Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | EGRES, KÖSZMÉTE, PISZKE VAGY RIBES UVA - CRISPA - VERANDA Magazin

EGRES, KÖSZMÉTE, PISZKE VAGY RIBES UVA - CRISPA - VERANDA Magazin

EGRES, KÖSZMÉTE, PISZKE VAGY RIBES UVA - CRISPA

Számos esetben válogatunk kertünkbe szebbnél szebb növényeket. A tervezgetés közben részletes listát jegyzünk fel a nekünk tetsző növényekről. A szakkönyveket nézegetve legtöbbször a pontos magyar névvel találkozhatunk. Az internetet böngészve előfordulhat, hogy egyazon növénynek már más és más magyar nevével találkozhatunk. Mikor kialakult az elképzelésünk, hosszú listánkkal besétálunk egy kertészetbe. A listán változatos növények sora szerepel Szegfűfától a Napvirágig. A magyar neveket szemezgető kertésznek azonban sokszor nincs könnyű dolga.

Miért érdemes a latin nevet feljegyeznünk? Számos esetben ugyanazon növénynek többféle magyar neve is létezik. Sőt, ezek a magyar nevek tájegységenként, sőt településenként is változóak lehetnek. Míg az ország egyik felében piszkeként ismerik, addig a másikban köszmétének hívják a jól ismert egrest. Ezen elnevezések jó része ismert nem csak a kertészek, de a kertbarátok körében is. Azonban nagyon sok elnevezés nem épült be a köztudatba. Tehát a kertész a növénylistánkat böngészve segít, mit is válasszunk a kertünkbe, de sokszor pontosítania és találgatnia kell, mit is szeretnénk, mi volt az eredetileg elképzelt növény. A közismert Forsythiára gondol a legtöbb kertbarát, amikor Aranyesőt keres, de az említett magyar név egy másik növényt takar, míg a keresett növény helyes magyar neve az Aranyfa.

Liliomfa vagy Tulipánfa? Elsőre a Tulipánfa az ismerős név, melyet hallva általában egy nagyméretű, rózsaszín virágú, kora tavasszal virágzó cserje jelenik meg a szemünk előtt. A virágai a tulipánra emlékeztetnek, és még kihajtás előtt a kopasz ágain hozza gyönyörű virágait. Ha erre a növényre gondoltunk, ez a Liliomfa vagy latinul Magnolia sp. Az Amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) az elképzelt növénytől megjelenésében és méreteiben is igen eltérő másik növény.

Gyerekkorunk növénye a kukacvirág. Ezt a nevet említve sokaknak ismerős ez az egynyári, pozsgás levelű növény, mely nagymamáink előkertjében, virágágyások szélén a legmelegebb nyarakon is kitartóan virágzik. Ez a Nagyvirágú porcsin vagy Portulaca grandiflora, más elnevezéssel Porcsinrózsaként is ismerik. A fentebb említett növénylistára feljegyzett Szegfűfa név a Gránátalmát (Punica granatum) takarja, Napvirágra gondolva pedig végül a Záporvirág (Gazania sp.) kerül kertünkbe. Ilyenkor lehet igazán segítségünkre a növények tudományos latin neve. Ez a latin név nemzetközileg egységes, tehát bármely ország kertészeti lapjait nézegetjük, a keresett növényt ugyanazon latin névvel megnevezve találjuk meg. Így biztosan azt a növényt ültetjük majd kertünkbe, amelyiket elképzeltünk.

A növények nevéből sok minden kiderül. Miből áll össze egy latin név és mit olvashatunk ki könnyen belőle? Természetesen nem kell latinul tudnunk ahhoz , hogy szép kertünk legyen, ezt rábízhatjuk a szakemberre, de jó pár olyan kifejezésre érdemes figyelnünk, mely sokszor előfordulhat és sok mindent elmondhat az adott növény tulajdonságairól. A kettős nevezéktan szerint a növények nevét a nemzetség és a fajnév alkotja. Majd a fajnév után a fajta megjelölését találhatjuk. Ez a megjelölés sokszor ismétlődhet több növény esetében is. Ilyen pl. a ’Nana’ kifejezés, mely a növény törpe növekedésére utal. Vagy többek közt ilyen a ’Pendula’, mely csüngőt,  a ’Fastigiata’, mely oszlopos jellegűt, a ’Variegata’ tarkát, az Aurea arany színűt és a ’Laciniata’ mely szeldelt levelűt jelent.
Tehát amikor növényeket válogatunk, érdemes feljegyeznünk latin neveiket is, melyek pontosan jelölik a növényeket és sokat elárulnak róluk.

(A cikk a VERANDA Magazin 2014. július - augusztusi számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu