Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VITAMINDÚS BOGYÓS GYÜMÖLCSŰEK

Kezdőoldal | HORTENZIA TÖLGYLEVELEKKEL - VERANDA Magazin

HORTENZIA TÖLGYLEVELEKKEL - VERANDA Magazin

A Hortenzia egyike azon növényeknek, melyet szinte mindenki ismer. A nevével azonban egybeolvadt az is, hogy igényes növény. Tűző napon kényesebb, mint árnyékban, fontos a talaj Ph értéke (kémhatása) is, kétségtelen, hogy ezért figyelmesebb nevelést kíván. A közismert Kerti hortenziák (Hydrangea macrophylla) mellett még ma is sokkal kevésbé ismert egy másik változata, mely sokkal igénytelenebb, miközben látványában vetekedik számos más mutatós cserjével.

Tölgylevelekkel teli ágain hozza óriás virágait ez a hortenzia. A tölgylevelű hortenzia (Hydrangea quercifolia) nevében a quercus tölgyet jelent, míg a folia a leveleket, vagyis a tölgyhöz hasonló levelekkel rendelkezik. Különleges formájú, vastag, nagy méretű levelei semmivel össze nem téveszthetőek. Egyedisége ebben is rejlik. Lombhullató, télálló, 2- 3 m magasra növő cserje. Tavaszi kihajtását követően levelei üde zöld színűek, majd az adott fajta tulajdonágaitól függően már augusztusban elkezdődik a lassú, de annál látványosabb levélszíneződés. Ez kezdetben zöldes, rózsaszínes, pirosas, majd akár az egész növény lombja égőpirossá változik. Ilyen szépen színeződő fajta a ’Burgundy’. Levelei időjárástól függően sokáig az ágakon maradnak. Ágai is különböznek a hagyományos hortenziától. Télen válik igazán látványossá az idősebb ágain látható hámló kéreg.

Színváltoztató virágok. Virágai is éppolyan különlegesek, mint levelei. A megszokott, félgömb alakú hortenziavirágzattól eltérően ennek a cserjének a virágai bugavirágzatba tömörülnek. Júniusban kezdődő virágzása látványos, virágai nagyméretűek. Teltvirágú változata a ’Snowflake’, óriási fehér virágokat hoz a ’Snow Queen’ fajtája. Virágzatának további érdekessége, hogy míg kezdetben zöldesfehér, majd fehéren nyílik ki, nem sokkal ezt követően rózsaszínűre kezd változni. Így később nagy, rózsaszín bugák virágoznak ágain. Fajtától függően a rózsaszín helyett a virágok fehér színből vissza is zöldülhetnek. Virágzási ideje igen hosszú. Virágait szárított díszként is felhasználják.

Tőzeg nélkül a napon. Ez a hortenzia nem igényel savanyú talajt, mint az ismertebb kerti hortenziák. Az enyhén savanyú vagy semleges talajt kedveli, de gyengén meszes kerti talajon is jól fejlődik. Mindamellett a naposabb területen is szépen növekszik. Idősebb korában jól viseli a szárazabb időszakokat is, öntözés mellett viszont több virágot hoz. Tavasszal, márciusban az elhalt, beteg ágakat metsszük, illetve alakító, ifjító metszést végezhetünk ekkor. Fiatal korában érdemes tövét takarni, később a kemény teleket is könnyen átvészeli. Teraszon edényben is nevelhetjük, különösen alkalmas erre a ’Sikes Dwarf’ törpe növekedésű változata.

Különleges látnivalót nyújt az év minden szakában. Virágok nélkül egyedi formájú zöld leveleivel, később virágzásában, ezt követően ősszel színesedve, majd télen különleges ágaival is. Dunakanyari, meszesebb talajú kertünkben több mint egy évtizede nevelkedik a most már közel két méteres, minden évben dúsan virágzó tölgylevelű hortenzia.

(A cikk a VERANDA Magazin 2020. szeptember - októberi számában megjelent.)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu