Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | HŰVŐS HAJNALOK ŐSZI SZÍNEI - GERENDAHÁZAK Magazin

HŰVŐS HAJNALOK ŐSZI SZÍNEI - GERENDAHÁZAK Magazin

HŰVŐS HAJNALOK ŐSZI SZÍNEI

Egy hajnalon aztán azt vesszük észre, hogy jólesik egy puha és meleg kardigán. A sok forró nappal és éjjel után a levegőben az ősz illata érződik. Még pár hűvös hajnal és máris egy egészen más képét kezdi mutatni a kert. A sok-sok zöldben észrevétlenül a sárga, a narancs, a piros és megannyi szín kavalkádjának foltjai jelennek meg.

A nyugalmi időszak előtt a lombhullató növények felkészülnek a télre. Ahogy az éjszakák egyre hűvösebbek, a nappalok pedig egyre rövidebbek lesznek, a levelekben lévő zöld színt adó klorofill helyett egyéb festékanyagok kezdenek lassan előtűnni. Ezek az anyagok adják ekkor a levelek számtalan színét. Megkezdődik a lomb színesedése, mely folyamathoz nélkülözhetetlen klímánk nagy hőmérséklet -különbsége is. A lomb váltásának pazar színpompáját többféle tényező is befolyásolhatja, akár évente változóan. Egy hosszú ideig tartó aszályos időszak, vagy a hirtelen bekövetkező nagyobb hidegek gyorsíthatják a színeződést és a lombhullást. Így az időjárástól függően minden év mást és mást hozhat. Majd a levelek leválnak és hullani kezdenek, melyből avar keletkezik. A lomb elvesztésével a növények sok kártevőtől és kórokozótól megszabadulnak. Majd tavasszal új lombot hozva újulnak meg, és ismét zöldbe öltöznek. Ez a körforgás, mely minden évszaknak a változatosságát és a benne rejlő szépségét adja.

Ez a sokszor festői kép még színesebbé tehető olyan növényekkel, melyeknek őszi lombszíne csodálatos látványt nyújt. Úgy a cserjék, mint a díszfák között is vannak kifejezetten olyan fajták, melyeknek fő díszítő értéke ősszel teljesedik ki. E növények lombja harsány színekben mutatkozik ilyenkor.

Köztük sok különlegesség is felfedezhető, melyekkel napjainkban elvétve találkozhatunk a kertekben. Ilyen számomra is kedvelt növény, mely ritkábban látható, a Tölgylevelű hortenzia (Hydrangea Quercifolia ’Snow Queen’). 1.5-2 méter magasra növő lombhullató cserje. Nagy leveleinek különleges, karéjos formája is nagyon egyedi. Fehér színű, nagy bugás virágait nyáron hozza, melyek sokáig rajta díszlenek. A nyár végétől levelei vörös színben tündökölnek, nagyon szép látványt adva.

Barázdált rajzolatú és nagy levelű a lombhullató Ráncos levelű bangita  (Viburnum x rhytidophylloides 'Willowwood') . Tavasszal nyíló fehér virágait ősszel pirosból fekete színbe érő termései váltják fel, melyek díszítő értékét adják. Leveleinek sárga és lilás színeiben ősztől gyönyörködhetünk. Várostűrő, 3 méterre megnövő cserje.

Az égibambusz vagy ismertebb nevén Japán szentfa (Nandina domestica) napjainkban kezd népszerűvé válni. A bambuszokhoz nevén és bambusszerű megjelenésén kívül semmi sem köti. Japánban nagyon kedvelt dekorációs növény. Ez nem meglepő, hisz szárnyalt leveleiből álló dús lombozatának friss hajtásai már a tavaszi kihajtáskor, majd teljes lombja ősszel is vörösre színesedik. Borsó nagyságú piros bogyói - melyek fehér virágait követik – lakás díszítésre is tökéletesek! Lomblevelű örökzöld, vagyis télen is dekoratív a kertben, mert megőrzi lombját. Kisebb kertekbe is nagyszerű növény, alacsonyabb, 1- 1.5 m-es- termete miatt. A ’Firepower’ fajtája káprázatos színekben játszik ősztől, a rózsaszínen keresztül a bíborvörösig. A lomblevelű örökzöld cserjék előnye a lombhullatókkal szemben, hogy télen sem hagyják „kopaszon” a szemnek a kertet. Igen figyelemreméltó növények, melyeket érdemes választanunk kertünkbe! Többek között ilyen még a télen is lombos és egzotikus koronaformájú Mahóniának (Mahonia x media ’Charity’) több fajtája, melyeknek bőrszerű, szárnyalt levelei vízszintesen állva körkörösen ölelik körbe ágait. Kora tavasszal - február végén, március elején - fürtökben hozzák sárga virágaikat, melyekből hamvas kék bogyókat nevelnek.  Élénkpiros, bordó színűvé változnak ősszel.

Ilyentájt elég egy kiadós séta egy nyugalmas, színekkel teli és illatos őszi erdőben, melyben a fák nagy többsége elképesztő színekbe öltözik a tél beállta előtt. A 8 -10 méteres, jellegzetesen vöröses és hámló kérgű törzsű Szürke vagy Papírkérgű juhar (Acer griseum), koronája szinte világító vörössé alakul a hidegebb idő beköszöntével. Ritkaság a fák között a 10-15m-es, gyakran több törzsű Kislevelű kacsurafa (Cercidiphyllum japonicum), melynek érdekes formájú, kerekded levelei a sárgától a pirosig színeződnek.

Az eddig csak nagyobb kertekben csodált termetes fák lassú növekedésű változatai lehetőséget teremtenek arra, hogy akár egy cserépben nevelve is elférjenek előkertekben vagy teraszokon. Ezek a törpefák igazi unikumok. Alacsony, 1-1.2m-es törzsükön ül gömbölyded koronájuk. Közös ezekben a fajtákban, hogy kis méretüknek köszönhetően nem foglalnak sok helyet. Már a tavaszi kihajtástól rendkívül látványosak. Az Amerikai ámbrafa törpe változata (Liquidambar styraciflua ’Gum Ball’), melynek ősszel sárga, narancsos és pirosas levelekből álló kis koronája bármely terasz éke lehet. A tölgyek között is vannak kiemelkedően intenzíven színeződőek. Ilyen a Mocsári tölgy, mely vörössé változik ilyenkor. Ennek törpe változata újdonság (Quercus palustris ’Green Dwarf’). A jól ismert Páfrányfenyő vagy ismertebb nevén Ginkgo biloba, melynek terjedelmes 20-30 méteres koros példányai parkok díszei. Kis törzsön lévő, apró koronájú változata a ’Mariken’, mely bármely előkertbe vagy balkonra elfér. Legyező alakú levelei sötét méz sárgára változnak lombhullás előtt.

Napjainkban már szinte egész évben telepíthetők a cserepes növények, kivéve a téli fagyos időszakokat. Eredésük biztonságos, amennyiben a telepítésnél megfelelő mennyiségű vízzel és tápanyaggal látjuk el őket. Az edényben nevelt növények ültetésekor pár számmal nagyobb méretű cserepet válasszunk, hogy kényelmesen elférjenek benne. A kerámia, kő vagy faanyagból készült cserepek a téli időszakban nagyobb védelmet biztosítanak a hidegek ellen. A keményebb fagyok beállta előtt az edény alját és falának oldalát buborékos fóliával vagy egyéb szigetelő anyaggal bevonva, megmenthetjük a gyökereket az átfagyás veszélyétől. Télen se hagyjuk kiszáradni őket! Hálás növények, melyek nem igényelnek sok gondozást. Amennyiben szükséges, tavaszi metszésekkel elkerülhetjük a cserjék felkopaszodását. A díszfák esetében pedig a metszésekkel formásabb koronaformát alakíthatunk ki.

Színjátszóbb színekben élvezhetjük az őszi kertet ezekkel a növényekkel!

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu