Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | HAGYMÁBA REJTETT TAVASZ - VERANDA Magazin

HAGYMÁBA REJTETT TAVASZ - VERANDA Magazin

HAGYMÁBA REJTETT TAVASZ

A nyár melegével, zöld színeivel feltöltődve messze tűnik még a jövő tavasz, mikor alig várjuk az első virágokat.

A tavaszt „hozó” hagymás növényeket pedig most ősszel kell elültetni!

Velük „indul” a természet évről évre! Ezek a kora tavaszi virágok intenzív színeikkel igazán lélekfrissítőek a tél szürkesége után. Illatuk a levegőben minden évben újra és újra jelzi, hogy visszavonhatatlanul véget ért a tél, mely új lendületre ösztönőz kertészt és kertbarátot egyaránt!

Néhányuk oly kedvesen egyszerű és természetes, mint a Hóvirág (Galanthus sp.), Tőzike (Leucojum vernum), Krókusz (Crocus vernus), Fürtös gyöngyike (Muscari racemosum) , mégis bennük van minden szépség, ami virágban lehet, sőt pont ebben rejlik értékük és nélkülözhetetlenségük.

Virágzásukhoz elengedhetetlen a téli hónapok hideghatása (jarovizáció)! Vagyis e hideg hőmérsékletű időszak nélkül nem hoznának virágokat. Ezért kell őket még a téli hónapok előtt elültetni, hogy tavaszig a természet rendje szerint megfelelő ideig megkapják a számukra szükséges hideget. Viszonylag hosszú ideig, augusztus végétől – időjárástól függően- akár decemberig van alkalmunk ültetni őket. Az ősszel beálló gyenge éjszakai fagyok sem befolyásolják az ültetést, mert a nappali felmelegedés alatt, míg a talaj ásható, addig nyugodtan ültethetünk!

Kertbe, sziklakertbe, tópartra, gyepbe, vagy akár teraszra edénybe, tálakba, és balkonládába is jól mutatnak. Csoportokban, „csokrokban” a leglátványosabbak. Ha szeretnénk, hogy minél előbb kihajtsanak, napos helyet keressünk számukra. Lehet ez akár bármely lombhullató fa alatt is, hisz mikor virágoznak, a fák még lombtalan állapotban vannak, így elég napot kapnak, a talaj pedig hamarabb felmelegszik és előbb bújnak elő a földből.

Műanyag ültető kosarakat célszerű használni, melyek speciálisan a hagymások ültetésének kerti kiegészítője. A kosár és a hagyma méretétől függően optimálisan 10-20 db fér el benne kényelmesen.  Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert hasznos és megkönnyíti a kerti munkát mind az őszi ültetésnél, mind a nyár eleji felszedésnél, mivel egyben és könnyen szedhetjük ki a talajból.

Könnyű, jó vízáteresztő, laza talaj a kedvező, mert a pangó vizet nem bírják, és könnyen rothadásnak indulhatnak a hagymák. Jó minőségű virágföld, kevés tőzeg és némi tápanyag keveréke megfelelő közeg lesz.

Az ültetési mélység függ az adott fajtól. Egyesek igen apró, míg mások nagyobb méretű hagymák, így mindez eltérő lehet. Az adott fajhoz való leírást vegyük figyelembe. A növények egymástól való távolsága és virágzási idejük szintén fontos szempont. Vagy hasonló tulajdonságúakat ültessünk egybe vagy vegyes csoportoknál érdemes figyelni a fajták magasságát és, hogy melyik virágzik előbb vagy később, így hosszabb ideig díszít az együttes. A Tulipán (Tulipa sp.) - a legkedveltebb tavaszi virág - magasabb fajtái mellé Nárciszok (Narcissus sp.) kerülhetnek, az előtérbe pedig Jácintok (Hyacinthus sp.) és egyéb alacsony, színpompás hagymások. Csak egészséges hagymákat ültessünk el a siker és a betegségek elkerülése érdekében. Az ültetés után kevés lombbal is betakarhatjuk őket a téli kemény fagyok ellen, mely melegíti is majd a talajt. Ezt a takarást még kihajtás előtt távolítsuk el róluk.

Teraszon mindez szintén működik, sőt a kompozíciók sora kreativitásunktól függ csupán. Tálakba, edényekbe, ládákba is ültethetünk vegyes színű hagymásokat, de akár különféle növényekből összeállított, de hasonló színű összeültetés is szép tud lenni.

Miután elvirágoztak és a lombozat sárgulni kezd, hagyjuk, míg teljesen leszáradnak a levelek. Ezzel a folyamattal a növény számára fontos tartaléktápanyagokat raktároz el magában. Csak eztán szedjük fel a hagymákat, finoman tisztítsuk meg a földtől. A hagyma fiókhagymákat nevel, ezeket finoman eltávolítva az anyahagymáról szaporíthatjuk a növényt. Az őszi ültetésig száraz, hűvös helyen tároljuk őket.

Ha elkéstünk az ültetéssel, télben lesz tavasz az úgynevezett preparált hagymákkal. Ezek a hagymák már átestek a szükséges hideghatáson, így ültetést követően növénytől függően 6-8 hét múlva virágoznak szobai körülmények között. Kertészetekben ilyen kezelt állapotban készen beszerezhetőek. Ültethetjük őket cserépbe és földbe, úgy, hogy a hagyma felső egyharmad része a talajfelszín felett legyen. Vízzel teli hajtató üvegben is virágba borulnak. Érdemes kipróbálni ezeket a kezelt hagymákat, mert ősszel ültetve a karácsonyi asztal díszei is lehetnek, de akár egy kedves, személyes ajándéknak is különleges egy cserépnyi tavasz a télben. És ha eljön a tavasz már bimbós állapotban, cserépben szintén beszerezhetőek és kiültethetőek a kertbe, így ha elkéstünk ősszel, ezzel pótolhatjuk tavasszal.

Ezekben az élettelennek tűnő kis hagymákban benne van az egész tavasz!

(A cikk a Veranda Magazin 2011.  November - Decemberi számában megjelent)

 

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu