Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | HAVAS PÁRKÁNYRA ÜLTETVE - GERENDAHÁZAK Magazin

HAVAS PÁRKÁNYRA ÜLTETVE - GERENDAHÁZAK Magazin

HAVAS PÁRKÁNYRA ÜLTETVE   

1. Otthonunk melegében, a megszokott kert helyett, egyre több időt töltünk ilyenkor télidőben. A kint töltött időt és a szabad levegőt egy jóízű séta és az ablakból kitekintve a kert szemlélése pótolhatja. A szabadban töltött kertészkedések lassan elmaradnak, miután már a kertet felkészítettük a télre. A mediterrán növények teleltetésbe költöznek, az egynyári virágaink ideje lejár, kiürülnek a virágágyások, és megüresednek az ablakok virágládái is. A táj ezer színe eltűnni látszik ilyenkor. Mégis, amíg az időjárás megengedi ez az évszak is ad lehetőséget arra, hogy zöldebbé és színesebbé tegyük nemcsak kertünket, de ablakunkat is! Így nem csak kertészkedhetünk ismét kicsit, de sikerélményt adhat egy fagyos reggelen jó érzéssel kinézni egy szépen beültetett virágládára.

Zimankós hidegben is mutatós növények. Megvalósítható! Jó pár növény dacolva a keményebb fagyok kihívásaival, télen is pompásan mutat. Alkalmazkodóképességük csodás. Míg egyik – ebben a nem megszokott időszakban - virágaival hívja fel magára a figyelmet, addig a másik télen is lombban van, sőt a hidegek hatására még lombszínűk is megváltozhat. Díszíthetnek termésükkel vagy ezüstös leveleikkel is. Így mikor a hideg idő elbizonytalanít minket az ültetéstől, akkor is számos megoldás létezik arra, hogy gazdagítsuk a kertet, teraszunkat és havas párkányunkat többféle növénnyel. Felmerül ilyenkor a kérdés, mi bírná ki a kemény fagyokat és eközben szép is marad? Erre bizony igen sokféle növény nyújthat megoldást.

2. Ennek az időszaknak az egyik növénye a Csarab (Calluna vulgaris), mellyel késő ősszel bimbós és virágos állapotban találkozhatunk. Mészkerülő, vagyis savanyú talajt igényel és nedves körülményeket. Egy hozzá nagyon hasonlító növény a szintén ismert Alpesi hanga vagy ismertebb nevén Erika (Erica carnea). Külalakban ugyan hasonlít a két növény, azonban az Alpesi hanga kevésbé mészérzékeny a talaj szempontjából. Nedves talajokat és félárnyékot kedvel és könnyebben tartható, mint a Csarab.

Az egyik örök sláger, mely sosem veszít népszerűségéből - ami érthető, hisz napjainkban évről évre megannyi új színekben találkozhatunk vele - a kerti Árvácska (Viola × wittrockiana). Már nemcsak a szokványos nagy virágú változatok a kedveltek, hanem a kis virágúak is. Egy virágon belül kétszínűek is léteznek, így a variációk száma igen sok már. Nagyon hálás és könnyen nevelhető. Az árvácska kétnyári növény, ami azt jelenti, hogy ősz folyamán ültetve sokáig virágzik, télen kitelel, majd tavasszal ismét dúsan virágba borul. Nyáron, amennyiben elegendő csapadékot kap, tovább díszíthet, majd ősszel – utoljára- ismét virágba borul. Szintén kétéves növények az ősszel egyre többször látható tarka Díszkáposzták (Brassica oleracea). Levélzetük alakja és színe igen változatos. Szívós növények, igazi téli díszei a tálaknak, ládáknak, a kertnek.  

3. Télen-nyáron is egyaránt lombban van számos növény. A kedvelt Kecskerágók (Euonymus sp.) sok fajtája létezik. Köztük jó pár törpe növekedésű, sárga vagy fehértarka színű lombját télen sem veszíti el. Sőt az első keményebb fagyok beállta után levelük bordós árnyalatot vesz fel. Metszéssel dús és formás alakúak lesznek ládákban is. A szárazságtűrő és napimádó Hamvas Cipruska (Santolina chamaecyparissus) minden évszakban ezüstös lombjával díszit. Feltűnő színét a zöld növények társasága még inkább kiemeli. Kis termete és szívóssága alkalmassá teszi téli edények beültetésére is. Fényes zöld levele és piros bogyói miatt a karácsonyi ünnepek egyik kedvelt dekorációs növénye a Magyal (Ilex aquifolium).

Télen is lombban lévő, örökzöld növény, melynek tarka levelű változatai is léteznek. Edényben is nevelhető cserje. Piros, feltűnő bogyói a Kúszó fajdbogyónak (Gaultheria procumbens) is egész télen át ágain maradnak. Apró termetű cserje, mely savanyú talajt kedvel és edényes összeültetésekhez is alkalmas. A jól ismert Borostyán (Hedera helix) is szintén örökzöld. Zöld és számtalan féle, színes mintázatú levelei a hidegek ellenére is rajta maradnak a növényen. Az örökzöldek kétségtelenül a havas tájba színt visznek, azonban ha edényben tartjuk őket télen, ne feledkezzünk meg az öntözésükről! Ez vonatkozik a többi, ládába ültetett növényre is! Míg a kertbe ültetett növények a hidegebb időszakokban a talajból tudnak felvenni nedvességet, addig egy cserépbe ültetett növény tavaszra könnyen kiszáradhat öntözés nélkül. Ezért a növények igénye szerint és a hőmérséklettől függően a téli öntözésről gondoskodjuk! A szárazságtűrőbb, szukkulens évelőket kisebb mértékben kell öntözni. És végül egy mesterien alkalmazkodó növény: a Pálmaliliom (Yucca filamentosa). A nyári forróságtól a téli fagyokig kitartóan szép. Egy fiatal, sárga-tarka levelű példányát gondosan elültettem egy kívülről a téli időszakra bebugyolált cserépbe. A havas ablakban is mutatott és áttelelt, egész tavaszon át hozta ismét friss leveleit. Majd a kánikula és forró napsütés a lételeme volt!

4. Mibe ültessünk? Gyakran felmerül. Ez nem csak esztétikai kérdés. Egy jól választott edényben - mely színben és formában is illik a környezetébe - a növények is sokkal jobban mutatnak. Az esztétikán túl az edény anyaga és nagysága sem mindegy a biztonságos teleltetés szempontjából. Egy fából készült edényben védettebbek a növény gyökerei, míg egy műanyag edényben lévő föld hamarabb átfagyhat.  Ezért célszerű télre az edény oldalát és alját szigetelő anyaggal bebugyolálni. Amennyiben lehetőségünk van, célszerű nagyobb edényt választani, melybe az ültetéskor a növény gyökere köré több virágföld fér, mely szintén szigetel. A vízelvezetésről is gondoskodjunk, megfelelően legyen kilyukasztva az edény alja, hogy a felesleges víz távozni tudjon. Fontos ugyanakkor ültetéskor, hogy azonos igényű növényeket válasszunk ugyanazon edénybe. Hasonló talaj –nedvesség - és fényigényekkel rendelkezők sikeresen nevelhetők egymás mellett. És mikor eljön a tavasz, az edényben tartott növényeket vagy tovább neveljük ebben, vagy a kertbe is kiültethetjük őket.

Ezek a kis növényösszeállítások feldobhatják téli mindennapjainkat, amíg ismét megérkezik a tavasz!

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu