Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | FŰ-SZÁL-SZŐNYEG - Gerendaházak Magazin

FŰ-SZÁL-SZŐNYEG - Gerendaházak Magazin

FŰ-SZÁL-SZŐNYEG

A frissen nyírt a nyár egyik illata. Mikor harsány zöld, dús, igazi kerti szőnyeg terül el lábunk előtt, akkor nyújt pompás látványt a kert többi növényével együtt.

Megannyi kérdés merül fel egész évben a gyeppel kapcsolatban. Szorgosan nyírjuk, ápoljuk, öntözzük és várjuk az eredményt, ami nem mindig a legtökéletesebb. Gondozása szinte minden évszakban ad munkát nekünk. Azonban mindez könnyíthető, ha telepítését alaposan végezzük, pár dologra ügyelve.

Azt, hogy „ne a szomszédé legyen zöldebb”, bizony kertünk adottságai is befolyásolják. Az elején kezdve, a kert adott talajminősége meghatározó. Gyengébb tápanyagtartalmú talajok esetén a telepítés előtt mindenképp érdemes vagy felszíni talajcserét vagy –ha ez megoldható- talajfeltöltést végezni. Csak minőségi termőföldet válasszunk! Jobb minőségű kerti talajoknál szerves trágya vagy ennek megfelelő műtrágya bedolgozásával gazdagíthatjuk a minőséget. Ez a talajelőkészítés - mely a megfelelő alapot adja - nagyon fontos! Az előkészített, teljesen gyommentes, felásott és elgereblyézett területet hengereljük le, ezáltal sima felszínt kapunk.

Kisebb –nagyobb túrások, vakondok a kertben. Vakondháló terítésével már a telepítéskor meg lehet előzni. Ezt az előkészített talajfelszínre terítjük, majd 10cm földdel fedjük, erre kerül majd a gyep a végén. Így járataiból az állat nem tud a földfelszín felé ásva túrásokat létrehozni, mert a háló megakadályozza ebben. Ez a kis állat amellett, hogy a gyepen földtúrásaival bosszúságot okozhat, hasznos is a kertben, mert ott jelenik meg, ahol elegendő táplálékot talál a talajban, pajorok és egyéb rovarok formájában. Védett állat, elriasztásánál alapozhatunk kifinomult szaglására, melyet megzavar a járataiba elhelyezett naftalinos golyócska. Emellett az elektromos riasztók is hatásosak lehetnek. Szintén telepítés előtt érdemes kialakítani automata öntözőrendszert. Ez a víztakarékos öntözési forma nagyban megkönnyíti a későbbi munkánkat. Kiépítéséhez szakember segítsége ajánlott.

Milyen fűmagot? Ez az egyik leggyakoribb dilemma, mikor gyepesítésre készülünk. Csak úgy, mint jó pár termék esetében, itt is csak a minőségi terméket ajánlom. Ez megjelenésében fog jócskán megtérülni. A hazánkban egyre többször előforduló kánikulák miatt keressük a szárazságtűrő fűkeverékeket! Ezek jobban tűrik az erős napsütést és a hőséget, de öntözést éppúgy igényelnek a szélsőségek elviseléséhez. Tehát ha nyaralunk, erről távollétünk idején is gondoskodni kell. A fűmagok között igazán széles választékból válogathatunk, mind márkák, mind a típusok között. Vannak vékonyabb pázsit vagy vastagabb szálú sport típusú keverékek, kaphatóak strapabíróak és speciálisan árnyékos területekre valók is. Szép lehet a gyepben a Százszorszépek (Bellis perennis) apró virágainak csoportja is. Ilyen virágmagok fűmaghoz adagolva készen beszerezhetőek, de mi is keverhetünk otthon hozzá vetés előtt.

Jöhet a vetés. A vetést bármikor végezhetjük fagymentes időben. Javasolt a tavaszi és nyár végi időszak, a hőmérséklet és az adott csapadék mennyiség miatt. Azonban napjaink időjárása gyakran szélsőséges, így nehezebb bizonyos időszakhoz kötni ezt. Ezután jöhet a vetés. Ezt vagy kézzel, vagy erre speciálisan alkalmas kézi szóró segítségével végezhetjük. Lényeges, hogy egyenletes legyen a vetés és elég mennyiséget szórjunk ki. Ezt kiemelném, mivel többségében a csomagolásokon feltüntetett 1kg/35m2-es mennyiség rendszerint nem elegendő. A közel optimális mennyiség 1kg/15-20m2-re, így dús gyepünk lesz, természetesen ez függ a fűmag minőségétől is. Miután egyenletesen elvetettük a magokat, egy gereblye segítségével finoman bedolgozzuk, nem túl erősen és semmiképp se mélyen! Ezután jöhet még egyszer a terület hengerelése. Majd a vetés végeztével a hengerezett talajra kerülhet speciális fűtáp. Ez többségében granulált formában kiszórható műtrágya, mely segíti a gyors és dús kelést, tápanyagot biztosít, nagyon hasznos.

Ami kulcsfontosságú még az egyenletes kelés szempontjából: az öntözés!  Ez időjárás - és hőmérsékletfüggő, vagyis nincs rá szabály. A lényeg, hogy mindig nedvesen tartsuk a talajt, mert a kis fűmagok a föld felső pár centiméterében indulnak eredésnek és ez a csekély vastagságú réteg bizony nagyon hamar kiszárad. Ezért napi háromszori vagy ötszöri öntözés is szükséges lehet, a hőmérséklettől függően. Finoman és permetszerűen öntözzünk, mert a könnyű és apró magvakat könnyen el lehet mosni egy durvább vízsugárral.

Miközben a friss vetést öntözzük, a fűmagok kelésével a gyomok is megjelennek. Ilyenkor tévesen gondolhatjuk, hogy a fűmagok között voltak a gyommagok. Azonban a teljesen gyommentesített területen az öntözés hatására a kertünk talajában lévő gyommagok is újra eredésnek indulnak. Ez elkerülhetetlen, de erre is van megoldás! Az úgynevezett szelektív gyomirtó szerek az egyszikűekhez tartózó növényeket nem károsítják, csak a kétszikű gyomnövényekre hatnak. Így az erős és már nyírt gyepek esetében biztonságosan használhatjuk őket. Ahol nagyobb területeken vannak gyomok, utánvetésre lesz szükség a gyomnövények elhalása után.

Az első fűnyírásra akkor kerülhet sor, mikor kb. 10cm-es a fű és úgymond ”elhajlik” már. Ne túl alacsonyra állítsuk fűnyírónkat! Ezzel erősödik és dúsul majd ismét. Ahol egybecsúsztak a magok keléskor, ott dúsabban kelt ki, máshol pedig ritkásabb lesz. Ilyenkor foltokban vagy akár egészében is kisebb mennyiségű magot szórjunk a fűszálak közé. Ez az utánvetés, majd jöhet egy alapos öntözés.

A készgyeppel azonnal zöld látványt kapunk! A gyepszőnyeg ugyanolyan talaj - és területelőkészítést igényel, mint a vetett gyep. Feltekert csíkjai szakszerű lerakást igényelnek, melyet tanácsos kertészre bízni. Nagy előnye, hogy nem kell várnunk a keléssel, lerakás után egy – két hét elteltével sétálhatunk a füvön. Az öntözést éppúgy igényli, mint a vetett fű. A frissen terített gyepszőnyeg csíkjai hiányos öntözésre elválnak egymástól és nem tudnak megfelelően legyökeresedni.

(A cikk a GERENDAHÁZAK Magazin 2013. Feburár - Márciusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu