Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | FÜGGÖLEGES KERT = ZÖLDFAL - VERANDA Magazin

FÜGGÖLEGES KERT = ZÖLDFAL - VERANDA Magazin

FÜGGÖLEGES KERT = ZÖLDFAL

Írta: Borhy Bernadett kertészmérnök és Dr Gerzson László egyetemi docens, Budapesti Corvinus Egyetem, Tájépítészeti Kar

Élővé válhat házfalunk, teraszunk, lakásunk fala. Egy függőleges kertté, mely megjelenésével nem csak rendkívül esztétikus, de számos szerepet tölthet be otthonunkban és kertünkben is. A zöldfalakkal a kihasználatlan felületeket is betölthetjük növényzettel, mellyel növelhetjük a teret és a zöldfelületet.  

A zöldfalak létesítésének legegyszerűbb és legrégibb megoldása, ha az épületek falát befuttatjuk kúszónövényekkel: borostyánnal (Hedera helix), repkényszőlővel (Parthenocissus tricuspidata) vagy más alkalmas növénnyel. Ehhez viszont megfelelő talaj kell és jó néhány év, amíg a növényünk befutja a kívánt felületet. Az új építészeti technológiák lehetőségeinek köszönhetően azonnal zöldfelületté alakíthatjuk épületeink homlokzatait az úgynevezett épített, szerelt zöldfallal. Ez tulajdonképpen egy függőleges kert, amelyben a növények egymás fölötti vályúkban vagy kazettákban fejlődnek megfelelő ültető közegben és rendszeres öntözés mellett. Akár csak a szobanövényeknél, az ültetőközeg lehet hagyományos vagy hidrokultúrás megoldás is.

A különböző műszaki megoldások rendelkezésre állnak, az igazi kihívás az adott helyre megfelelő növényzet kiválasztása, helyes telepítése és gondozása. Nagyon lényeges szempont, hogy a fenntartásuk a lehető legkisebb költséget, energiát eméssze fel, hiszen ezeket a szerkezeteket csak állandó gondozás – elsősorban folyamatos öntözés – mellett lehet fenntartani. Mivel függőleges felületeken található, rendkívül látványos, meghatározza az épület megjelenését vagy a belső tér karakterét. A beltéri zöldfal a különleges látvány mellett kedvezően befolyásolja a légtér páratartalmát és növeli az ott lévők komfortérzetét. A kültéri zöldfalak egyik legnagyobb előnye a látvány és a kellemes hatás mellett, hogy az épületek hőárnyékolásával jelentős energiát takaríthatunk meg, és a bent lévők számára - főleg a nyári időszakban - összehasonlíthatatlanul kellemesebb a tartózkodás.

A növényválasztás terén az alapvető különbség, hogy bel -vagy kültérre választunk. Beltérre a környezeti adottságoknak és esztétikai szempontoknak megfelelően érdemes a növényeket kiválasztani. Egy falban a közel azonos fény, víz és tápanyag igényekkel bíró szobanövények időszakos karbantartást igényelnek. Természetes fény hiányában a mesterséges megvilágítás is megfelelő számukra. Virágzó és levelűkkel díszítő szobanövények kompozíciója állítható össze mint pl: szobapáfrány (Nephrolepis exaltata), sárkányfa (Dracena compacta), szobai futóka (Scindapsus aureus), csokrosinda (Chlorophytum comosum).

Az öntözés az automata rendszer segítségével állandó és kiegyenlített. Fontos, hogy jól megoldott legyen a vízelvezetés. Ehhez társulhat tápanyag - adagoló is, mellyel teljesen automatizálhatjuk a növényfalunkat. A rendszeres öntözés és tápanyag - utánpótlás mellett időközönként az elnyílt virágok, elszáradt levelek tisztogatása és a metszések elengedhetetlenek.

A kertben alkalmazott zöldfalak esetében a kültéri növények sora igen változatos lehet. Fontos szempont az évekig tartó könnyű fenntarthatóság. Ha kevés időnk van az ápolásra, akkor mindez a kevés karbantartást igénylő növények telepítésével érhető el. Ugyanakkor a téli időszakban a kemény fagyoknak is biztosan ellenálló és mutatós évelő növényeket kell választanunk. Egynyári virágzó növények esetében az elvirágzott virágok eltávolítása nélkülözhetetlen. A lombjukkal díszítő növények közül a napjainkban egyre gyakrabban telepített színes levelű, fagyokig díszítő édesburgonya (Ipomoea batatas) tökéletes választás, mely nem igényel az öntözésen és tápanyag - utánpótláson kívül más ápolási munkát. Illatos, fogyasztható és egyben áttelelő növényfal is megvalósítható gyógy - és fűszernövényekkel. A kerti kakukkfű (Thymus vulgaris) és oregano (Origanum vulgare) között mutatós és finom a piros levelű bazsalikom (Ocimum basilicum). Sokszínű, különböző párnás növekedésű vagy futó évelő növényeket is telepíthetünk. A törpe növekedésű cserjék és örökzöldek is megfelelőek. Nagyobb vályúkból álló zölfal - szerkezetekbe akár zöldségnövények is kerülhetnek. Nem csak kertben, hanem egy kisebb, erkélyek falára szerelt zöldfalról szedhetünk törpe növekedésű paradicsomot , paprikát vagy az uborka csüngő szárairól szüretelhetünk. Ültetésnél a közeg virágföld vagy hidrokultúrás megoldás esetében szervetlen ültetőközeg pl. kőzetgyapot. Ez esetben ez tápoldattal öntözött a növények igényeihez igazodóan.

Ha rabul ejtett minket a gondolat, hogy zöldfalat létesítsünk, jól gondoljuk meg, hogy melyik megoldást választjuk. Kültéren a kerítéseket, tűzfalakat legegyszerűbb befuttatni kúszónövényekkel, az épületeink fala elé viszont érdemes lehet megfelelő műszaki megoldással zöldfalat építeni. Azonnal látványos és a hőárnyékolása sokkal hatásosabb, mint a falra futtatott növényeké. Helyes növényválasztással és ehhez társuló megfelelő műszaki megoldással egy hosszú életű, automatizált, nagyrészt önműködő, gyönyörű és látványában nyugtató hatású zöldfalat hozhatunk létre. Megvalósításához érdemes szakember segítségét kérni.

(A cikk a VERANDA Magazin 2014. Szeptember - Októberi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu