelentősen javíthatóak trágyázással és a hiányos foltok felülvetésével.
Ne feledjük, egy-egy növényt sok évre választunk, fontosak a tulajdonságainak és igényeinek pontos ismerete!
Ezért növényvédelmi kérdésekben, a növények kiválasztásában, azoknak ültető közeg igényeiben vagy későbbi gondozásuk terén érdemes szakember javaslatait kérni, mert az így együttesen kialakított kert nyújtja majd a későbbiekben a várt elképzeléseket.
Tehát bátran vágjunk bele kertünk, teraszunk átrendezésébe, felvirágoztatásába, hisz a növényeknek kis törődés és egy nagy adag szeretet kell.
Irány a szabadba!
 
(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2010. Április-Májusi számában megjelent)
 
Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu