Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik - Borhy Kertészet főoldal
Borhy Kertészet - Budapest

VIRÁGZÓ SZÍNPOMPÁS ÉVELŐK .......

Kezdőoldal | ÉDES ÉLVEZETEK - GERENDAHÁZAK Magazin

ÉDES ÉLVEZETEK - GERENDAHÁZAK Magazin

ÉDES ÉLVEZETEK - SZTÍVIA

Több mint 1500 évvel ezelőtt is ismerték már ezt a természetben előforduló „édes” alternatívát, mely segít az egészség megőrzésében. A Dél - Amerikából származó Jázminpakóca (Stevia rebaudiana) vagy ismertebb nevén Sztívia, amit Édesfűnek is neveznek, a tradicionális gyógyászatban és édesítőszerként több száz éve használt dél –amerikai országokban, pl. Paraguayban, Brazíliában. Egy svájci botanikus felfedezése nyomán 1899-ben vált ismertté Európában is. Az 1970 –es években Japánban megkezdődött a mesterséges édesítőszerek természetes alternatívájának keresése, így a Sztívia termesztése is megindult, majd egy évvel később forgalomba kerültek az első kivonatát tartalmazó termékek is. Hosszú és sikeres út áll még az azóta nagy karriert befutott növény előtt, míg mindennapi étkezések során rendszeresen használt növénnyé válik hazánkban is. Minden bizonnyal az egészségre gyakorolt számtalan jótékony hatása segíteni fogja ezt.

A levél édes íze a növény természetes védekező mechanizmusa a kártevők ellen. Íze a levelében található 2 legfontosabb glikozid típusú molekula a steviosid és a rebaudiosid vegyületnek köszönhető. Ezek a komponensek hő és ph stabilak, így főzésre is alkalmassá teszik a növényt. Levelei 30 - szor édesebbek a répacukornál. Kivonata pedig 300-szor édesebb mint a cukor, így sokkal kevesebb is elég ugyanazon édes íz eléréséhez. Ez lassabban alakul ki, de hatása hosszabb. Nagyobb mennyiségben kesernyés utóíze lehetséges.

Az édes élvezetek mindennapjaink részei. Az elfogyasztott ételekben, a kész termékek többségében nagy mennyiségben található cukor, sokszor sokkal több, mint amennyire szükségünk lenne. Mindez sok esetben nap mint nap észrevételen és szabályozatlanul  kerül szervezetünkbe és halmozódik fel az évek folyamán, később egészségügyi problémák sorát okozva. A finomított fehér cukor bevitele súlyos károkat okoz hosszú távon, mely nem csak túlsúllyal járhat, de függőséget, szív és érrendszeri panaszokat, fogszuvasodást és többek közt szembetegségeket is okozhat . A cukortúlsúlyos étrend következtében a szervezet fizikai teljesítőképessége csökken, az immunrendszer védekező képessége gyengébb lesz. Az elfogyasztott cukor sokféle helyettesítése létezik már. A hosszú sorból pár természetes cukor, pl. a méz mellett, a Sztívia egy egészséges alternatívája a finomított cukor kiváltásának.

Az egészségesebb táplálkozás felé fordulnak napjaink igényei. Ez a növény a tudatos táplálkozás egy természetes édesítőszer megoldása. Antihiperglikémiás tulajdonságának köszönhetően - melyet tanulmányok támasztanak alá - fogyasztása a vércukorszintet nem emeli meg, sőt megfelelő szinten tartja. Legfőbb sikere ebben rejlik. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Segíti a fogyást, normalizálja az anyagcserét, fogyasztásával az elhízás veszélye csökken. Gyulladásgátló és májvédő, továbbá vízhajtó és immunrendszerünkre is jótékony hatású. A magas vérnyomást csökkenti és normál szinten tartja. Nem csak táplálék - kiegészítőként találkozhatunk vele, a kozmetikai ipar is felhasználja bőrregeneráló és sebgyógyító hatása miatt.

Származásából adódóan melegigényes növény. Azonban hazánkban, saját kertünkben is nevelhetünk Sztívia palántát. Magról nevelve nehezen csírázik és viszonylag ritkán szerezhető be ebben a formában. Vetését tél végén kezdjük el, mert jó pár hét, míg a kikelt csíranövények életképes és erős palántákká fejlődnek, melyek alkalmasak lesznek a kiültetésre. Gyorsabb és biztosabb módja tartásának, ha kész palántákat szerzünk be, én ezt javasolnám. Mivel melegigényes, csak az utolsó fagyok és hűvös éjszakák elmúltával szabad kiültetni, mert a leggyengébb fagy is kárt tesz a növényben. Tápanyaggal kevert, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba palántázzunk. Rendszeres öntözést kíván, főként aszályos nyáron, de a pangó vizet kerülni kell. Szedése az első nagyobb hidegek beállta előtt kezdődik. Vágjuk le a növényeket a tövüknél fogva és szüreteljük le a leveleket. Minél gyorsabban szárítjuk meg a leveleket, annál magasabb koncentrációban marad meg bennük a steviosid tartalom, melynek az édes íz köszönhető.

Feldolgozott változatai többféle formában hozzáférhetőek, por vagy folyékony állagú feldolgozott édesítőszerként. Koncentrátuma soklépcsős kémia feldolgozáson megy keresztül. Tiszta kivonata a rebaudiosid A glikozidot tartalmazza, melyet különböző márkanéven forgalmaznak. A kémia úton előállított változatainak végeredményei szintén természetes édesítőszerek, melyek kalóriamentesek. Azonban friss vagy szárított leveleiből készült natúr, feldolgozatlan, por alakú formája a legtermészetesebb, mely minden beltartalmi értékében teljes. Fogyasztásra ez a változata a leghatékonyabb. Ezért érdemes próbálkozni nevelésével otthon, akár kertben, akár pár tővel ládában.
 

(A cikk a GERENDA Magazin 2014. Augusztus - sZEPTEMBERI számában megjelent)

Borhykert - Kertészet, kertépítés Budapesten


BORHY KERTÉSZET

Ahol a virágokat és a vásárlókat is szeretik.
1152 Budapest, Régi Fóti út 77., email: info@borhykert.hu